Робоча поїздка Президента до Запорізької області (фото, відео)

«Зелена» електроенергетика та інноваційна модернізація галузі є рухом вперед України – Президент на відкритті Приморської вітроелектростанції

Будівництво Приморської ВЕС – високоефективний та високотехнологічний проект. Відкриття першої черги цього проекту – не локальна, а важлива для всієї України подія. Це 500 робочих місць в ході будівництва, відрахування до Держбюджету, які у 2018 склали майже 280 млн грн. Як наслідок – високі зарплати, зміни у житті громад.Для нас критично важлива інноваційна модернізація енергетики. Це складне та багатовекторне завдання. Але воно є необхідним. Традиційні підходи до енергетичної галузі в Україні себе вичерпали. Нова енергетика – це одне з найперших питань для руху вперед нашої держави.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 27. Februar 2019

 

Під час робочої поїздки до Запорізької області Президент Петро Порошенко взяв участь у запуску перших вітрових турбін Приморської вітроелектростанції.

Глава держави відзначив внесок Запорізької області в енергетичну галузь країни, що розпочалося з будівництва ДніпроГЕСу, яка свого часу була унікальним інноваційним проектом, а потім продовжилося завдяки розвитку ядерних технологій і Запорізькій АЕС. Атомна станція має 6 енергоблоків, кожен потужністю в 1 млн кВт. «Зараз Запорізька АЕС є найбільшою в Європі і шостою (за розмірами – ред.) в світі… Уявіть собі, кожен третій кВт на годину електроенергії для всієї України виробляється в Запорізькій області. Область є лідером», – зауважив Петро Порошенко.

«Але часи змінюються і сьогодні вже є альтернативна відновлювальна енергетика, яка починає реалізовуватися саме тут, в Запорізькій області. І для мене дуже важливо, що йдеться про високоефективні, енергетично ефективні, високотехнологічні проекти. І не лише тому, що це називається «зелена енергетика», вона не приносить жодної шкоди екології… Дуже важливо, що це проект, який реалізується на базі найсучасніших цифрових технологій», – наголосив Президент.

За його словами, на цій вітроелектростанції буде використовуватися технологія цифрової підстанції. «Дуже важливо, що це будується в чистому полі. Створюються нові робочі місця, запроваджується безліч прогресивних моделей. Цей проект стане моделлю для всіх вітроелектростанцій в Україні. Нехай сюди їздять і вчаться як працювати, у вас вчаться як будувати технології, і не в останню чергу як любити Україну», – додав Глава держави.

«Для нас критично важлива інноваційна модернізація енергетики. Чудово розумію, що це надзвичайно складне, багатостороннє завдання, але воно є необхідне. І ми побачили, що традиційні підходи для енергетики України себе вже майже вичерпали. Нова енергетика – це одне з найважливіших, найперших питань руху нашої держави вперед», – наголосив Президент. Він додав, що Україна почала цей рух в надскладних умовах, під час російської агресії і окупації українських територій.

Глава держави подякував всім, хто працював над реалізацією проекту і зробив його можливим: проектував, будував, здійснював стратегічне та тактичне планування. Президент зауважив, що це демонстрація того, що його план розвитку економіки за п’ятьма пріоритетними напрямками, серед яких промисловість, спирається на реальні потреби і реальні можливості.

«Більше того – ваш проект сьогодні здійснюється в рамках його соціальних цілей. Дає вагомий результат. Йдеться про 500 нових робочих місць, високооплачуваних, які створені в ході будівництва. Лише до державного бюджету і лише у 2018 році надійшло вже 280 мільйонів гривень. А це гарна копійка, яка дозволяє змінювати державу. За цим стоять високі зарплати, соціальні виплати, зміни в житті громад, тому що інвестор сьогодні зобов’язаний вкласти і в соціальну сферу», – сказав Президент.

Глава держави зазначив: «Відкриття Приморської вітроелектростанції – це не локальна, а дуже важлива для всієї нашої держави подія. Саме завдяки таким проектам ми перетворюємо Україну на регіонального лідера».

Прогнозний відпуск «зеленої» електроенергії двох черг Приморської ВЕС – близько 650-700 млн кВт на рік. Цієї електроенергії достатньо для енергозабезпечення 365 тис. домогосподарств. Потужність однієї вітротурбіни Приморської ВЕС – 3,8 МВт. Висота вежі – 110 м.

