Дорікав би казан горщикові

Дмитро Вовнянко

Пуйло назвало Петлюру антисемітом і нацистом. При всьому моєму неоднозначному ставленні до Петлюри, мушу заявити, ані юдофобом, ані нацистом Петлюра НЕ БУВ.

Категорично.

А Пуйло? Прочитайте це.

“Фашизм прав, поскольку искал справедливые социально-политические реформы… исходил из здорового национально-патриотического чувства, без которого ни один народ не может ни утвердить своего существования, ни создать свою культуру”.

“Я категорически отказываюсь расценивать события последних трех месяцев в Германии с точки зрения немецких евреев, урезанных в их публичной правоспособности, в связи с чем пострадавших материально, или даже тех, кто покинул страну. Я понимаю их душевное состояние; но не могу превратить его в критерий добра и зла, особенно при оценке и изучении таких явлений мирового значения, как немецкий национал-социализм”.

Автор цих, і багатьох інших подібних рядків – Іван Ільїн. Публіцист, письменник, імперець, російський шовініст і шанувальник Гітлера. До чого я про нього згадав?

Цей істинний росіянин, втікши з Росії від більшовиків, помер у Швейцарії. Але у жовтні 2005 р. його залишки були перевезені в Москву і перезаховані на території Донського Монастиря. Церемонія перепоховання була урочиста і офіційна – її відвідали чимало діючих російських політиків. Потім на могилах Денікіна (ще одного шовініста), Ільїна і Каппеля був відкритий меморіальний комплекс білим воїнам, ініціатором створення якого виступив Путін В. В. Той самий.

Але й це – не все.

Пуйло не раз цитував Ільїна в офіційних виступах, в тому числі – в посланні Федеральному сабранію. В тому, що ідеї Ільїна і його кумира Гітлера, Пуйло цілковито поділяє, ми могли неодноразово переконатися. В т.ч. – на Донбасі.

Оця особа звинувачує в нацизмі і юдофобії соціаліста Симона Петлюру.

Дорікав би казан горщикові.

 

Фото © Sergei Supinsky/AFP.
Плакат. Євромайдан, 2014 рік.

Автор