Світ 2 червня. Результати дня

Визнання геноциду вірмен в Німеччині, дивовижне відкриття в Єгипті, політична криза у Венесуелі, суд над ісламістами в Таджикистані, гучний суд в Індії, повінь у Франції, західний ударний наступ на Ракку в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Після ретельних досліджень, вчені зробили висновок, що кинджал, знайдений біля гробниці фараона Тутанхамона в Єгипті, зроблений із позаземного матеріалу. Зокрема, це залізо метеоритного походження. Зараз він виставляється в Каїрському музеї. Це один з предметів, знайдених експедицією Говарда Картера 1922 року під час відкриття гробниці фараона, якій понад 3 тисячу років.

– У Могадішо в Сомалі завершилася облога готелю «Ambassador», на який напередодні напали терористи «Аль-Шабаб». Сили безпеки застрелили ісламістів.

– Президент Нігерії Мухаммаду Бухарі в останню хвилину скасував свій візит до регіону дельти річки Нігер через спалах там бойових зіткнень з бойовиками.

Америка:

– США ввели заборону на торгівлю африканською слоновою кісткою між штатами.

– Тисячі мешканців знищеного вогнем міста Альберта в Канаді повернулися додому.

– В Ель-Сальвадорі невідомий чоловік вбив ножем чотирьох членів банди «Мара Сальватручча». Протягом останнього часу в країні спостерігається спалах насилля у зв’язку з війнами банд.

– Організація Американських держав закликала до політичного діалогу між опозицією та владою Венесуели. Генеральний секретар ОАД розкритикував діяльність президента Ніколаса Мадуро. У відповідь, останній назвав організацію «сміттєзвалищем».

Азія:

– У Таджикистані суд засудив лідерів Ісламської партії країни до ув’язнення термінами від 18 років до довічного. Зокрема, довічний вирок отримали засновник та лідер партії Саідумар Хусайні та його заступник Махмадалі Хаіт. Ще 14 членів вищої політичної та релігійної ради партії засуджені до різних строків ув’язнення від 18 до 28 років. Цей судовий процес був одним з найбільш гучних в Таджикистані. Всі підсудні були затримані у вересні торік після завершення військової операції проти озброєного угруповання екс-заступника міністра оборони, генерала Абдухаліма Назарзоди, якого звинуватили в організації військового перевороту. Обвинувачені нібито допомагали генералу, а відтак були засуджені за статтями «тероризм», «екстремізм», «спробу військового перевороту», «вбивства» та «повалення конституційного устрою».

– В Індії завершився гучний судовий процес у справі бійні у місті Ахмадабад у штаті Гуджарат у 2002 році. Тоді відбулися масові зіткнення між радикальними індуїстами та ісламістами міста. Суд визнав винними в організації бійні 24 підозрюваних. Ще 36 були виправдані. У 2002 році заворушення розпочалися із загибелі 58 індійських паломників у пожежі в одному з вагонів потяга, який нібито атакували радикальні мусульмани. Після цього розлючений натовп індусів спалив живцем 69 осіб на вулицях Ахмадабада. Також індуїсти влаштували справжню бійню, в якій загинули, за різними оцінками, близько 1 тисячі осіб. Ця трагедія одна з найкривавіших в історії Індії. У листопаді 2011 року суд виніс перші вироки підозрюваним в організації вбивств. Тоді 11 людей відправили на смертну кару. Ще 20 отримали довічне ув’язнення.

– В Японії п’ятий день поспіль тривають пошуки 5-річного хлопчика, якого батьки залишили в лісі, тому що він «погано себе поводив».

– Представники антиурядових груп на півдні Філіппін заявили, що готові зустрітися з новим президентом країни Родріго Дутерте, щоб обговорити можливості для мирних перемов.

– В Афганістані внаслідок теракту убитий начальник поліції двох округів в провінції Балх.

Європа:

– Швейцарська консалтингова компанія «Henley and Patners» опублікувала щорічний рейтинг громадянств світу. Серед найбільш привабливих громадянств опинилися Німеччина та країни Скандинавії – Данія, Норвегія, Швеція – та Фінляндія. На останніх місцях рейтингу – Афганістан та Демократична Республіка Конго.

– Німецький Бундестаг визнав геноцид вірмен 1915 року. Відповідна резолюція була ухвалена на засіданні парламенту абсолютною більшістю голосів. У відповідь, Туреччина відкликала з ФРН свого посла. Прем’єр-міністр країни Біналі Їлдирим розкритикував таке рішення та заявив, що воно «серйозно вдарить по стосунках між країнами». Віце-прем’єр-міністр Туреччини Нуман Куртулмуш назвав це «історичною помилкою». Як відомо, у 1915-1916 роках сотні тисяч вірмен загинули під час масової депортації з Анатолії на сході Османської імперії. Туреччина не визнає масові вбивства «геноцидом» та заявляє, що цифри про жертви трагедії надто перевищені. Всього геноцид вірмен визнали 19 країн – Франція, Бельгія, Росія, Аргентина, Канада, Італія, Уругвай та інші.

– ВРУ ухвалила закон про судоустрій та статус суддів. Очікується, що він призведе до повного перезапуску судової системи в Україні. Закон суттєво обмежує суддівський імунітет та надає широкі повноваження Вищій раді правосуддя.

– В Угорщині поліція затримала п’ятьох громадян України, які нелегально перевозили мігрантів до Австрії.

– У Франції в Парижі потужна повінь. Річка Сена вийшла з берегів через постійні зливи. Влада була змушена оголосити надзвичайний стан. Водночас, в країні триває загальнонаціональний страйк проти реформи праці. Сьогодні до мітингувальників приєдналися співробітники метро та залізничники.

Близький Схід:

– У Сирії в місті Латакія пролунав вибух біля місцевої мечеті у кварталі Аль-Саура. Щонайменше троє людей загинули, десятки поранені.

– На саміті ОПЕК у Відні новим генеральним секретарем організації обраний нігерієць Мухаммед Баркіндо.

– У Сирії урядові війська та воєнізовані загони «Пустельні Яструби» розпочали наступальну операцію на місто Ракка – столицю «Ісламської держави». Тисячі військових рушили до західних околиць міста з боку н.п. Ісрійя на сході провінції Алеппо. Аналогічна операція розпочалася 25 травня під проводом курдських сил самооборони з півночі.

– Сирійський уряд та бойовики з ісламістського угруповання «Армія Ісламу» домовилися про дводенне перемир’я у місті Дарая в провінції Дамаск.

– На півночі сирійської провінції Алеппо завершилося розгортання елітних підрозділів спецпризначення сирійської армії та танкових частин. Вони мають взяти участь в ударній операції проти терористів «Ісламської держави» та «Джебхат Аль-Нусра» на рівнинах Анадан. Командувачем призначили генерала Сухейля Аль-Хасана.

Автор