Чому скасували виступ Зеленського у Сенаті США, а Єрмак там заговорив про «програш України»

BBC Україна

Президент України Володимир Зеленський в останній момент скасував закритий брифінг з сенаторами США на тлі безуспішних спроб Білого дому домогтися ухвалення додаткової допомоги Україні.

Зеленський мав виступити по відеозвʼязку у Сенаті та Палаті представників у вівторок, де планував доповісти про хід бойових дій. 6 грудня сенат мав голосувати пакет допомоги Україні.

Як пояснив, не вдаючись у подробиці, лідер сенатської більшості Чак Шумер, у лідера України в останню хвилину нібито виникли невідкладні справи.

У середу посол України в США Оксана Маркарова пояснила, що Зеленський не виступив перед Сенатом, тому що там обговорювалися внутрішні питання.

“Нічого катастрофічного насправді не сталося. Була ідея взяти участь в одному з декількох брифінгів, якби було можливо долучитися”, – сказала вона в ефірі телемарафону.

За її словами, 5 грудня відбулася велика кількість закритих брифінгів, на яких виступали голова Пентагону Ллойд Остін та інші представники Білого дому.

Міністр оборони України Рустем Умєров, який зараз перебуває у США, анонсував, що президент проведе брифінг “коли буде можливо наступного разу”.

За даними кількох джерел у владній команді, це може статись наступного тижня.

Цього разу, як кажуть співрозмовники у дипломатичній команді України, закритий виступ президента скасувався через це, що республіканці та демократи пересварились через фінансування проблеми кордону з Мексикою.

Сенатський кореспондент Ендрю Десідеріо описав ситуацію у твіттері так, що на фоні сварки республіканці просто покинули зібрання щодо України.

Річ у тому, що спочатку планувалось голосування загального пакета допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню і на зміцнення кордону з Мексикою.

Проте демократи, у яких у Сенаті більшість, подали документ, з якого викинули питання кордону. Саме це і розлютило республіканців, без яких результативного голосування не може бути (воно вимагає 60 голосів за, а демократи мають 51 голос зі ста).

Тож, як кажуть співрозмовники, голосування за такий пакет без кордону 6 грудня буде провальним, і виступати президенту перед ним не було сенсу.

Як прогнозує депутатка Верховної Ради Олександра Устінова, яка залучена до перемовних процесів зі США, позитивні новини для України з Вашингтону можуть з’явитись наступного тижня.

Якщо обидві партії досягнуть консенсусу щодо мексиканського кордону, то допомогу Україні можуть схвалити.

“Дуже хочу вірити, що наступного тижня пакет з усіх 4 складових проголосує Сенат, і що його “до свят” встигне проголосувати нижня палата Конгресу”, – написала Устінова у фейсбук. Вона додала, що наразі допомогу Україні у 61 мільярд скорочувати не планують.

Співрозмовники вказують, що саме перед таким позитивним голосуванням на фоні компромісу між республіканцями та демократами і може відбутись детальний брифінг Зеленського щодо ситуації в Україні та на фронті.

“Відмова від підтримки України – це просто абсолютне божевілля”, – вже заявив президент США Джо Байден.

Він наголошує, що відмова від підтримки України суперечить інтересам США, а тому пообіцяв, що його адміністрація доб’ється виділення коштів для України.

Україна ризикує програти
Фото: Офіс президента України

Брифінг скасували всього за кілька годин після виступу керівника офісу президента Андрія Єрмака в Інституті миру США у Вашингтоні. Він заявив, що без нових поставок американської військової допомоги Україна дуже “ризикує програти війну Росії”.

“Нам буде важко втриматися на тих же позиціях і просто вижити”, – сказав він.

Заява Єрмака пролунала у той час, коли Білий дім знову намагається домогтися додаткової військової допомоги Україні.

При цьому Конгрес досі так і не наблизився до компромісу, який би дозволив би й далі фінансувати Київ.

“У нас закінчилися гроші і практично закінчився час”, – написала в опублікованому у понеділок посланні лідерам демократів і республіканців директорка Адміністративно-бюджетного управління Білого дому Шаланда Янг.

У ньому вона попередила, що якщо до кінця року Конгрес не зможе схвалити пакет додаткової військової допомоги Україні, це підкосить її зусилля у протистоянні з Росією. Вона також додала, що не залишилося “чарівного горщика”, з якого можна було б взяти додаткові кошти.

Однак у понеділок спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон відповів негативно на заклики демократів надати Україні додаткову допомогу на десятки мільярдів доларів.

