Помилка олігарха

Іван Хомяк

Усі спільноти людей носять кланову структуру. Держав це також стосується. В країнах стабільної демократії ці клани групуються в дві, рідше в три блоки. Коли клани ідуть на вибори, то завжди є конкуренція між оцими крупними блоками. В інших країнах (постколоніальних і посттоталітарних), де є багатопартійна система, цього не спостерігається. Тут клани перетасовуються і перегруповуються в важкопередбачуваному ключі (згадайте “ширку” Тимошенко і Януковича).

Кожен клан виходить лише із своїх миттєвих інтересів. Термін бажання ніколи не перевищує 4-5 років. А добивається він своїх інтересів за допомогою шантажу, саботажу чи тимчасового об’єднання з іншими.

У 2014 році ситуація в країні була такою, що жоден клан не ризикнув взяти на себе відповідальність вирулювати із кризи. Ахметов відмовився вирішувати питання Донбасу, а Тарута тупо саботував його. Вони мріяли про роль українського Кадирова – це коли в своїй вотчині робиш, що хочеш, а державний центр тобі ще й башляє неймовірні бабаки. В 2014 році стати Кадировим було мрією більшості лідерів кланів.

Однак ситуація була інша. Країна була виснажена настільки, що просто не витримувала кланової гіперексплуатації. Ніхто не отримав більшу годівничку ніж до цього. Більш того, колишні годівнички потрібно було зменшувати. Зрозуміло, що клани висловили своє фе і стали в позу. Як це працювало, напишу колись в іншому довгому дописі.

Так ось, усі клани з 2015 і до виборів стали працювати проти Порошенка. Система балансів порушилася. Клани неформально об’єдналися. На сьогодні з одного боку Порошенко, а з іншого боку усі інші олігархи. Вони поставили на те, що Коломойський поверне усе як було при Кучмі, людині, яка розподілили сфери і принесла кланам довгожданий мир та процвітання на початку 2000-их. А його кишенькового нонкомпоса Зеленського до уваги можна не брати – ручна мавпочка. Але це дуже серйозна помилка. Березовський, який за допомогою ОРТ зробив Путіна президентом, теж думав, що якийсь там недосвідчений носій валіз Собчака – це маріонетка, за спиною якої можна буде робити усе що завгодно. Клани, які стали проти Порошенка повторили цю помилку.

Коломойський ні з ким не стане домовлятися. У нього два плани:

1) хапнути пару мільярдів і повернутися в Ізраїль, а якщо тут все піде за вітром, то це буде моральна сатисфакція за минулі образи.
2) підгребти усе під себе.

Перший план він легко реалізує. Що буде з кланами? Весь український бізнес у них накриється, але з кількох сотень мільйонів доларів їм та їхнім сім’ям можна безбідно прожити багато років десь в спокійних краях.
Другий план нереальний. Вони недооцінили “хама-2”. Спочатку він знищить усі партнерські клани (багато тих, хто йшов поруч із Януковичем, зайняли нейтральну позицію під час Майдану, тому що вже в 2013 він почав і своїх доїти та душити). Потім добереться і до Коломойського.

Автор