При будівництві Приморської ВЕС планується встановити 52 вітротурбіни 3.8-мегаватного класу виробництва компанії General Electric. На Приморської ВЕС вперше в Україні буде використана інноваційна технологія «цифрова підстанція». Робота Приморської ВЕС також дозволить знизити викиди СО2.

Джерело

 

Президент: Україна стане енергетично незалежною. Ми будемо постачати електроенергію власного виробництва до Європи

 

Президент Петро Порошенко переконаний, що Україна стане енергетично незалежною державою та постачатиме вироблену електроенергію на найпотужніший ринок світу – ринок Європейського Союзу. Про це Глава держави сказав під час участі у запуску перших вітрових турбін Приморської вітроелектростанції в ході робочої поїздки до Запорізької області.

«Відбуваються такі події як сьогодні. Ми відкриваємо нову вітрову електростанцію, на нових відновлюваних джерелах енергії і нам не потрібен газ. І це назавжди», – підкреслив Глава держави.

Водночас Президент зазначив, що потребує вирішення питання постачання виробленої енергії: «Враховуючи атомні потужності, враховуючи промисловий потенціал, враховуючи потужності відновлюваної електроенергетики, нам більше стільки електроенергії не потрібно».

Президент зазначив, що Україна і досі є членом енергетичного об’єднання, яке базується з часів колишнього Радянського Союзу. «Ми маємо єдину енергетичну систему з Росією. І це не правильно. Ми маємо прокласти лінії електропередачі в Європу. Бо там найпотужніший ринок», – підкреслив Петро Порошенко.

«Електроенергія, яка виробляється тут і зараз буде продаватися в Європі. Це називається енергетичний безвіз», – зазначив Глава держави.

«Енергетичний безвіз і постачання електроенергії на найпотужніший ринок світу – це нові валютні надходження, укріплення національної валюти і збільшення енергетичної незалежності. Отже, ми мусимо добиватися енергетичної незалежності. Це наш власний шлях, яким ми вирішили йти. І на цьому шляху ми маємо переключатися на цю енергосистему», – також наголосив Президент.

Він нагадав, що на території, яка окупована Росією – агресором, видобувалася майже половина українського вугілля. «Майже 100% «антрациту» видобувалася в Донбасі, який зараз окупований. І окупація мала призвести до зупинки української електроенергетики, мала задушити українську економіку, зупинити українські заводи і фабрики. І через відсутність вільної енергетичної потужності, і через закриття ринків для українського машинобудування, металургії, аграрного комплексу», – зазначив Президент.

Глава держави також зазначив, що за таких умов Україна ще була зв’язана кабальними газовими угодами з РФ. Крім того, щорічно в передноворічний період з боку Росії лунали звинувачення у крадіжках газу Україною з тим, щоб змусити нас щороку підписувати нові угоди з підвищеною ціною на газ. «Так було у 2009 році, коли була підписана злочинна газова угода, за якою Україна зобов’язалася підписувати 52 млрд кубічних метрів газу. Причому 42 млрд куб. метрів з цих 52 млрд куб метрів – це принцип «бери або плати», – зазначив Петро Порошенко. Він додав, що за цим принципом Україна зобов’язана була платити за весь цей газ, незалежно від того чи споживала вона його чи ні.

При цьому Президент зазначив, що у 2017 році Україна спожила лише 14 млрд куб метрів газу, а в 2018 році – 10,5 млрд куб. метрів газу. «А скільки буде (споживати імпортного газу – ред.) через два роки? Якщо все буде добре, якщо ми не помилимось, якщо ми не зупинимось, якщо ми будемо продовжувати наш ефективний поступ вперед – буде нуль. Україна стане повністю енергетично незалежною», – переконаний Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент внесе до Парламенту законопроект про покарання для чиновників за незаконне збагачення, щойно КС оприлюднить своє рішення

 

Президент Петро Порошенко має намір подати до Верховної Ради України новий проект закону щодо відповідальності чиновників за незаконне збагачення. Про це Глава держави повідомив під час засідання Ради регіонального розвитку Запорізької області, говорячи про рішення Конституційного Суду щодо скасування відповідної статті у Кримінальному кодексі України.

