Світ 19 квітня. Результати дня

Iliya Kousa

Загострення політичної кризи у Венесуелі, масові поховання у Конго, кінець епохи Білла О`Райлі у США, доленосне рішення суду в Пакистані, вибори у Великій Британії, рішення Міжнародного суду ООН по Україні та багато іншого.

Африка:

– Співробітники ООН виявили ще 17 масових поховань на території Демократичної Республіки Конго. Таким чином, загальна кількість таких могил сягнула 40. Голова Управління ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн заявив, що тіла у могилах належать цивільним, які стали жертвами знущань та злочинів урядових військ. Втім, офіційна Кіншаса вимагає доказів та звинувачує в убивствах антиурядові сили.

Америка:

– Близько 10 тисяч мешканців Венесуели вийшли на вулиці Каракаса на акцію під назвою «матір усіх мітингів». Демонстрації охопили 20 великих міст. Учасники акцій протесту вимагають відставки влади та проведення дострокових виборів, а також звільнення всіх політв’язнів. Паралельно, у Каракасі пройшов марш прихильників президента Ніколаса Мадуро. Мітинги завершилися сутичками між поліцією та мітингувальниками. Загинули двоє людей – 19-річний активіст та боєць Національної гвардії. Також 45 людей постраждали та понад 400 затримані поліцією. Президент привів війська у повну бойову готовність.

– В Еквадорі завершився перерахунок понад 1,3 мільйонів голосів виборців на президентських виборах. ЦВК країни підтвердила перемогу провладного кандидата, колишнього віце-президента Леніна Морено. Він набрав 51,16% голосів. Його головний суперник – представник великого бізнесу та консервативних кіл населення Гільєрмо Лассо отримав 48,84%.

– Президент США Дональд Трамп доручив Раді з питань національної безпеки оцінити, чи виконує Іран положення ядерної угоди, яку підписали Тегеран та п’ять великих держав у Відні у 2015 році.

– Телеканал «Fox News» звільнив скандального ведучого Білла О`Райлі, якого напередодні кілька жінок звинуватили у домаганнях. Через це, 13 мільйонів доларів компенсації довелося виплатити власнику каналу – компанії «21st century Fox». Сам ведучий всі звинувачення відкидає.

– Вартість стіни на кордоні між США та Мексикою, яка слугуватиме для стримування потоків нелегалів, становить близько 70 млрд. доларів. Така цифра міститься у доповіді комітету Конгресу США з питань національної безпеки.

Азія:

– У Туреччині ЦВК відхилив апеляцію опозиційної Народно-республіканської партії провести перерахунок голосів на конституційному референдумі. Опозиція заявляла, що результат голосування був сфальсифікованим владою. Також, у містах Ізмір, Діярбакир, Стамбул та Анкара пройшли антиурядові протести із вимогою скасування результатів референдуму.

– У Пакистані очікують рішення Верховного суду країни щодо звинувачень в корупції прем’єр-міністра Наваза Шаріфа. Якщо суд задовольнить позов опозиції, прем’єра можуть усунути від посади та заборонити йому займатися політикою. Главу уряду звинувачують в корупції у зв’язку з «офшорним скандалом» у травні минулого року.

Європа:

– Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила про проведення дострокових парламентських виборів. Парламент це рішення підтримав. Вибори призначені на 8 червня. Водночас, глава уряду зазначила – не братиме участі у передвиборних дебатах. Лідер лейбористів Джеремі Корбін звинуватив прем’єра в ухиленні від діалогу з виборцями. Також, британський прем’єр заявила, що не допустить повторного референдуму про незалежність Шотландії.

– У Росії в Москві ФСБ РФ затримала брата підозрюваного в організації терактів у метро Санкт-Петербурга Аброра Азімова. Також, ще двоє підозрюваних у причетності до теракту були вбиті у зіткненні з ФСБ у Володимирській області. Обидва – вихідці з Центральної Азії.

– Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію забезпечити захист прав кримських татар та представлення їхніх інтересів, в тому числі через заборонений на півострові Меджліс. Крім того, суд зобов’язав РФ забезпечити право мешканців окупованого Криму на отримання освіти українською мовою. Про це судді Міжнародного суду оголосили під час представлення обмежувальних заходів проти РФ у справі по позов України щодо порушення прав людини в Криму. Втім, суд відмовився запроваджувати обмежувальні заходи у частині позову, де йдеться про фінансування тероризму. За їхніми словами, Україна не змогла надати достатньо аргументованих доказів.

Близький Схід:

– Арабсько-курдські загони «Сирійські демократичні сили» здійснили несподіваний прорив оборонних ліній терористів «Ісламської держави» на півночі провінції Ракка. Загони СДС звільнили від бойовиків «ІД» шість селищ. Тим часом, курдські сили зайняли вже 20% міста Ат-Табка поблизу Ракки. Це місто – останній форпост терористів біля міста Ракка – «столиці Ісламської держави» в Сирії.

– Сирійська армія вперше з 2011 року увійшла до міст Мадая та Аз-Забадані на північному заході провінції Дамаск. Обидва міста та околиці перейшли під повний контроль уряду після завершення евакуації бойовиків. Таким чином, сирійські війська тепер контролюють 90% кордону з Ліваном.

– Терористи «Ісламської держави» застосували хімічну зброю проти іракської армії у західному Мосулі. Про це повідомив оперативний штаб ЗС Іраку в провінції Найнава. Це вже другий випадок застосування газу проти урядових військ. Інформації про постраждалих немає.

– За деякими даними, у ході бойових дій у західному Мосулі в Іраку був убитий один з лідерів терористичної організації «Ісламська держава», «воєнний міністр» бойовиків, колишній командир ОМОН Таджикистану, полковник Гулмурод Халімов. Він був головнокомандувачем оборони Мосула від іракської армії. Водночас, повідомляють й про ліквідацію одного з радників лідера терористів «ІД» – Абу Абдель Рахмана, якого вбили іракські війська у Мосулі в кварталі Аз-Зінджілі.

– Організація із заборони хімічної зброї підтвердила, що внаслідок хімічного інциденту у Хан-Шейхуні в провінції Ідліб у Сирії був застосований отруйний газ «зарин», або інший газ, подібний йому. До таких висновників прийшли експерти організації, проаналізувавши результати аналізів жертв атаки. Втім, це попередні дані, і організація готується відправити на місце події місію.


На фото: президент Венесуели Ніколас Мадуро на проурядовому мітингу в Каракасі

Автор