Ми мусимо знати історію, аби бути українцями

Ростислав Павленко

Будь-яка дія повинна мати свою логіку. У часи повномасштабної війни неможливо проводити повноцінне ЗНО, з різними предметами, в різні дні тощо.

Тому минулого року у квітні було прийняте рішення про проведення «мультипредметного тестування», яке мало зафіксувати готовність і бажання вступників осягати вищу освіту.

Два предмети є фактично іспитом на громадянство – українські мова та історія. Бо українці мають знати своє коріння і розуміти, що і чому відбувається навколо. І за що воює Україна.

А знання математики засвідчує рівень володіння абстрактним мисленням і показує готовність до наукового пізнання світу – причому не лише майбутніми природничниками. Сучасні суспільні науки, до прикладу, спираються на потужний математичний апарат.

Усе решта – вже питання закладів вищої освіти. Спеціалізації за темою. Але і лікар, і інженер, і вчитель, і будь-який інший фахівець на початку професійного шляху мав би показати, що знає свою мову, історію свого народу і здатний до наукового пізнання.

Навіщо МОН вирішило ламати цю знахідку – невідомо. Тож у законі, який дозволяє МОН і цього року будувати вступну кампанію на свій розсуд, варто прописати напрямок дії.

У цьому є логіка, чи не так?


Вікторія Сюмар

Так, фракція Порошенка за те, аби історія України була обов’язковим предметом.

Так, фракція ЄС за те, аби українська молодь знала, чому сьогодні війна на полях України, і як багато століть азійська московія намагається заволодіти Україною.

Ми за те, аби українці розуміли причинно-наслідкові зв’язки в суспільних відносинах, бо все має свій початок і свої причини.

І так, з 2014 хлопці в АТО просили мене найбільше книжки з … історії. В тому числі Донбасу. Аби розуміти, чому вони вмирають за цю землю…

Я розумію спроби знівелювати українську історію від катерини та лєніна. Але зараз це робить український міністр Шкарлет, який за такі спроби цілком може вважатися російським агентом.

Тому поверніть в НМТ історію України. Ми мусимо її знати досконало. Аби бути українцями…


«Європейська Солідарність»

Не можна нехтувати історією України, яка визначає нашу ідентичність та дає нам сили в боротьбі з ворогом. Саме тому предмет історія України має бути обов’язковим у національному мультипредметному тесті. Про це сказав народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович з трибуни парламенту.

«Ми розуміємо, що після повномаштабної російської агресії минулого року склалися особливі умови і вони мають бути відображені в умовах вступу у 2023 році. Ми підтримували минулого року зміни до аналогічного закону. Ми були готові підтримувати його і цього року, і підтримаємо в першому читанні, за основу», – зауважив депутат.

«Але є одне велике «але», яке називається «необов’язковість історії» в національному мультипредметному тесті. Ми вважаємо, що це дуже неправильно, зважаючи на те, що війна, яка зараз відбувається – це війна за ідентичність. І у цій війні колосально важливу роль відіграє знання історії», – наголосив депутат.

«Це дуже добре розуміють наші вороги. Це дуже добре розуміє росія, яка починає на окупованих територіях вилучати книги в першу чергу з історії України. Яка починає запроваджувати власні курси історії на окупованих територіях, яка вивозить українських вчителів на різного роду курси і привозить сюди російських вчителів історії», – також підкреслив він.

В’ятрович зазначив, що натомість в українському освітньому процесі склалася зовсім інша ситуація.

«Ми не маємо зараз державної підсумкової атестації, яка б передбачала обов’язковість історії України. Ми не маємо обов’язкового курсу історії у вишах. Зараз нам пропонується цим законопроектом, по суті, зробити необов’язковою історію у національному мультипредметному тесті. Це неправильний підхід. Це підхід, який робить нашу державу слабшою в розумінні свого минулого і, відповідно, у здатності захищати себе у сьогоденні», – наголосив депутат.

Представник «Європейської Солідарності» зазначив, що фракція підтримує законопроект в першому читанні і буде напрацьовувати зміни, які дозволять повернути історію як обов’язковий предмет у підсумкове тестування.

 

Колаж: Факти ICTV

 

 

Автор