Марина Порошенко на Київщині прийняла участь в обговоренні створення мережі Інклюзивно-ресурсних центрів (фото)

Дружина Президента України Марина Порошенко відвідала Київську область із робочою поїздкою та ознайомилася зі станом інклюзивної освіти у місті Бровари. Перша леді зустрілася з керівниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, щоб обговорити формування мережі Інклюзивно-ресурсних центрів.

У Київській області прийнято рішення про створення у районах, містах та об’єднаних територіальних громадах 39 таких центрів. Для формування дієвої мережі закладів, Марина Порошенко передала голові Київської ОДА Олександру Горгану типові проекти Інклюзивно-ресурсних центрів, розроблені Благодійним Фондом Порошенка у співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

«Інклюзивно-ресурсні центри – це важливий крок у створенні сучасної та європейської системи надання корекційно-розвиткових послуг дітям з особливими освітніми потребами. Фахівці ІРЦ будуть використовувати сучасні міжнародні тести для оцінки навчальних здібностей дитини, що сприятиме запровадженню нових та прогресивних підходів у роботі з особливими дітьми», – зазначила дружина Президента.

Очільник Київської області та голови районних рад, райдержадміністрацій та міські голови регіону підписали Меморандум про співпрацю щодо формування мережі ІРЦ.

Марина Порошенко наголосила, що цей документ стане підтвердженням, що кожен на своєму місці зробить усе можливе, щоб мережа Інклюзивно-ресурсних центрів на Київщині запрацювала вчасно. Адже згідно з Постановою Кабміну № 545, такі центри мають почати надавати психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги дітям з особливими освітніми потребами на рівні об’єднаних територіальних громад та районних центрів уже з 1 вересня 2018 року.

«У 2018 році відповідно до Програми розвитку системи освіти Київської області на 2016 – 2018 роки на оснащення Інклюзивно-ресурсних центрів буде виділено 37 млн грн. з обласного бюджету», – зазначив Олександр Горган.

Також Марина Порошенко оглянула броварський Палац творчості дітей та юнацтва. Його приміщення повністю доступні для дітей з особливими освітніми потребами, яких тут виховується понад 110 осіб у 11 гуртках. Дружина Президента переглянула фрагмент вистави «Колобок» гуртка «Театр казок» за участю дітей з особливими освітніми потребами.

Наразі у Київській області функціонує 310 закладів з інклюзивною формою навчання, у яких навчається 746 учнів з особливими освітніми потребами. Порівняно з минулим навчальним роком, кількість особливих учнів у звичайних школах збільшилася на 30%. Нагадаємо, що у жовтні 2017 року Київська область долучилася до проекту Благодійного Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації».

Джерело