«Я хочу заспокоїти всіх і сказати: щойно рішення буде оприлюднено, щойно ми з ним ознайомимося, негайно дам доручення терміново, з урахуванням висновків Конституційного Суду, підготувати та внести до Верховної Ради, а я визначу його як невідкладний, законопроект про передбачене покарання для чиновників за незаконне збагачення», – заявив Петро Порошенко.

«Нова редакція статті буде виписана так, що і «комар носа не підточить», – наголосив Президент.

Він зазначив, що рішення КС не опубліковано до цього часу. «У нас вчора пішла інформація, що є рішення Конституційного суду по скасуванню статті Кримінального кодексу за незаконне збагачення. Воно лише очікується, його ще ніхто не бачив і, навіть, не маємо поки що підтвердження», – констатував Глава держави.

Але, зауважив Петро Порошенко, незважаючи на відсутність офіційної публікації «воно вже отримало негативну реакцію в соціальних мережах». «І ця негативна реакція в соцмережах мені зрозуміла», – сказав він.

Президент особливо підкреслив, що зазвичай не дає коментарів щодо тих чи інших рішень судів. «Хочу наголосити, що я ніколи як Президент не коментую судових рішень. По-перше, це окрема гілка влади. По-друге, не хочу, щоб це сприймалося як політичний тиск на суд. Його не було, немає і не буде», – зазначив Глава держави.

«Але як Президент і як державний діяч я маю право діяти. Суд робить свою роботу, а я роблю свою», – додав Петро Порошенко, нагадавши про своє право законодавчої ініціативи.

Президент також підкреслив, що є одним із авторів антикорупційного законодавства. «Ключові закони, які було ухвалено протягом останніх років – розроблені або підписані мною. Антикорупційне законодавство є цілісним. І впевнений, що неможливо вихоплювати, знаєте, окремі фрагменти з нього. Це може призвести до руйнації», – застеріг Петро Порошенко.

Джерело

 

Маємо нові можливості для боротьби з бідністю, і з року в рік допомагатимемо більшому числу літніх людей – Глава держави

У Запорізькій області реалізовано низку унікальних для України проектів, зокрема, у галузі енергетики. Найбільша в Україні Ботієвська вітроелектростанція, яка входить у топ-5 найбільших вітростанцій Центральної та Східної Європи, є лише початком на цьому шляху.І надзвичайно важливо, що інвестор розширює потужності, будуючи нові ВЕС у Приморському районі. Побував там на відкритті першої черги, потужністю 100 Мвт. Інвестиція у першу і другу черги – по 150 млн євро. Результат – 650-700 млн кВт годин на рік. Це вагомий внесок в українську енергетику ХХІ століття.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 27. Februar 2019

 

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Запорізької області взяв участь в Раді регіонального розвитку області. Він наголосив, що реформи і економічне зростання відкривають нові можливості для боротьби з бідністю в Україні.

«Це фронт боротьби з бідністю. Сьогодні поступово з’являються для цього фінансові ресурси, яких не було ще вчора, коли економіка лише оговтувалася від удару, завданого війною та економічною блокадою з боку Росії», – наголосив Глава держави.

Президент нагадав, що в лютому було прийнято рішення про старт монетизації субсидій. «В цілому майже 4 млн українських домогосподарств отримують зараз субсидії. Субсидії йшли по безготівковому рахунку. Наголошую, що 70% серед отримувачів субсидії є пенсіонери. Ця цифра за відсотками навіть вища у Запорізькій області», – сказав Глава держави.

Президент зауважив, що запропонував перейти на монетизацію субсидії. «Чому ми безготівкою перераховуємо кошти? Люди їх не бачать, не можуть перевірити лічильник, не можуть вжити реальних заходів для підвищення енергоефективності і зменшення споживання енергії. У березні вже громадяни отримають на руки живі гроші і самі будуть оплачувати комунальні послуги. Чому раніше цього не робилося? Кажуть, не довіряємо українцям – гроші видамо, а вони не заплатять. Хочу наголосити, я – Президент України Петро Олексійович Порошенко українцям точно довіряю», – сказав Глава держави.

