Президент на Міжнародній конференції «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед»

Президент: Очікую, що за проведення фейкових виборів на Донбасі проти Росії запровадять нові санкції

Нині нема тих, хто заперечуватиме, що реваншистська політика Кремля проти України стала спільним викликом для євроатлантичної безпеки. Як і те, що без сильної України, яка перетворилася на де-факто східний фланг НАТО, не може бути й мови про стабільний євроатлантичний простір.Як невід’ємна частина Європи і всієї євроатлантичної спільноти Україна готова разом з партнерами спільно тримати оборону проти російської гібридної агресії. Очікую, що так звані фейкові вибори 11 листопада запустять запровадження нових санкцій та покажуть, що терпіння Заходу також не безмежне. Тепер час говорити не про послаблення санкцій проти Росії, а про їх посилення.#HybridDecade

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 7. November 2018

 

«Очікую, що так звані фейкові вибори, які Росія прийняла рішення проводити 11 листопада, запустять запровадження нових санкцій та покажуть, що терпіння Заходу також не безмежне. Тепер час говорити не про послаблення санкцій проти Росії, а про їх посилення», – заявив Президент Петро Порошенко. Про це Глава держави сказав під час виступу на Міжнародній конференції високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед».

 

«Будь-які натяки навіть на послаблення тиску провокують Росію на ігнорування мирного процесу на Донбасі, включаючи відстрочення розгортання повноцінної миротворчої місії ООН на базі мандату Ради Безпеки, як і на нові репресії проти українців, проти кримських татар в Криму, ба більше – розпалює агресивні апетити Кремля», – підкреслив Президент.

Глава держави наголосив: «Росія уже почала розігрувати, мабуть, свою останню карту з гібридної колоди, підриваючи довіру до державних інституцій, дискредитуючи європейський та євроатлантичний вибір, нівелюючи успіхи наших реформ, щоб потім забезпечити реванш проросійських сил в Україні на президентських і парламентських виборах у 2019 році».

«Ми не дамо їм це зробити. Адже це події, результати яких матимуть ключове, я б сказав екзистенційне значення для кремлівського режиму», – підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, кожен наступний крок Кремля матиме на меті «посіяти в українську душу зерна втоми, незахищеності і невпевненості у завтрашньому дні». «Бо в такій скаламученій воді, де одні дискредитовані, а інші розділені, треті – чубляться, найлегше активувати своїх агентів з їхньою готовністю: проковтнути спробу анексії Криму; прийняти російський план по Донбасу, через який Росія хоче впливати на всю Україну; відмовитися від розбудови українського війська на основі тих самих натівських стандартів і імплементації закону про нацбезпеку, який був прийнятий у тісній співпраці з нашими партнерами з НАТО. І нарешті повернути Україну у сіру зону російського впливу з такими омріяними цінами на газ, дешевий газ. Цю карту зараз намагаються розіграти в Парламенті і за його межами деякі безвідповідальні українські політикани», – додав Президент.

Водночас Петро Порошенко наголосив, що в Україні не лише готуються дати відсіч російським загрозам, а врешті-решт, вже точно знають, де чекати найближчі удари. «Якщо не схибимо у 2019 році, то це може стати переломною битвою у гібридному протистоянні з Росією», – зауважив Президент.

Глава держави зазначив, що у цій битві Україна особливо потребує підтримки наших партнерів. «Насамперед, продовжуйте підтримувати Україну на шляху повернення до спільного європейського дому – туди, куди ми цивілізаційно належимо. Жодного компромісу, я вас прошу, по відношенню до питання російської агресії. І особливо у питанні санкцій до повного відновлення нашої територіальної цілісності і суверенітету над всіма окупованими і анексованими територіями», – резюмував Президент.

Джерело

 

На окупованому Донбасі та в анексованому Криму Росія відшліфовує технології, які загрожують не лише Україні – Президент

Президент Петро Порошенко під час виступу на Міжнародній конференції високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед» наголосив, що агресивні дії Російської Федерації проти України несуть загрозу всьому європейському континенту. Глава держави особливо підкреслив, що нині Україна стала східним флангом НАТО у захисті європейських, демократичних цінностей.

Глава держави подякував організаторам за проведення конференції саме в Києві: «Я добре розумію, чому саме зараз і саме тут. Будучи на вістрі російської гібридної війни, Україна має великий досвід, яким може поділитися зі своїми партнерами».

