HELGI`s NEWs – 07.11.2018

Helgi Sharp

1. 6 листопада відбулись проміжні вибори до Конгресу США, під час яких обиралися всі 435 конгресменів до Палати представників, а також 35 зі 100 членів Сенату. Трамп вже визнав поразку у Палаті представників. Проте його партія зберігає більшість у Сенаті.
NB. Сьогодні американський президент опинився у ситуації, що створила новий запобіжник його непередбачуваності – він більше не матиме безумовної підтримки у Конгресі. Натомість опозиція отримала вірний шлях блокування будь-яких ініціатив Трампа, хоча її перемогу також не можна назвати переконливою – Демпартія з невеликою перевагою здобула більшість у Палаті представників, одночасно втративши місця у Сенаті.

Чи добре це для України? Безумовно, бо результат виборів, за якого жодна партія у США не матиме монополію на владу, гарантує, що наступні два роки у Вашингтоні діятиме система стримування, яка забезпечить нам збереження підтримки. Річ у тім, що від сьогодні Трамп не здатний “проштовхнути” у парламенті жоден закон, який не матиме підтримки обох партій – інакше його заблокує або демократична більшість у нижній палаті, або республіканська – у верхній.

Але й це ще не все. Демократи наразі відчули силу у м’язах і мають намір просувати посилення санкцій, які вдарять по новому суверенному боргу РФ. Вони спробують натиснути на Трампа задля введення в дію ВСІХ санкцій широкомасштабного законопроекту, який він неохоче підписав у серпні 2017 року. Також конгресмени прагнуть використати своє право на організацію допиту у парламенті, щоб дізнатися всі деталі розмови Трампа з Путіним за зачиненими дверима в Гельсінкі.

Наразі за океаном вже запустили механізм розгляду другого пакету санкцій проти Росії в рамках відповіді на хімічну атаку в Солсбері, так що все складається для нас досить оптимістично. Головне, самим не розтринькати довіру найбільшого стратегічного партнера внутрішніми сварками та неузгодженістю дій.

2. Сьогодні ховають Катерину Гандзюк, а вчора в рамках ВР була створена тимчасова слідча комісія з розслідування її вбивства.
NB. Ми дійсно почали жити у гібридному світі. Стираються межі між першою і другою найдревнішими професіями, корупціонери перекваліфіковуються у антикорупціонерів (бо матеріальних профітів у останніх стає дедалі більше), а між «тітушками» і «активістами» давно вже стоїть сумний знак рівності, який означає одну й ту ж схему заробляння грошей.

Спостерігаючи змагання у написанні пафосних постів та виголошенні надривних промов, починаєш розуміти, що за Катериною ЩИРО сумують тільки її рідні. Інші майже не приховують, що смерть цієї бідної дівчини – неабияка вдача для того, щоб пропіарити себе особисто, свою політичну силу та “наїхати” на владу. За такої логіки, якби не було цієї смерті, її треба було б вигадати. І, впевнений, це не остання сакральна жертва і не останні танці на кістках перед виборами.

Що стосується ТСК, то за всю історію українського парламентаризму жодна комісія нічого не розкрила та не допомогла слідству. Між тим, їх створення завжди супроводжувалось політичними бурями та землетрусами. Водночас, подальші звіти таких комісій нагадували тонесенький струмочок сечі хворого на простатит імпотента. Так буде й цього разу. Шкода лише трудяг-слідчих, яких депутати заради власного піару відволікатимуть недолугими запитами, вказівками та іншою вербальною діареєю.

І останнє… Рівно чотири роки тому, 7 листопада, від ворожих куль при обороні аеропорту в Донецьку загинув його наймолодший захисник – 18-річний Сергій Табала. Думаєте, всі ці найєми та парасюки згадають сьогодні у своїх фейсбуках про цього хлопця? Я не впевнений, бо «совість – ніщо, піар – все; ворог не в Кремлі, а на Банковій…» Ніколи не піду у політику.

3. Порошенко: “Хіба це нормально, коли в Кремлі збирається терміново Рада безпеки на чолі з Путіним з одним питанням – як захистити РПЦ в Україні. Вам тут нічого робити. Нічого робити вашій церкві. Нічого робити вашим збройним силам. Нічого робити вашому озброєнню. Додому, в Росію!”

NB. З недавніх пір «нафуй» та «на Росію!» – браття-близнюки. Після Порошенка у будь-якому випадку залишиться єдина українська церква (а путін казав, що Московія тримається на двох китах – православ’ї та ядерній зброї), армія та держава, ВПЕРШЕ орієнтована на Захід. Не знаю, що гіпотетично може залишитись після інших, але спробую уявити: після Тимошенко – кабальний договір з Москвою, Портнов, ломбарди та хі-хі з ботоксним карликом; після Гриценка – пом’яте обличчя, нудні виступи на ТВ та неспроможність відповісти на просте запитання: чому у 14-му році колишній міністр оборони не пішов захищати Україну; після Зеленського – повернення схем Коломойського у правове поле України та вічний 95-й квартал замість здорового глузду; після Бойка, Медведчука, Мураєва та Рабіновича – повернення до Тайожного союзу та кінець держави під назвою Україна. Вибір за вами…

4. Луценко подав Порошенку заяву про відставку.

