Петро Порошенко привітав українців із Днем Києва (відео)

Петро Порошенко

День Києва цього разу святкуємо, коли ще свіжі в пам’яті сцени боїв на Оболоні і Берестейській. Коли все ще перед очима – тисячні черги добровольців до тероборони, евакуаційні потяги з вокзалу, блокпости на перехрестях, палаючі будинки і звуки артилерійських дуелей з боку Вишгорода, Макарова, Броварів. Ворог рвався сюди, бо прекрасно розуміє значення Києва. Звідси почалася Україна і тут її серце.

Ми горді мужністю Києва. Ми пишаємося своїм українським народом, який не дозволив московській орді дотягнутися до свого серця.

Без героїзму захисників Чернігова, Сум, Харкова, без самовідданого опору десятків міст і сіл Київської області, без відваги і мужності Збройних Сил на всіх фронтах, без подвигу лицарів Маріуполя, ми б не змогли сьогодні вийти на весняні вулиці найкращого в світі міста.

Цей день став святом перемоги Києва і перемоги народу, що захистив свою столицю, свою історію, свої святині. На наше місто сьогодні звернені погляди всіх вільних людей, які вірять у нашу перемогу.

Тут – місце української сили, яке стало місцем сили світової свободи. Увесь світ новими очима дивиться на нашу столицю, на її подвиг і на всю нашу історію.

Не одна орда накочувалася на Київські гори, та потім зникала без сліду. А Оранта в Святій Софії вже більше тисячі років береже і берегтиме наше місто.

У цей день ми звертаємося до Києва зі словами любові, яку так добре висловив Павло Тичина:

Ти – наша честь, і гордість, і краса.
Як голуб, ніжний, гострий, як коса,
Ти наша слава, помста за руїни,
Ти невмируще серце України.

Зі святом, кияни!

Честь і слава тобі, наша столице! З днем переможного Києва тебе, Україно!

Автор