Президент також зауважив, що хоча слова «гібридна війна» увійшли в наш лексикон лише 4,5 роки назад, ще у 2008 році події у Грузії були подіями з цього ряду. «Ми продемонстрували солідарність з Грузією, ми продемонстрували те, що для нас це питання надзвичайно важливе. Але реакція світу тоді була такою, яка не зупинила агресію. І якби ми рішуче діяли у 2008 році, можливо не було б 2014 року», – сказав він.

«В той же час я хотів би подякувати всьому світу за те, що негайно була створена світова коаліція на підтримку України і в протидії російській агресії», – відзначив Президент.

За словами Глави держави, за ці роки Україна дуже добре вивчила «повадки російського ведмедя». «Хто-хто, а ми дуже добре знаємо, коли Росія знімає фальшиву маску і стає явним, не прихованим ворогом. Коли гібридна війна демонструє, що це війна справжня. Якщо ви готові оборонятися – спитайте нас українців як це робити», – додав Петро Порошенко.

«Інформаційні атаки, спроби дестабілізації ситуації всередині країни, енергетичний шантаж, повне ембарго і закриття ринків, агресивне нав’язування свого порядку денного через агентів впливу, через агентів у політичній, культурній, суспільній сферах, розпалювання соціальних конфліктів, дуже важлива складова гібридної війни – вплив через релігійні організації – це той далеко неповний московський інструментарій, який отримав нарешті назву гібридного», – перелічив засоби російської агресії Президент.

«Нині нема, на щастя, тих, хто буде заперечувати, що реваншистська політика Кремля проти України стала спільним викликом для євроатлантичної безпеки. Як і те, що без сильної України, яка уже зараз перетворилася на де-факто східний фланг НАТО, точно не може бути й мови про стабільний євроатлантичний простір», – зазначив Петро Порошенко.

 

За його словами, будучи одержимою своїми геополітичними ідеями, сьогодні на окупованому Донбасі та в незаконно анексованому Криму Росія відшліфовує технології, які виходять далеко за межі України і загрожують не лише Україні. «Окупований Крим став базою для російських крилатих ракет. Куди вони далі, лише на Україну полетять? Чи в Сирію? Чи до країн Середземного моря, щоб окреслити там свою російську зону впливу, зону контролю?», – додав Президент.

«Чи ми не знаємо, що на Донбасі обкатується абсолютно новітнє російське озброєння. На Донбасі удосконалюються методи пропагандистського прикриття регулярних військ. На Донбасі були застосовані десятки тисяч бійців так званих ПВК – приватних армій. Які ж вони приватні? Вони набираються через систему російських військоматів, фінансуються за рахунок коштів державного бюджету і комплексуються бійцями регулярної армії. Українські спецслужби пачками викривають фінансованих Росією, Москвою пропагандистів з їхніми закликами зсередини країни до повалення конституційного ладу», – також зазначив Глава держави.

«Потрібно навчитися цьому протидіяти», – особливо підкреслив він, додавши: «Згадайте Азовське море завжди було символом миру, не було жодних підстав для жодних конфліктів. І зараз Азовське море активно насичується військовими кораблями, де відпрацьовується система блокади українських морських портів. Вони намагаються зупинити роботу Маріуполя, Бердянську, зупинити роботу чорної металургії України, зупинити експорт. По якому праву? Я переконаний, що не лише ця технологія буде застосовуватися до українських портів».

Джерело

 

Росія продовжуватиме втручатись у виборчі процеси і в Україні, і в усьому світі – Президент

Президент Петро Порошенко заявляє, що Росія не припинятиме впливати на виборчі процеси по всьому світу, застосовуючи кібератаки, апробовані в Україні. Про це Глава держави сказав під час Міжнародної конференції високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед».

«Апробовані проти України кібератаки зараз активно застосовуються проти решти країн світу. І я, користуючись можливістю, хотів би подякувати нашим партнерам зі США, з Великобританії, з інших країн Європейського Союзу за їхні успішні зусилля, які чітко ідентифікували і відкрито назвали джерела цих атак. І це вже зараз не лише голос України», – зазначив Петро Порошенко.

«Віруси, які намагалися атакувати систему урядування, енергетичну систему України, систему ядерної безпеки мають московське походження», – підкреслив він.

