«Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців»

Ростислав Павленко

Із здивуванням прочитав одкровення міністра Шкарлета про те, що:

«вивчати історію під примусом (він вважає) неприпустимим. Вивчення історії України має починатися з родини. Де батьки свідомо маленького українця або україночку мають навчати історії».

Тобто система освіти самоусувається від вивчення одного з основних питань формування політичної і громадянської культури? Українці знов «самі винні» і «самі зобов’язані»?

Мета рашистів – позбавити нас власного розуміння себе, свого місця і своєї мети в історії. Не розумію, навіщо цьому підігрувати цілому міністру. Якщо він досі міністр, значить, такі думки не чужі й для тих, хто його на цю посаду поставив. А це ганьба.


Ірина Геращенко

Друзі-військові, які зараз у найгарячіших точках фронту, весь час піднімають питання евакуації цивільного населення, в першу чергу дітей. Це ненормально, коли діти місяцями живуть у підвалах, під постійними обстрілами, щохвилини наражаючись на смертельну небезпеку.

Діти – часто заручники своїх батьків, які в силу різних обставин чи безвідповідальності не виїжджають з-під Бахмута і Кремінної, Соледара і Авдіївки.

А буває, це здеградовані дорослі, які чекають «русский мир», не приховуючи симпатій до Путіна та СРСР. А ще бувають батьки-колаборанти, батьки-зрадники, батьки-п’яниці, які давно забули про дітей. На жаль.

Діти не відповідають за батьків. Вони люблять батьків, які б ті не були. Але очевидно, що держава має огорнути особливою увагою дітей в складних життєвих обставинах, формуючи з них не просто людей, а громадян.

А ось, на думку міністра освіти, історії діти мають навчатися вдома, а не в школі. Не під примусом.

Так, в ідеалі вдома має бути бібліотека, звучати українська мова, батьки мають розповідати дітям правду про УПА і Бандеру, про Майдан і Революцію Гідності, Голодомор і Сталіна. Але якщо це не так?

Тоді ми втратимо ще одне покоління, яке виросте на російській брехні про нашу новітню історію і один народ? Якщо історії мають вчити «батьки не під примусом», то навіщо тоді школи?

На жаль, таку ж позицію займає і профільний комітет з питань освіти у ВР. А його члени і членкині, які просували скасування тестів з історії, увійшли в ТОП реформаторів.

Це якийсь безкінечний лютий треш.


Володимир В’ятрович

За логікою міністра освіти (!) Шкарлета, і школи не потрібні (там же теж використовується примус до навчання), достатньо домашньої освіти:

«вивчати історію під примусом вважаю неприпустимим. Вивчення історії України має починатися з родини. Де батьки свідомо маленького українця або україночку мають навчати історії. Відтоді будуть патріоти, відтоді будуть українці. А якщо це тільки під іспит — можна зазубрити, а через два тижні все позабувати. Кожен українець має знати історію України, незалежно від того, чи складати йому НМТ, ЗНО і все інше».

Між іншим, я пам’ятаю так вже було – в совєтські часи справжню історію України розповідали тільки у колі сім‘ї. Таємно.

Я б на місці Путіна дав йому орден за заслуги «пєрєд родіной».


Вікторія Сюмар

Навіть не знаю, що про це сказати…

Громадянин починається з розуміння історії своєї країни. І обов’язок держави – дати кожному українцеві розуміння того, чому події в країні відбуваються саме так.

Бо якщо людина знає, як росія знищувала українців впродовж століть, то розуміє і те, чому важливо зараз захистити свою державу.

А якщо в сім’ї йому розказували про прєлєсті совка, то йому «акакаяразніца».

В його логіці, біологію, фізику, хімію теж не мають вивчати «з примусом». Достатньо математики. Дякую за усвідомлення важливості мови. Наша команда багато для цього працювала в 2014-2019.

І я не думаю, що Шкарлет – неук, і не розуміє цього. Я думаю, що Шкарлет відпрацьовує завдання москви.

 

Всеосвіта: Шкарлет зганьбився заявою про історію України

На думку очільника МОН, історію України треба вивчати не під примусом, а її мають навчати батьки змалечку своїх дітей.

 

Колаж: Всеосвіта

 

Автор