Верховний Суд зобов’язав встановити обставини зриву поїздки Порошенка на Парламентську асамблею НАТО у травні 2022 р.

Верховний Суд задовольнив позовні вимоги Петра Порошенка і зобов’язав Львівський окружний адміністративний суд встановити обставини зриву поїздки п’ятого Президента на Парламентську асамблею НАТО у травні 2022 року. Про це у блозі на сайті «Українська правда» повідомив адвокат Порошенка Ігор Головань.

Більше року тому, у травні 2022-го, влада не вперше і не востаннє продемонструвала, «чому ми не в НАТО». Зірвала участь П’ятого Президента України Петра Порошенка у Парламентській асамблеї країн НАТО. Петро Порошенко був у складі офіційної делегації українського парламенту, відповідне розпорядження про відрядження підписано головою ВР. А П’ятого Президента України просто не пропустили через кордон», – нагадав Головань обставини справи.

«Нахабне беззаконня влади, само собою, було оскаржено до суду. Але Львівський окружний адміністративний суд, а за ним і Восьмий апеляційний у задоволенні позовних вимог відмовили. Підстави? А ніяких. Судді зазначили, що оскільки Петро Порошенко через два дні після протиправної вимоги кордон таки перетнув, то немає про що й говорити. Той факт, що за тими самими документами на Парламентську асамблею країн НАТО Петра Порошенка не випустили, а за два дні, коли вже було пізно, все ж пропустили, судді аналізувати не наважилися», – зазначає адвокат.

«Як констатував згодом Верховний Суд, судами першої та апеляційної інстанцій взагалі не встановлювалися фактичні обставини, пов’язані із відмовою Петру Порошенку позивачу у перетинанні державного кордону та не досліджувалися відповідні докази! Тому Верховний Суд рішення Львівського окружного адміністративного суду та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду скасував і направив справу на новий розгляд до Львівського окружного адміністративного суду», – пише Ігор Головань.

«Львівський окружний адміністративний суд тепер змушений буде встановити фактичні обставини зриву поїздки Петра Порошенка до Вільнюса на ПА НАТО. І ми дізнаємося, хто конкретно перешкоджає руху України у НАТО та ЄС», – резюмує Головань.

Як відомо, у травні 2022 року влада зірвала участь Петра Порошенка у Парламентській асамблеї НАТО попри те, що документи із затвердженням складу офіційної делегації підписав Голова Верховної Ради Стефанчук. Прикордонники за вказівкою згори двічі відмовили Порошенку у перетині кордону для участі у ПА НАТО. Як зауважили у партії «Європейська Солідарність», жодних підстав, які б обмежували право Петра Порошенка виїжджати за межі України, не було. Народний депутат України має право безперешкодно відповідно до Конституції і Закону «Про статус народного депутата» перетинати державний кордон України. Петро Порошенко рухався у службове відрядження на підставі Розпорядження Голови Верховної Ради разом з іншими членами делегації. Всіх їх випустили, окрім Петра Порошенка.

«Європейська Солідарність» розцінює цю провокацію як замовлення влади, що продовжує війну з Порошенком, замість зосередитися на війні з путіним і росією. Це не просто підрив задекларованої єдності, а повна її руйнація. Це дріб’язкова і негідна політика. Ця провокація спрямована на розкол суспільства, руйнацію міжнародного іміджу України», – наголосила тоді співголова фракції Ірина Геращенко.

Джерело

 

Автор