Він зазначив, що отримавши гроші і зекономивши пенсіонер буде мати можливість залишити різницю собі. «Середній обсяг субсидії складає 1600 грн. Зекономити можна при врахуванні погоди, яка зараз на дворі – в лютому плюсова температура. Можна зекономити до 700-750 грн на місяць, які залишаться пенсіонерам», – зауважив Президент. За його словами, це є першим кроком наступу на бідність.

Крім того, Петро Порошенко нагадав, що з 1 березня Уряд запроваджує нову практику – автоматичну індексацію пенсій. «Пенсіонери найбільше, хто постраждав за останні 4 роки. Мінімальна заробітна плата зростала, зарплати зростали, середня (зарплата – ред.) по Україні зростала, у пенсій найменший темп зростання. І тому зараз за результатами індексації пенсії зростуть у понад восьми мільйонів пенсіонерів. В тому числі у Запорізькій області – у 432 тис. пенсіонерів», – сказав Петро Порошенко.

Він наголосив, що це не одноразова акція. «Віднині така процедура в обов’язковому порядку здійснюватиметься щороку. Робиться це не під вибори, як дехто хоче показати. Рішення це – читайте уважно закон – було прийнято ще в 2017 році, що в березні 2019 року відбудеться індексація. З урахуванням рівня інфляції минулого року 9,8% та зростання середньої заробітної плати коефіцієнт перерахунку визначено для пенсій на рівні 17%», – підкреслив Президент.

За його словами, розмір доплати становитиме від 100-150 грн. «Хто ці люди? Прибиральниці, санітарки, люді, які мають стаж, але мали низьку заробітну платню. І це не справедливо по відношенню до них залишити їх сам на сам з проблемами», – додав Петро Порошенко.

Президент також звернув увагу, що днями на нараді у Пенсійному фонді крім індексації запропонував запровадити виплату одноразової допомоги найменш забезпеченим пенсіонерам. «Цього року зможемо підтримати майже 2 млн пенсіонерів, які отримають по 2410 гривень, що будуть виплачуватися рівними частинами разом з пенсією, в березні і квітні – по 1205 грн.», – сказав Глава держав, додавши, що «це другий постріл на фронті по боротьбі з бідністю». За його словами, в Запорізькій області такі доплати отримає 81 тис. пенсіонерів.

«Кажуть, і перше, і друге, і третє – підкуп пенсіонерів. Так, це є підкуп. І ми будемо займатися цим підкупом протягом всіх років. І нехай нас за це хтось спробує засудити», – зауважив Петро Порошенко.

«Більше того, з року в рік ми в такий спосіб допомагатимемо все більшому і більшому числу літніх людей. Звісно, це є додатковим навантаженням на бюджет. Доведеться щороку вишукувати додаткові резерви», – додав Президент. Однак, він нагадав, що в цьому році до Пенсійного фонду надійшли кошти, отримані за рахунок легалізації на пільгових умовах автомобілів з іноземною реєстрацією, так званих євроблях .

Джерело

 

Президент у Запоріжжі: Децентралізація вдихнула нову енергію в місцеве самоврядування

Президент Петро Порошенко на Раді регіонального розвитку Запорізької області наголосив, що не допустить повернення назад у реформі децентралізації, яка кардинально змінила життя у всіх регіонах держави.

«Додатково до низки найуспішніших реформ – реформа децентралізації точно одна із самих найуспішніших. Хоча вона ще далека від завершення, позитивний результат від неї суспільство точно вже зафіксувало», – зазначив Петро Порошенко.

«В жодному разі ми не допустимо повороту назад, коли місцеві бюджети були касами із виплати заробітної плати. Коли від місцевої ради або міського, селищного, сільського голови нічого не залежало. А сьогодні неможливо не помітити нові дороги, освітлення вулиць, нові дитячі садки, школи, амбулаторії і ще дуже і дуже багато чого. Причому скрізь, хоч в Запоріжжі, хоч в Мелітополі, хоч у Бердянську. Неможливо не помітити кардинальні зміни на краще», – підкреслив Президент.

За його словами, власні доходи місцевих бюджетів зросли з 68 мільярдів гривень у 2014 році до 234 мільярдів у 2018 році. «Наголошую, що це під час війни. У зведеному бюджеті за ці роки частка місцевих бюджетів зросла до 51%», – додав він.