Президент зазначив, що вже рутинною практикою для Москви стало активне втручання у виборчі процеси, використання демократичних механізмів у демократичних країнах для досягнення своїх агресорських цілей. «І надзвичайно важливі висновки американських аналітичних центрів напередодні вчорашніх проміжних виборів до Конгресу США вже вкотре підтвердили – методи впливу Росії, яка вміло прикривається демократичними цінностями та принципами, стають все більш витонченими. Вони вчаться як обходити наші системи захисту», – сказав він.

Глава держави особливо підкреслив, що Україна дуже високо цінує тверду двопартійну підтримку нашої держави у США: «І в Палаті представників, де більшість взяли демократи, і в Сенаті, де більшість взяли республіканці. І в Адміністрації, і в Білому домі. І це та потужна основа, на яку надійно спирається наше стратегічне партнерство зі Сполученими Штатами Америки, в тому числі і в питанні відсічі російській агресії».

«Водночас проблема виборів наразі активно постає перед нами, оскільки Україна сама вступає у передвиборчий цикл», – сказав Президент та додав, що зараз зрозумілим стає важливість і правильність рішення про дострокові парламентські вибори, які відбулись у 2014 році, і місцеві вибори, які відбулись у 2015 році. «Ми мали чотири роки для того, щоб будувати країну без популістських передвиборчих закликів, які мають високі ризики руйнування процесу реформ», – зауважив він.

Президент зазначив: «Зараз одні за іншими пройдуть президентські, парламентські та місцеві вибори. І якщо свої симпатії Путін приховує, то про головну свою антипатію він вже сказав публічно».

За його словами, соціальні мережі дали доступ до колективної свідомості та підсвідомості цілих націй і ніхто не скористався цим так вправно, як путінська Росія. «Знаєш алгоритми, вмієш накручувати «лайки» та «репости», вмієш накручувати рейтинги в соціальних мережах – і ось YouTube лежить біля твоїх ніг. Вмієш плодити армії ботів, незалежно від того, через які сервери вони працюють, знаходяться вони на території Росії – Twitter та Facebook теж твої», – сказав Глава держави.

 

Він нагадав, як критично поставились до рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування санкцій проти соціальних мереж «Однокланики» і «ВКонтекте». «Одразу ж через декілька місяців надійшли докази прямого впливу ФСБ на ці дві соцмережі. Більше року живемо без них, і вже ніхто їх і не згадує. А на безпеку, через те, що принаймні ці підривні канали були обмежені, це має величезний позитивний вплив», – зауважив Президент.

За його словами, так само і пропагандистський російський канал Russia Today «привів антиамериканізм всередину американської домівки привів євроксепсис в європейську домівку». «Так Росія б’є в спину, з тилу», – додав Петро Порошенко.

Президент наголосив: «Здається, що трагедія, терористична атака на MH17 і справа Скрипалів мали б стати достатнім холодним душем для того, щоб остаточно позбавитися ілюзій: Росія не збирається гратися в ігри – заради своїх маніакальних ідей вона готова застосовувати найцинічніші і найжорстокіші методи».

Петро Порошенко підкреслив, що мета цієї гібридної війни підірвати устої не України, а всього демократичного світу. «Не стільки прямими ударами, скільки зсередини. І готується вона не лише до українських виборів, а до виборів Європарламенту. Дуже активно. І до виборів в окремих країнах Європейського Союзу. Для чого? Щоб підірвати єдність Європейського Союзу».

«І зараз є чітке розуміння: а навіщо іти на Європу війною, якщо можна вихолостити саму європейську ідею? А навіщо завойовувати когось фізично, якщо це можна зробити духовно і ментально?», – сказав Президент та нагадав про активне російське втручання в Брекзіт, в референдум у Нідерландах щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

«Росія, і зараз це вже абсолютно очевидно, не має власної ідеї, привабливої для інших. Але вона добре руйнує ідеї чужі. Як? Потужною кампанією дезінформації», – підкреслив Петро Порошенко, додавши, що Україна розглядається Росією як полігон для застосування цих технологій в інших країнах.

Джерело

 

Президент про присутність російської церкви та армії в Україні: Вам тут нема що робити – додому, в Росію

 

Президент Петро Порошенко наголосив, що влада в Україні чітко поділяє принцип невтручання держави в церковну діяльність. Глава держави підкреслив, що особливо це стосується іноземної держави, втручання якої постійно відбувалося останні роки.

«Російська православна церква є елементом російської політичної системи. Хто це сказав? Путін сказав, що Росія тримається на двох стовпах – на РПЦ та на ядерній зброї. Ми маємо висновки з цього робити, бо хіба це нормально, коли в Кремлі збирається рада безпеки Росії під головуванням Путіна з одним питанням на порядку денному – як захистити РПЦ в Україні?», – зазначив Глава держави під час виступу на Міжнародній конференції високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед».

