Якісна альтернатива – це як? Частина 3

Віталій Гайдукевич

Чи є рецепт конструктивного націоналізму або націоналізму здорової людини? Універсального – ні. Але можуть бути версії, адаптовані до кожної окремої країни. А от проблема єдина для усіх – є. Націоналізм вже під ударом і надалі буде дискредитуватися. Зокрема руками Путіна. Адже став інструментом в його грі, зокрема в Європі.
Щоб такого не було, націоналісти мають стати прагматиками. Розуміти, що просто вийти на мітинг і прокричати «Україна понад усе!» в товаристві людей, які і без того тебе підтримують, – ти кого переконуєш? Пішли, взяли по гальбі пива, випили, згадали героїв – ок, все нормально – усі патріоти? Мало. Ти маєш прийти до людей, які не в контексті патріотичної риторики, і знайти ЩОСЬ – слова, дії, проекти, щоб залучити до патріотичного зрізу тих, кому раніше було байдуже до національної ідеї.

Це важливо – справжнього націоналіста слід виявляти не по гаслах, а по справах, які ВЖЕ зроблені на користь нації і державності.

Доказів вдосталь… Те що робив В’ятрович і команда в Інституті Національної Пам’яті по декомунізації – це націоналізм? А закони, які захищають державну мову, спонукають розвиватися українську книгу, пісню, кіно… правові норми, які охороняють наші пам’ятки або стимулюють національно-патріотичне виховання, – це націоналізм? Так. Чому? Тому, що ідеї, які однозначно на користь нації, що були імплементовані в конкретні дії. Це і є конструктивний націоналізм. Він має свій позитивний ефект вже. Скажімо, в Токмаці (це Запоріжжя) не з’явилося вулиці Бандери і чудово. Степану Андрійовичу там не надто доречне місце. Але там з’явилася вулиця Марка Безручка. Років 35 тому хто там знав про Безручка? Припущу, що практично ніхто. В містечку-то і школи українські свого часу зникли… усі. А тепер у Токмаку є вулиця імені командира 6 дивізії армії УНР, є люди, які пишаються і доносять до земляків, ким був один зі славетних командирів українського війська 100-літньої давнини. Люди раптом виявили, що у них є своя гордість, своя славетна національна жилка. Це не шароварно, це модерново. І цей потічок потроху робить своє. Чи це націоналізм? Так.

А коли ми робили ребрендинг армії та перевдягнули військо з радянського строю на питомо український? Ось цей симбіоз сучасних тенденцій та історичності, єднання стилю часів ЗУНР і УНР, це вітання «Слава Україні-Героям Слава» і відроджений марш «Зродились ми великої години… » – це ж цеглинки в «понад усе»? Хтось міг уявити, що пісня, яку написав ветеран перших визвольних змагань в тюрмі, яка потім за конкурсом стала славнем ОУН… ЦЯ ПІСНЯ буде на державному рівні сприйматися як гімн нового українського війська, чи могли уявити, що це буде реальністю? Я перепрошую, за це собі галочку хто поставив? Націоналісти? Ні. Вони про це мріяли. А ми це зробили. І це не міряння здобутками. Я просто питаю: «А ось це, що було зроблено – строї, вітання, славень – це націоналізм?» Так. На словах? Ні – в справах. І в тому не було нічого агресивного – суцільна плідність.

Націоналізм є дієвим лише тоді, коли це консолідоване зусилля різного зрізу патріотів, прикладене в різних точкових сферах. Зусилля на підсилення державності, і ніяк не інакше.

Тим більше, в нинішні часи, коли доводиться не лише просувати зміни, а й захищати їх від зазіхання малоросів, що дорвалися до влади. Для оборони мають бути консолідовані зусилля усього патріотичного зрізу і, в першу чергу, тих, хто публічно називає себе націоналістами. А у нас окремі таланти іграшками м’якими кидаються, гаслами жонглюють маніпулятивними, а коли їх питають: «Агов, де ви всі після 21 квітня загубилися? У нас проблеми зникли? Корупція та кумівство поборені? А чому ви до ОПи Зеленського не ходите з балаклавами, з факелами? Вас влаштовує, коли відкривають справи проти волонтерів? Вас влаштовує те, що перший номер правлячої партії каже, що принципово буде розмовляти російською мовою? Та після однієї такої заяви офіс «слуги народу» мав би бути в облозі націоналістів – людина, яка заходить в УКРАЇНСЬКИЙ парламент, ультимативно каже «я не буду говорити українською мовою». Це ж зло? Так. А де категорична і дієва реакція націоналістів?..

Так, може, це було не про націоналізм? Уся ця історія (що конвертувалася в 2% підтримки на виборах) була і є використанням терміну, а, насправді, цілі були інші? Весь цей час?

Далі буде…

#нотатки_консерватора

 

Автор