Петро Порошенко зазначив, що зростає і розмір державної підтримки місцевого та регіонального розвитку. «Якщо у 2014 році сума становила лише 500 мільйонів, то у поточному році йдеться майже про 31 мільярд. В 62 рази зросла підтримка. Це є моя позиція підтримки вас. І не тому, що я хочу робити вам реверанси, а ми наближаємо громадянина, громаду і владу», – сказав Президент.

«У минулому році започатковано субвенцію на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг загального користування місцевого значення. Цьогоріч вперше передбачено майже 15 млрд грн.», – також зазначив Глава держави.

Петро Порошенко зазначив: «Децентралізація – це не тільки питання перерозподілу ресурсів. Це кардинальні зміни всього життя в регіонах, новий формат участі людей у прийнятті рішень, що їх цікавлять».

«Децентралізація вдихнула нову енергію в місцеве самоврядування. Результати очевидні, я про них говорив – спортивні майданчики, енергоефективні школи та енергоефективні дитсадки. Що дуже важливо і нові умови для підприємництва», – сказав він.

За словами Петра Порошенка, кожна об’єднана територіальна громада повинна мати амбулаторію, сучасну школу, пожежну частину, центр надання адміністративних послуг. «За наступні п’ять років ми це точно забезпечимо в кожній громаді і не тільки Запорізької області», – зазначив він.

Глава держави також підкреслив важливість продовження будівництва та реконструкції доріг, вирішення проблем енергетичного забезпечення, вирішення проблеми забезпечення водою в кожній об’єднаній територіальній громаді. За його словами, також має бути прокладений широкосмуговий швидкісний Інтернет.

«Ми зараз працюємо над розробкою спеціальної концепції «Дім фермера». В кожному селі буде створений електронний або з присутністю працівників «Дім фермера», де фермер зможе отримати високоякісну консультацію, пряму або дистанційну агронома, фахівця зі сільськогосподарської техніки тощо», – також розповів він.

«Розробка цих нових стандартів децентралізації – це моє бачення і моя нова ініціатива», – зазначив Петро Порошенко.

Джерело

 

Чимало інвесторів впроваджують унікальні проекти в багатьох територіальних громадах  – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що головна мета децентралізації розвиток об’єднаних територіальних громад і формування в них «нових точок зростання» як за рахунок бюджетних, так і за рахунок приватних коштів інвесторів. Багато проектів вже реалізуються.

«Зробити це маємо не згори, показуючи у Києві населений пункт на мапі. Стратегічна мета децентралізації – зробити регіони активними економічними гравцями, дати самим регіонам створити нові точки зростання», – сказав Глава держави під час виступу на Раді регіонального розвитку Запорізької області.

За його словами, сьогодні кожен міський або сільський, селищний голова створюють свій інвестиційний клімат. «Боряться з гроші, бо ці гроші залишаться громаді. Мені дуже приємно, що за останні п’ять років ми повернули до життя деякі території, де час зупинився ніби ще у дев’яностих. І тепер мусимо синхронізувати цей час із європейським, вийти на європейські стандарти життя», – сказав він.

«В регіонах є критична маса потрібних для економічного вибуху ініціативних людей, в регіонах є бажання людей отримані від децентралізації можливості реалізувати. Моє послання вам – друзі, дійте. Ви маєте тверду підтримку Президента. Рухайте Запоріжжя і всю Україну вперед», – додав Петро Порошенко.

Він висловив думку, що державні інвестиції у цьому напрямку були і є «сигналом інвесторам». «Це просто привертання уваги, а левова частина інвестицій має бути приватними і муніципальними. Далі, після нас, настає черга приватного інвестора і чимало їх вже впроваджують унікальні проекти на рівні більшості об’єднаних територіальних громад», – констатував Президент.

«Але, друзі мої, інвестор не просто так інвестує – він хоче бачити на власні очі перспективи території. З одного боку – держава дає перспективи, з іншого боку –місцева влада, з третього боку – люди. І тому ми розпочали принципову і колосальну роботу із формування планів перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки», – сказав Глава держави. Він зазначив, що йдеться про формування переліку у кожному регіоні стратегічних інфраструктурних проектів, що сформовані на основі запиту громад і підтримані громадами.

