Ранкова кава. Огляд новин за 19 квітня

Богдан Карпенко

• У квітні розпочнеться підготовка до будівництва одного з найбільших логістичних парків в Західній Україні Sigma Park Yarychiv площею 25 гектарів. Вже за 2 роки у селі Старий Яричів за 20 кілометрів від Львова діятимуть кілька великих та десятки дрібних іноземних підприємств, які створять близько 8 тисяч робочих місць. А до того ж і бюджет сільської ради поповнюватиметься суттєво – приблизно на 40-50 мільйонів гривень щороку.

У квітні розпочнеться підготовка до будівництва одного з найбільших логістичних парків в Західній Україні Sigma Park…

Posted by Volodymyr Groysman on Dienstag, 18. April 2017

• Україна та Іран домовились про запуск тестового потягу з метою транспортування сільськогосподарської продукції, в першу чергу, зернових, з України до Ірану. Маршрут проляже територією Грузії та Азербайджану.

• Hutchison Ports планує незабаром вийти на український ринок морських контейнерних перевезень.

Велика Британія стала одним з найбільших іноземних інвесторів в Україні з більш ніж 2 млрд доларів, створивши десятки ти…

Posted by Петро Порошенко on Dienstag, 18. April 2017

• Філіями опорних шкіл відтепер можуть бути навчально-виховні комплекси (НВК) – заклади, що об’єднують початкову школу та дитячий садок. Відповідну постанову було прийнято на засіданні Уряду. «Часто в таких закладах є вільні приміщення, де можна відкрити повноцінних дитячий садок, але законодавством це не було унормовано. Цим рішенням ми робимо крок назустріч місцевим громадам і даємо їм можливість утворювати у філіях повноцінні НВК», – Лілія Гриневич

• Кабінет міністрів України затвердив розпорядження про закупівлю лікарських засобів, медичних виробів через міжнародні організації за кошти державного бюджету 2017 року.

• Оновлений Київський велотрек на вулиці Богдана Хмельницького відкриють 20 травня на Велодень. Нині на велотреці завершальний етап робіт – ремонтники завершують стелити кількашарове спортивне покриття італійського виробництва. Оновлена велодоріжка завдовжки майже 300 метрів. Під час офіційного відкриття запрацює і відновлена адміністративна будівля для спортсменів з душовими, роздягальнями, медпунктом та тренажерним залом. Трибуни вміщатимуть майже три сотні глядачів.

• З початку цього маркетингового року на рахунки Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) повернуто понад 345 млн грн дебіторської заборгованості минулих періодів. У компанії посилено контроль за виконанням договірних зобов’язань, впроваджено механізм перевірки походження зернових, а також проведено службові розслідування щодо діяльності і філій корпорації, і її співробітників, за результатами яких звільнено працівників, причетних до виявлених порушень. Окрім того, за результатами перевірок до правоохоронних органів з жовтня 2016 року направлено 17 звернень, за якими розпочато досудове розслідування.

• Дохід ПАТ «Аграрний фонд» (власником 100% акцій є держава) у 2016 році склав 2,1 млрд грн, прибуток до оподаткування – 410 млн грн, а чистий прибуток – 48,7 млн грн. Фінансовий план було виконано на 101%. Важливий момент – у 2016 році вперше за всі роки діяльності пройшов міжнародний фінансовий аудит Аграрного фонду за 2013, 2014, 2015 роки. Його проводила компанія BDO, яка входить до ТОП-5 найбільших аудиторсько-консалтингових компаній світу. У 2016 році «Аграрний фонд» сплатив податків, зборів та обов’язкових платежів на суму 667,3 млн грн. Дивіденди за попередній рік склали 116 млн грн. А за даними Державної фіскальної служби України, Товариство посіло друге місце у ТОП-50 найбільших платників податків серед підприємств аграрної сфери України

• За підсумками першого кварталу 2017 року Україна експортувала 25,7 тис. т молочних продуктів на суму 43,6 млн дол. У натуральному виразі це на 36,7% більше, ніж за перший квартал 2016-го, а в грошовому — на 77,8%.

• Станом на 19 квітня з початку 2016/2017 маркетингового року (липень 2016-червень 2017 року) Україна експортувала 35,8 млн тонн зерна, що на 3,1 млн тонн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Станом на звітну дату експортовано 15,2 млн тонн пшениці, 5 млн тонн ячменю, 4,3 тис. тонн жита та 15,3 млн тонн кукурудзи. Крім того, експортовано також 300,9 тис. тонн борошна.

• Офіційний експорт українських яблук цього сезону збільшився майже на 30% порівняно з минулим роком і фактично вже у лютому сягнув докризового рівня.

• Група компаній АІС – один з найбільших операторів на ринку автомобілів для бізнесу запустила у виробництво нову модель автомобіля. На виробничих потужностях компанії – заводі Авто-Холдинг, м.Кременчук, був розроблений і запущений в серійне виробництво хлібний фургон на базі шасі МАЗ 4371 «Зубренок». На сьогодні це найбільш містка з усіх моделей хлібних фургонів, представлених в Україні.

• Із 19 липня бізнес в Україні зможе не користуватися печатками. Зазначений закон опубліковано 19 квітня 2017 року в офіційній газеті Верховної Ради “Голос України”, і він набере чинності за три місяці після публікації. Згідно із законом, держорганам забороняється вимагати наявність печатки на документах, тобто наявність або відсутність печатки не матиме жодних юридичних наслідків.

• На початку літа у Збройних силах бійцям почнуть видавати нові польові добові раціони.

• #Сортую. Із Чернівців стартував всеукраїнський освітній проект.

• Корвет проекту 58250, який будується у Миколаєві на Чорноморському суднобудівному заводі, знаходиться на етапі, готовому до з’єднання секцій корабля.

• Представник МВФ в Україні: чинна пенсійна система існувати не може.

• В Украине в течение месяца планируется открыть от 35 до 40 сервисных центров по выдаче паспортов.

Автор