Коли ворог на порозі, паніка – це найгірші ліки!

Ірина Геращенко

Щодо розширення переліку професій для жінок, які підлягають військовому обліку, то, дійсно, захищати свою країну мають всі. Кожен на своєму місці, на фронті і в тилу.

В переліку є й журналістика, але навіть якби не було, я особисто стала б на облік. Бо це мої переконання, моя особиста позиція і відчуття. Я буду боротися за мою країну.

Вже сьогодні ми з колегами направили офіційного листа Голові ВР з вимогою надати інформацію щодо постановки на військовий облік депутаток та співробітниць апарату. Чи буде це відбуватися централізовано за місцем роботи, чи депутатки мають самі з’явитися до військкоматів за місцем реєстрації.

В той же час наказ МО викликав очікувано неоднозначну реакцію в так званих «мамських групах» соцмереж і справедливу критику експертів.

З табору Банкової звучить сарказм, мовляв, українки ж так боролися за гендерну рівність, то ж отримайте тепер всі форму і берці.

Ну, по-перше, не табору чотиричі уклоніста в такій тональності розмовляти з українками, які на своїх плечах тримають країну. Працюючи, сплачуючи податки, займаючи активну громадянську позицію.

По-друге, ті жінки, які вказують на необхідність добровільного, а не примусового військового обліку, мають рацію. Якщо Зеленський думає інакше, він і монобільшість мали б давно внести і проголосувати зміни до законодавства щодо військового обов’язку. Та й самі б мали його не порушувати, ховаючись в Москві та Юрмалах від повісток.

А тепер щодо справедливої критики наказу МО.

Він був виданий ще восени. Чому тільки зараз оприлюднений, і як завжди без проведення необхідної інформаційної та роз’яснювальної кампанії.
Чому на брифінг з резонансної теми заздалегідь не вийшов сам міністр і не пояснив всі деталі і нюанси?
Чому навіть під час години запитань до Уряду міністр ані слова про це не сказав?
Чому Верховний Головнокомандувач Зеленський знаходить час коментувати що завгодно, окрім СВОЇХ ПРЯМИХ ПОВНОВАЖЕНЬ – теми безпеки і оборони?
Чому Зеленський ані слова не сказав про розширений військовий облік для жінок, наприклад, в Гуті, на зустрічі з дипломатами і дипломатками?

Далі. Експерти справедливо зазначають, що для відсічі сильному противнику нам потрібна не так кількість, як якість резервістів. А в нас влада втратила час, нічого не зробивши для посилення тероборони і активізації зборів резервістів та модернізації їх навчань.

Облік жінок розпочнеться з січня 2022 року. Чи готові до такого валу роботи наші військкомати, які зараз мали б працювати над збільшенням чисельності резервістів і територіальної оборони.

Далі – ані поставлених на облік жінок, ані чоловіків не можна залучати до бойових дій без відповідної підготовки. Тому від Верховного Головнокомандувача і міністра оборони вже зараз хочеться почути, як з січня 2022 року жінок, які стануть на облік, готуватимуть дати відсіч агресору? Я особисто хочу пройти цю підготовку і вже зараз знати плани держави – коли і скільки триватимуть такі збори.

Влада, МО і особисто Зеленський як Верховний Головнокомандувач спричинили паніку серед жінок, які мають маленьких дітей. Бо їм ніхто не дав відповідь на життєві і логічні питання – чи будуть ставити на облік мам, які перебувають в декретних відпустках по догляду за дитиною, і якщо так, то які зобов’язання держави щодо дітей? На кого їх залишать?

Коли ворог на порозі, паніка – це найгірші ліки! Тому в мене ще одне питання до влади. Ви свідомо провокуєте паніку вашими недолугими діями? Хто вам заважав провести нормальну інформаційну роз’яснювальну кампанію щодо цього наказу?

На фото: грудень 2005. Виведення українського військового контингенту з Іраку. Вперше в житті тримала зброю, для фото. Й навіть уявити собі не могла, що колись війна прийде в Україну. Від агресивного, несамовитого сусіда.
Ми будемо захищати Україну і захищатися від ворога.


Тамара Горіха Зерня

Отже, що ми маємо? 11 жовтня 2021 року Міноборони видає наказ №313 про перебування жінок на військову обліку, який фактично стосується половини працездатного населення України.

Два місяці про цей документ ні слуху, ні духу. Вчора у соцмережах починають розносити новину, взявши її з профільного бухгалтерського сайту, на якому у статті для підприємств вказується про загрозу штрафів за його невиконання.

Ошарашені виборці – еее, секундочку, це що таке? Багато хто взагалі подумав, що це фейк, і я у тому числі. На сайті МО цього документа не було, у системі «Рада» також, ніби на «Лізі» знайшли, але це не точно.

Звісно, ми не повірили. Ну просто занадто кумедно і недолуго це виглядало. Тому що кампанія такого розмаху і масштабу не може бути секретною, про неї повинні трубити з кожної праски як про вакцинацію.

Здається, і самі військові заскочені зненацька. Можу уявити, як обалділи колишні військкомати, а теперішні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (до речі, запам’ятайте цю назву), коли їм почали надзвонювати стурбовані жіночки.

Командування Сухопутних військ вбилося головою об стіну і пообіцяло провести брифінг. На брифінгу Головнокомандувач ЗСУ сказав, що відповідний наказ прийнятий…, щоб порахувати жінок, яких можна використовувати під час захисту держави.

Зрозумійте правильно. Я не проти бути порахованою і сама піду у військкомат, тобто цей тир-пир центр, з усіма дипломами. Але при цьому хотіла б почути чітке повідомлення від вищого керівництва держави, яке не ховатиметься за спиною пана Залужного, а власним ротом скаже щось таке:

Ситуація в Україні вкрай складна. Ризик повномасштабного вторгнення росіян за нашими оцінками такий-то. Розширення переліку осіб, які зобов’язані стати на військовий облік, викликано такою-то потребою. Від вас конкретно вимагаються такі-то дії. Адреси центрів мобілізації та інформацію про контактних осіб у вашому районі можна отримати там-то. При собі мати перелік таких-то документів.

Звісно, я не військова людина. Я – філолог-перекладач, і свою професію у переліку мобілізованих знайшла далеко не з першої спроби. Напевно, я не відрізню гаубицю від чого там? Ну хай буде від іншої гаубиці. Але дуже добре можу відрізнити серйозну роботу від клоунади. Поки що нам показали дивне шоу, димову завісу. Якщо виявиться, що це все вигадали виключно для того, щоб поторбити підприємців та оштрафувати за відсутність реєстрації працівників, – я не здивуюся.

Цікаво, ким потрібно бути, щоб гратися з темою мобілізації у воюючій країні? Це щось із розряду «сеньйор Голодомор», не менше.


Гіфка © Fill Feaouill


До вашої уваги коротке роз’яснення до Наказу Міністра оборони України №313 від 11.10.2021 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 03 грудня 2021 р. за N 1566/37188.

 

Автор