«Там враховані інтереси дітей, молоді, дуже важливо – людей із обмеженими можливостями», – підкреслив Петро Порошенко.

«А головне – ми знайшли захищені механізми фінансування. Кожен підтверджений проект у найближчі роки гарантовано отримає часткове або повне бюджетне фінансування. Це – позитивні інвестиційні маркери для інвесторів, які досі не визначили свої пріоритети і вагаються ще в оцінках перспектив України. Дехто вагається, а дехто вже йде і напряму інвестує», – резюмував Глава держави.

Президент також повідомив, що за його дорученням голови ОДА, у тому числі і Запорізької області, подали низку проектів, реалізацію яких планує підтримати Євросоюз. «Стосується це і будівництва доріг, будівництва інфраструктурних проектів, допомоги переселенцям і інших напрямків, які мінімізують наслідки російської агресії», – зазначив він.

Джерело

 

Президент про молодих лідерів ОТГ:  Економічне зростання держави потребує форсажу, а для цього потрібні відповідальні, розумні управлінці

«Я впевнений, що історичний шанс на зміни, який тепер отримала Україна, буде реалізований. Наш обов’язок – об’єднати усіх, хто готовий захищати Україну», – сказав Президент Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Запорізької області.

Глава держави зауважив, що нинішнім політикам та управлінцям потрібно дуже добре вивчити уроки сторічної давнини, коли щойно отримавши Українську державу тодішні політики не змогли її зберегти через чвари.

«Коли ми єдині – для нас немає нічого неможливого… Я переконаний в тому, що ми збудуємо Україну процвітаючих громад, а найголовніше – велику країну вільних, заможних і щасливих людей», – додав він.

Петро Порошенко зазначив: «Сьогодні ми маємо повірити і вимагати від себе, від усієї команди неможливого».

Президент особливо відзначив, що сьогодні в Україні з’явилося чимало молодих, активний лідерів, які працюють на розбудову своїх громад та держави в цілому. Він зауважив, що сприяла цьому децентралізація, яка дала можливість реалізувати ініціативу на місцях.

«А ще децентралізація має стати своєрідним механізмом відбору і виявлення лідерів – моторів, локомотивів зрушень. Політиків в Україні багато, а от з лідерами – гірше. І ви, і я знаємо небагато людей, здатних брати відповідальність, визначати стратегічні цілі і головне досягати цих стратегічних цілей», – додав Петро Порошенко.

«Тому нам варто уважно придивлятися зараз до молодих лідерів ОТГ. Не тих, хто в Києві гарно говорить, а тих, хто на місцях гарно будує, піклується про людей. Вони постали і зросли на хвилі децентралізації», – підкреслив Президент. Він додав, що до формування і затвердження планів розвитку територіальних громад долучилися багато активних волонтерів.

«Поза сумнівами, за два-три роки цей кадровий резерв проявиться на загальнонаціональному рівні. Переконаний, що молоді лідери – це якраз ті нові обличчя в політиці, яких зараз хочуть побачити українці. Не популісти, не провокатори, а ті, хто прийшли не з піар-технологіями, а з досвідом реально зроблених справ. Цей досвід потрібний громадам, цей досвід потрібний Україні», – наголосив Президент.

Глава держави зазначив, що економічне зростання в Україні триває 12 кварталів поспіль. «Воно системне і стабільне. Але, хочу наголосити, 3,4%, які досягнуто минулого року, нас точно не влаштовує. Це не той темп, який має прискорити наш рух до ЄС і НАТО», – додав він.

«Держава потребує справжнього економічного прискорення. Економічне зростання потребує, якщо хочете, такого авіаційного терміну – форсажу. Для цього нам потрібні відповідальні, розумні управлінці. Готові діяти за принципом: якщо вимагаєш неможливого, отримаєш потрібне», – резюмував він.

Джерело

 

Петро Порошенко дав ексклюзивне інтерв’ю телеканалу TV5

 

 

Радий у теплій та дружній атмосфері поспілкуватися з мешканцями Запоріжжя.Дякую за щирість та ваші відкриті серця!

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 27. Februar 2019

 

Такі зустрічі завжди наповнюють теплом. Дякую жителям Запоріжжя! Ви – фантастичні!

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 27. Februar 2019

 

Автор