Успіх національного павільйону України на Венеційській Бієнале (фото)

7 вересня, у рамках робочого візиту до Італійської Республіки, Міністр культури України Євген Нищук долучився до однієї з ключових частин проекту Бієнале – публічної дискусії “Тавола Аперта”. У Венеції Україна цьогоріч презентувала мистецьким експертам свій національний павільйон. 2017 р. держава представлена проектом кураторів Пітера Дорошенка та Лілії Куделі, уповноважених інституцією “Даллас Контемпорарі” – виставкою художника Бориса Михайлова, серією фоторобіт під назвою “Парламент”. Представники офіційної делегації Мінкультури, цьогорічного Комісару мистецького проекту, подякували численним експертам та критикам за цікавість до сучасного мистецтва України, наголосивши на побудові механізмів підтримки подібних творчих ініціатив на державному рівні та важливості участі у таких вагомих мистецьких форумах, що стають імпульсом для становлення сучасного мистецтва в Україні.

“Посил, який несе цей проект – є дуже важливим. Передусім – це представлення України, як сучасної держави, яка водночас є глибоко мистецькою. Так сталось історично, що в Україні, як і у багатьох пострадянських країнах, сучасне мистецтво тривалий час існувало майже “підпільно”, не говорячи вже про державну підтримку. Іноді, проекти опинялись навіть під заборонами. Тому для нашої команди Міністерства культури зараз принципово змінити це – підтримати розвиток сучасного актуального мистецтва модерної України, яке було б інтегроване у мислення світове, європейське” – сказав Євген Нищук.

“Сучасного мистецтва чиновникам не варто боятись, хоча воно частенько носить досить сміливий протестний, викривальний характер. Але, як говорив наш митець Борис Михайлов – ці проекти несуть в собі значно глибші меседжі. А висока оцінка, такий інтерес до України, який, як ми знаємо, не вщухає тут у Венеції вже протягом трьох місяців, – це серйозний аргумент що і надалі на високому державному рівні необхідно підтримувати сучасне мистецтво. Роботи Михайлова мають побачити у багатьох країнах. І, певен, в залежності від місця ці глибокі твори сприйматимуться по-новому”.

Одним з ключових гостей заходу, що відбувся на території головного виставкового павільйону Бієнале, став сам художник Борис Михайлов. За його словами у проекті “Парламент” він спробував дослідити взаємодію фотографії з медійними інтерфейсами, а також кордони між аналоговою та цифровою інтерпретацією. У кожній з робіт художника учасники парламентських дебатів були представлені у естетиці “гліч-арту” та, за характеристикою самого Михайлова, стали “естетичним варіантом історичної картинки”. Митець у власний спосіб взявся трактувати сучасний медіа-ландшафт та суспільство у епоху “пост-правди”, ознаками кого стали фейкові новини, неперевірені факти та інформаційний шум, домінування емоції над фактами. Втім, зізнається сам Борис Михайлов, через три місяці після старту проекту його сприйняття власних робіт серйозно змінилося, набуло нових змістів.

“Пройшов час і змінилось моє ставлення до цих робіт. Політика, яка лежить в їх основі відійшла на другий план, на першому ж залишились самі фотороботи. Змінюється почуття, коли є знання, а є відчуття. І все це – маски, які змінюються. Раніше в роботах читався посил з новин, не завжди хороший, було відчуття, що щось має статись, а Парламент почне вирішувати якість важливі питання. Але все це було до Венеції. Тепер кожна з робіт – окрема історія, часом навіть казка. В кожній – подорож, адже це Парламент будь-якої з країн. Це парламент, який втратив зв’язок із соціумом і через естетику часу шукає відповіді на питання, на які не можна відповісти” – каже Борис Михайлов.

Під час двогодинної дискусії, до якої долучились мистецтвознавці, експерти, куратори, представники інших держав-учасниць 57-ї Венеційської Бієнале сучасного мистецтва, зокрема, з Італії, Франції, Німеччини, Великої Британії та інших країн, широко була обговорена актуальність українського проекту. Зокрема, інтерпретації у сучасному світі постатей політиків в контексті мистецтва, символізм фотографії та її відмінність від відео-жанру. Підняли і питання необхідності донесення до європейської публіки, зокрема і шляхом мистецтва, актуальної та правдивої інформації про події в Україні, не викривленої пропагандою.

Нагадаємо – Венеційська Бієнале – La Biennale di Venezia – заснована 1895 року є однією з найважливіших міжнародних подій у сфері мистецтва. Щодва роки виставку відвідують сотні тисяч відвідувачів. Україна бере участь у проекті з 2001 року. У 2017 році Комісаром національного павільйону, де представлений проект “Парламент” художника Бориса Михайлова (куратори – Пітер Дорошенко, Лілія Куделя – ЦСМ Dallas Contemporary (м.Даллас, США)), є Міністерство культури України.

57-ма Венеційська Бієнале триває у м. Венеція (Італійська Республіка) з 13 травня по 26 листопада 2017 року.

Джерело

Фото:
© zhúzhalka / жужалка
© Мінкультури

Автор