«ЄС» зареєструвала законопроєкт про порядок ротації військових на фронті

Народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» зареєстрували законопроєкт №10194 про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо нормативного врегулювання процесу заміни (ротації) особового складу військовослужбовців, які знаходяться в зоні бойових дій. Про це повідомила співголова фракції Ірина Геращенко на своєму телеграм-каналі.

«Є підрозділи, які 18 місяців в пеклі – безвилазно під Бахмутом, Авдіївкою, на Херсонському і Купʼянському напрямку. А є підрозділи, які не були задіяні на виконанні бойових завдань. Військові на передовій часто запитують нас, коли відбудеться ротація. Бо це несправедливо, в деяких підрозділах великі втрати, бійці виснажені і потребують відновлення», – пояснює депутатка.

«Дехто воює вже кілька років, бо велика війна застала їх на Донеччині чи Луганщині, у війську. Так бути не повинно. Зареєстрували  з колегами проєкт закону щодо врегулювання процесу ротації особового складу військовослужбовців, які знаходяться в зоні бойових дій (№10194)», – пише Геращенко.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», доповнити його нормами, що визначають  порядок проведення заміни військовослужбовців, які беруть участь в бойових діях.

  • Ротація в зоні бойових дій означає заміну особового складу, що виконує бойове завдання та бере безпосередню участь у бойових діях або несе службу в складних умовах, на інших військовослужбовців, які не виконували такі завдання понад 30 діб.
  • Терміни ротації в Україні встановлює командування ЗСУ. Вони не повинні перевищувати 90 днів, а в разі неможливості виконати ці заходи вчасно, то не пізніше 105 діб.
  • Командування зобов’язано здійснювати ротацію підрозділу у повному складі у разі:

– перебування особового складу у зоні бойових дій понад 90 діб;
– зазнання втрат вбитими та пораненими понад 30% від штатної чисельності підрозділу.

  • Направлення в пункт постійного перебування військової частини для відновлення бойової спроможності має становити не менше 30 днів.

«Ніхто не мріє про Перемогу України більше, ніж воїни ЗСУ! Але вони також мають право на відновлення! Будемо добиватися розгляду нашого законопроєкту», – резюмує Геращенко.

Джерело

 

Фото: АрміяІнформ

Автор