РЕБ і навігація

Serg Marco

Зараз той час, коли в армію завозять багато різного РЕБу, але, на жаль, не завжди до нього завозять мізки.

Також є командири, якім влом розбиратись, як це працює, вони кажуть просто “включай, мені похер, що там каже ОТУ, просто хай глушилка в нашому секторі працює постійно, мені треба зберегти життя своїх людей, на інше похер”. Тобто він РЕБ сприймає, як якусь захисну сферу з фільмів, увімкнули і все, дрони всі там не працюють, ну РЕБ же ж.

І саме найчастіше, що кладуть РЕБи, – це навігацію. Бо супутниковий сигнал відносно слабкий, задавити його нескладно.

Проблема в тому, що пігдоги давлять нам навігацію постійно. Бояться Хаймарсів, Ескалібурів та JDAM. Тобто на наші сектори працюють рідко коли меньше двох Поле-21.

Стан такий, що в повітрі навіть вісьмиантенні CRPA не мають супутників вже на 300 метрах висоти. Про менш захищенні приймачі і казати немає чого.

Але потім якийсь підрозділ у тилу вирішує “захистити своїх людей”. І вмикає ще і там РЕБ. І звісно – пригнічення навігації.

Результат логічний. Вже в тилу не можуть запуститися старлінки, не можуть злетіти дрони, щоб допомогти піхоті, яка штурмує, засоби навігації не можуть спіймати супутники в 25-30 км від ЛБЗ, навіть якщо ти їх покладеш на землю. Всі хуєсосять ребівців, які скоординовано працюють. Ті розводять руками, мов, ми не працюємо, це пігдогі. А пілоти беруть спектроаналізатор, вмикають і фіксують пригнічення навігації зі свого ж тилу і розуміють, що ніхрена в нас зараз не працює в тилу тому, що наш РЕБ спромігся зробити те, що не вдалося ворожому РЕБу. А ворожі дрони над цим сектором як літали, так і продовжують літати, вони себе позиціонують у повітрі по візуальним орієнтирам, їм як раз цей GPS там не потрібен, він потрібен на місці зліту/посадки, а саме ці місця накриває дружній РЕБ.

З ротацією підрозділів ця ситуація становиться більш неконтрольованою, на жаль. Підрозділів РЕРа, які б виявляли перешкоди РЕБа, які ставлять без взаємодії, теж. Як результат, безліч невиконаних бойових завдань тільки тому, що хтось через волонтерів купив РЕБ, поставив на нього людину, яка розуміє в цьому, як свиня в апельсинах, і вважає, що все зробив правильно.

Відвали старлінків у самий критичний момент боя. Жалоби пілотів, які не можуть відкалібрувати борт, а в цей час піхоту штурмують, і вони вже давно повинні були бути у небі. Розбиті при посадці коштовні борти.

Маю надію, що колись всі РЕБи на фронті звʼяжуть в одну систему, будуть працювати групи, що виявляють несанкціоновані РЕБи, та відправляти тих, хто займається в тилу цим саботажем, в окопи. Може, тоді щось зміниться.

Але поки є з чим працювати. На жаль. І, на жаль, такий саботаж періодично буває під час активних штурмових дій та працює на руку противнику. І ніхто за це не несе відповідальність.

Автор