Витримала довгу паузу і тепер підтверджую:так, Юрій Луценко вчора написав і сьогодні передав на розгляд Президенту заяву про звільнення за власним бажанням.

Gepostet von Лариса Сарган am Mittwoch, 7. November 2018

NB. Не подав у відставку – тримається за крісло, подав у відставку – щури перед виборами тікають з корабля. Це пишуть одні й ті ж люди, яким байдужий не тільки Луценко, але й Україна в цілому. Дестабілізація, піар та відволікання влади на другорядні чвари – їх Modus vivendi. Якщо навіть Президент прийме цю відставку, за неї у ВР не проголосують навіть опозиційні депутати, бо жодна політична сила не захоче напередодні виборів взяти на себе відповідальність у вигляді тяжкого та невдячного тягаря, який несе Генпрокурор. Юрій Луценко у даному випадку робить все правильно, але я готовий поставити тьмяний срібний долар на те, що реальна відставка йому загрожує в тій же мірі, як всім нам – нашестя п’яних бурятських шаманів.

5. Власники “євроблях” пікетували Раду з вимогою ухвалення законопроектів, що знижують акциз на розмитнення машин, а сотні людей у камуфляжі прийшли під Кабмін вимагати нове міністерство.
NB. Завжди дивували натовпи молодих здорових людей, які у робочий час стоять з прапорами та часто не можуть відповісти на запитання про мету такого стояння. Але у нас демократична держава, і путінськими методами ніхто вирішувати проблеми не збирається.

Що стосується «євроблях», то це – болюча тема, і будь-які думки з цього приводу нариваються на жорсткі вислови з обох сторін. Але я згоден з нещодавно прочитаною думкою, що «бляхер» – це більше психологія. Багато з них не від безгрошів’я уникають навіть компромісних податків (писав якось, що в мене у дворі вже рік стоїть Maserati Levante на литовських номерах), а від психологічного нерозуміння суті та відповідальності громадянина перед суспільством. Це пережиток совка, де суспільство протиставлялося державі. На Заході у людей не виникає думки тупо не платити податки. Всі дотримуються закону, і якщо його норми здаються не прийнятними, через своїх представників намагаються їх змінити. А до того часу – платять. Тобто іноді справа не в законах, а в людях, не здатних зрозуміти, що правил потрібно дотримуватися всім, і тільки тоді щось зміниться на краще. Наразі я не тільки про «бляхерів», а й про «пересічних українців», для яких «шара» та протиставлення себе державі стали моральним кодексом повсякденного життя. Дивно, але такий прошарок населення існує не тільки серед підприємців, але й серед депутатів та державних службовців. Наразі треба не тільки шукати правовий компроміс між «євробляхерами» та державою, але й міняти власну психологію.

“Немає ніяких державних грошей. Є гроші платників податків”.
© М.Тетчер.

6. Казахстан проміняв російські ракети на Falcon 9, а у Монако за корупцію затримали наближеного до Путіна російського олігарха Риболовлєва.
NB. Як заявив речник міністерства оборонної та аерокосмічної промисловості країни Асет Нуркенов, запуск супутників буде проходити на американській військовій базі Ванденберг у Каліфорнії, а не на космодромі Байконур. Оце так удар по репутації! Але чого очікувати після появи дірок в обшивках скрєпоносних космічних кораблів?

Як помітили розумні люди, росіянам давно вже пора вчити дві мови: англійську та китайську. Першу – якщо вдасться «звалити», другу – якщо не вдасться …
Правда, затриманий у Франції путінський «гаманець» досконало вивчив французьку. Це йому допомогло? Звісно ні, бо воровська запорєбрікова сутність лізе навіть тоді, коли ти вже награбував мільярди. Тому слушно чинять Сполучені Штати, розв’язуючи нову гонку озброєнь. Бо гонка грабежу власного народу не дозволить Великій Бурятії симетрично відповісти дядечкові Сему. Самознищення – вибір самих росіян, і я не бачу жодної причини цей вибір не поважати.

7. Одним рядком:

* Губернаторами штатів у США (Колорадо та Іллінойс) стали американці українського походження.
NB. Нашого цвіту по всьому світу. А ви знаєте хоч ОДНОГО у світі губернатора, суддю чи мера російського походження? Ото ж бо.

 

* Рятувати телеканали «112 Україна», NewsOne та «захищати свободу слова» в Україні до Києва приїхали євродепутати, які причетні до сіяння розбрату всередині ЄС. Вони є представниками британської партії євроскептиків, що була рушійною силою «Брекзиту». Керівник парламентської політичної групи, до якої вони належать, – Найджел Фараж, який постійно прославляє Путіна й називає ЄС та НАТО винуватцями агресії Росії щодо України.
NB. У вас є ще питання щодо бенефіціарів цих «українських» мас-медіа?

* Українська армія – в десятці найсильніших у Європі, – Business Insider.
NB. Це все волонтери та «простий народ», а Президент та Головнокомандувач тут ні до чого, ага…

 

* У торгівлі з Україною частка ЄС досягла 42%.
NB. Давно кажу: на сході – море, просто море…

Ніколи не втрачайте оптимізму та робіть своє. Попри все, той, хто читає розумні книги та Олега Шарпа, завжди буде сильнішим за того, хто дивиться лише телевізор. 😉

Дякуйте, а не просіть,
А добро з собою носіть…

Шануймося!

Автор