Укренерго закликає споживачів знизити використання електроенергії

Російські ракети та дрони вранці завдали значних пошкоджень українським електростанціям. В цьому році це вже третя масована атака на українську генерацію. Під час двох попередніх також постраждали теплові та гідроелектростанції. Про це повідомляє група ІС із посиланням на Телеграм-канал Укренерго.

Їх головна роль в енергосистемі – можливість швидко збільшувати виробництво електроенергії вранці та ввечері, коли споживання стрімко зростає. Сьогодні деякі з них не можуть це робити через руйнування, яких завдала російська армія.

А енергосистема може безпечно працювати, тільки якщо в ній витримується баланс: споживання електроенергії = виробництво електроенергії. Зараз на шальці виробництва значно менше електроенергії, ніж було ще вчора, до атаки. І для того, щоб зберегти рівновагу на наших енергетичних терезах, потрібно розвантажити шальку споживання.

Особливо велика потреба в зменшенні споживання є у вечірні години максимального попиту з 19:00 до 22:00.

Будь ласка, не вмикайте в цей період потужні електроприлади або користуйтесь ними по черзі. Це допоможе енергосистемі безпечно пройти цей важкий період.

Нагадаємо, як повідомляла раніше група “ІС”, енергетична інфраструктура у чотирьох областях потрапила під російські удари.

Джерело

 

“Українська енергетика”: НЕК “Укренерго” закликає споживачів обмежити користування енергоємними приладами з 19:00 до 22:00

“В години добового максимуму споживання з 19:00 до 22:00 Диспетчерський центр “Укренерго” закликає обмежити користування потужними енергоємними приладами”, – йдеться в повідомленні оператора систем передачі.

Станом на ранок 11 квітня для промислових споживачів діють ліміти споживання на Криворіжжі. З 06:31 на Харківщині введені графіки аварійних відключень. В інших регіонах обмеження споживання для побутових споживачів не застосовувались.

Вчора в денні години в енергосистемі через активну роботу електростанцій на ВДЕ в енергосистемі був надлишок електроенергії. На запит “Укренерго” польський оператор енергосистеми PSE з 10:00 до 18:00 надавав аварійну допомогу, терміново купуючи надлишки української електроенергії загальним обсягом 2800 МВт·год.

Окрім того, 10 квітня для підтримки збалансованої роботи енергосистеми з 09:30 до 17:20 обмежувалась робота об’єктів ВДЕ, по потужності до 1939 МВт в окремі години.

Натомість у години вечірнього максимуму споживання в енергосистемі не вистачало електроенергії – був наявний дефіцит. Для підтримки балансу в енергосистемі Диспетчерський центр “Укренерго” з 20:00 до 21:00 залучав аварійну допомогу від оператора енергосистеми Польщі PSE загальним обсягом 200 МВт·год.

Сьогодні в ранкові та вечірні години планується імпорт електроенергії з Румунії, Словаччини, Угорщини, Молдови загальним обсягом 833 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 494 МВт.

Експорт очікується в денні години максимальної активності електростанцій на ВДЕ до Угорщини, Словаччини, Румунії, Молдови загальним обсягом 2812 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 371 МВт.

Як повідомляла “Українська енергетика”, сьогодні вранці внаслідок масованої комбінованої атаки російськими ракетами та дронами були пошкоджені підстанції “Укренерго” та об’єкти генерації в Одеській, Харківській, Запорізькій, Львівській та Київській областях.

Росіяни різко  активізували  обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури з 22 березня. Відтоді ворог періодично завдавав ракетних та дронових ударів по електростанціях, магістральних підстанціях і електромережах, а також по газових підприємствах.

Утім, енергетикам вдалося зберегти цілісність енергосистеми, але обсяги виробництва електроенергії дещо знизилися. У найбільш постраждалих регіонах з 22 березня  застосовуються  обмеження енергопостачання споживачам. Обсяги експорту електроенергії зменшилися. Енергосистема періодично залучає аварійну допомогу.

Автор