«Вам тут нема що робити. Нема що робити вашій церкві, нема що робити вашим збройним силам, нема що робити вашому озброєнню. Додому, в Росію», – додав Президент.

Глава держави нагадав, що перебуваючи з візитом в Стамбулі підписав історичну Угоду про співробітництво та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом, що є документом на підтримку створення єдиної помісної православної церкви в Україні. Президент висловив сподівання, що проведення об’єднавчого Собору церковні ієрархи України та Вселенського Патріархату не будуть відкладати, і після обрання предстоятеля українська церква отримає Томос з підтвердженням своєї духовної незалежності.

«Появу в Україні незалежної православної церкви, визнаної Вселенським Патріархом, порівнюють з проголошенням 27 років тому державної незалежності. І це правда. Для нас це питання такої ж ваги, як безвіз, як Угода про асоціацію з Євросоюзом, як наша боротьба за членство в НАТО та ЄС», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент: Економічно успішна і військово сильна Україна – головний стримуючий чинник від подальших агресивних планів Кремля

«Нині інтегрована в Європу, економічно успішна і військово сильна Україна залишається головним стримуючим чинником від подальших агресивних планів Кремля», – наголосив Президент Петро Порошенко під час виступу на Міжнародній конференції високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед».

Глава держави нагадав, що Україна не лише відновила і зберегла армію, але і продовжує оснащувати її передовим озброєнням. За словами Президента, цього не можливо було зробити у 2014 році, оскільки існувало тотальне ембарго на постачання Україні будь-якої продукції навіть подвійного призначення і лише чотири країни надали допомогу в перші місяці російської агресії. «Але крок за кроком і місяць за місяцем це ембарго знімалося. Ми отримали все більше і більше вдосконалене озброєння для захисту, не для нападу. І на сьогоднішній день ми маємо факт, коли міжнародні рейтинги зараховують українське військо до десятка найсильніших в Європі», – наголосив Глава держави.

«Однак, переконаний, що за бойовим духом ми займаємо перші сходинки. Саме завдяки нашим захисникам російська воєнна машина явно загрузла на українському Донбасі», – додав він.

За його словами, також Україні вдалося економічно втриматися і скинути економічний зашморг Росії, бо частину гібридної війни складали ембарго, закриття транзиту, перекриття постачання газу. «Що робити в цих умовах, коли більше 30% експорту повністю паралізовано і перекрита енергетика? Дуже просто сказати і дуже важко зробити – успішно переорієнтуватися на нові ринки. Що і було зроблено», – зауважив Глава держави. Він додав, що зона вільної торгівлі з ЄС, підписання угоди про ЗВТ з Канадою і низка інших кроків, дозволили нам забезпечити експорт, зростання ВВП, нові інвестиційні проекти та позитивну торгівельну динаміку.

Президент також зауважив, що в цих умовах Україна як ніколи стала згуртованою, стійкою і впевненою, а «спроби Росії вкрасти нашу історію, нашу церкву, вкрасти нашу мову або знищити її сьогодні вже викликають легку посмішку». «Тому я вкотре повторюсь, що допомагаючи Україні сьогодні вистояти в цій війні, Захід інвестує не тільки в нашу, але і у свою безпеку, не тільки у наше, але і своє власне майбутнє», – наголосив він.

Президент закликав підтримувати розбудову оборонного комплексу України. «Час довів, що Росія досить тверезо оцінює ціну подальшої агресії. Ми потребуємо спільної платформи, щоб ефективно протидіяти російській дезінформації, щоб надійно захистити критичну інфраструктуру від кібератак, щоб попередити маніпулятивний вплив на суспільство», – сказав він. Водночас, за його словами, в нинішній прагматичний час не може бути успішною держава, яка покладається виключно на зовнішню допомогу та підтримку.

«Маємо своє домашнє завдання, яке за нас ніхто не зробить… Не буде жодного поступу назад в питанні реформ», – запевнив Президент.

«Україна є невід’ємною частиною Європи і всієї євроатлантичної спільноти. Україна готова разом з партнерами спільно тримати оборону проти російської гібридної агресії. І ми точно переможемо, бо ми разом і на нашому боці – правда», – резюмував Глава держави.

Джерело

 

Автор