“Адміністрація Байдена не змогла по суті відповісти на жодне з наших обґрунтованих занепокоєнь – з приводу відсутності чіткої стратегії в Україні, щодо шляхів вирішення конфлікту або плану адекватного забезпечення відповідальності за допомогу, яку надають американські платники податків”, – написав він у фейсбуці.

З початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року Конгрес США затвердив військову та економічну допомогу Україні на загальну суму понад 110 млрд. доларів.

Проте адміністрація Байдена вже кілька місяців попереджає, що більшість цих грошей розподілено.

За словами Фредеріка Кагана, директора проєкту “Критичні загрози” Американського інституту підприємництва та колишнього професора Військової академії США, затримки фінансування вже мають реальні наслідки на українському фронті.

Нинішній контрнаступ проти Росії згортається, а майбутні військові операції щодо повернення втрачених територій опинилися під питанням.

“Українцям доведеться зробити важкий вибір, – сказав він. – Якщо вони не впевнені, що отримають ще щось від Сполучених Штатів, то їм треба буде намагатися втримати те, що у них є”.

За словами Кагана, українській армії потрібні танки, бронетранспортери, винищувачі, безпілотники та зброя дальньої дії. І США – єдина країна, яка здатна надати цю техніку швидко і у тих кількостях, які будуть потрібні Україні наступного року.

Кордон з Мексикою замість допомоги Україні

В обох палатах Конгресу, як і раніше, існує двопартійна більшість, яка підтримує додаткову допомогу Україні, навіть якщо ця допомога і не досягне рівня 61,4 млрд доларів, про який просив Білий дім.

Однак перетворення цієї підтримки Конгресу на реальний законопроєкт, який може підписати президент, виявилося серйозною проблемою.

Республіканці та демократи у Сенаті США зараз ведуть переговори про загальний пакет витрат у розмірі 106 млрд доларів, який містить як допомогу Україні, так і військову підтримку Ізраїлю та Тайваню, а також комплекс заходів щодо зміцнення кордону США з Мексикою.

Остання стаття видатків викликає найбільші суперечки, оскільки демократи виступають проти посилення імміграційної політики, на якому наполягають республіканці.

“В обмін на додаткове фінансування Україні ми маємо провести суттєві реформи у нашій прикордонній політиці”, – заявив сенатор-республіканець від Арканзасу Том Коттон у телевізійному інтерв’ю у неділю.

Чак Шумер заявив, що на цьому тижні він винесе на голосування в палаті законопроєкт про військову допомогу, але неясно, чи отримає він достатню підтримку республіканців без угоди щодо імміграційних реформ.

За даними американських ЗМІ, у вівторок вдень на секретному брифінгу з пакета допомоги, наданому чиновниками адміністрації Байдена, розгорілася запекла суперечка, оскільки республіканці в Сенаті звинуватили демократів у ігноруванні їхнього заклику виділити гроші на зміцнення кордону.

“Цього року дефіцит США перевищить 2,5 трильйона доларів, – заявив у вівторок конгресмен-республіканець Метт Розендейл кореспонденту BBC Джеймсу Кумарасамі. – То чому народ Сполучених Штатів має позичати гроші у Китаю, щоб віддати їх Україні? Це не в наших інтересах”.

Інтереси Америки

У спробі заручитись підтримкою Конгресу Білий дім просуває додаткову допомогу Україні як можливість зміцнити американську економіку та безпеку.

У своєму листі до Конгресу директорка Адміністративно-бюджетного управління Білого дому Шаланда Янг наголошує, що запрошені кошти використають для виробництва озброєнь на американських заводах, розташованих по всій країні.

“Ми модернізуватимемо боєприпаси та обладнання, як-от “Джавеліни”, які виробляють в Алабамі, керовані ракетні системи залпового вогню, їх виробляють у Західній Вірджинії, Арканзасі та Техасі… і артилерійські снаряди, що виробляються у Пенсільванії, Арканзасі”, – пише вона.

З наближенням президентських виборів Білий дім, можливо, сподівається, що члени Конгресу шукатимуть способи рекламувати свої успіхи у підтримці місцевої економіки в їхніх виборчих округах.

За словами Фредеріка Кагана, він не здивований тим, що фінансування України стало такою суперечливою темою у США, адже війна в Україні наближається вже до третього року.

“Американський народ заслуговує на те, щоб його представники чітко визначили, у чому полягають інтереси Америки, і провели справжні дебати про розподіл цієї великої суми грошей”, – каже він.

Але ставки, за його словами, зрозумілі: “Результат цієї війни визначатиметься у першу чергу тим, що зможуть зробити українці, але майже водночас і тим, що вирішать робити Сполучені Штати”.

Джерело

Автор