Санкції на часі. 12.05.2023

Ростислав Павленко

Поки оглядачі намагаються вгадати, чи успіх ЗСУ на різних ділянках фронту вже є частиною загального наступу (як верещать російські пропагандисти), на економічному фронті також помітні просування.

Найімовірніше, днями буде оголошено про подовження «зернового коридору» ще на 60 днів. Попри те, що переговори в Стамбулі завершились безрезультатно, очікується “прорив” “в останній момент”.

Як би не завершились вибори в Туреччині, такі продовження можна очікувати й надалі. Адже Туреччина може завдати росії дуже важких проблем, перекривши потік «паралельного імпорту», – і москва дуже боїться цього сценарію.

Вона його не уникне, не зважаючи на запас міцності, який зберігає російська економіка. На боці програючої сторони ставатиме дедалі менш вигідно залишатись. Але для цього має бути посилено тиск на критичних для російської економіки напрямках. Дещо в цьому плані вже вдається:

1. Обмеження фінансів і торгівлі.

– Дефіцит бюджету рф у квітні зріс на 1 трлн руб і складає 3,2 трлн руб за підсумками 4 місяців. За деякими російськими прогнозами, за підсумками року дефіцит бюджету перевищить 6 трлн руб.
– Доходи федерального бюджету рф за перші чотири місяці 2023 року знизилися на 22% рік до року з 2022 (р/р). Нафтогазові доходи впали на 52%, а ненафтогазові зросли на 5%.
Зростання витрат склало 26% р/р, де держзакупівлі збільшилися на 61%, сформувавши понад ¼ від усіх витрат федерального уряду.

2. Втрати економіки.

– Черговий провал імпортозаміщення. Парк російських літаків SSJ-100 (Sukhoi Superjet 100) може скоротитися вп’ятеро до 2030 року – з 150 до 28 літаків. Виробнику не вдається освоїти ремонт гарячої частини іноземних двигунів, який зараз можливий лише у Франції.

3. Пошук лазівок.

Товари з Євросоюзу на більш ніж $1 млрд загадково зникли під час транзиту територією росії до пунктів призначення у Вірменії, Казахстані та Киргизстані.
Транзит використовується для «паралельного імпорту» – тож транспортування територією росії також має потрапити під санкції.

4. Перекриття лазівок.

– Австрійська банківська група Raiffeisenbank International (RBI) вирішила скоротити кореспондентські відносини з банками країн СНД.
– Польська прокуратура заблокувала майже 800 000 злотих та понад $912 000 (сумарно близько $1,2 млн) на банківських рахунках посольства та торговельного представництва росії.

5. Самопочуття рашистів.

– Сума заморожених активів фізосіб та компаній рф із списків санкцій ЄС перевищила €24 млрд. Це стосується здебільшого бізнесу і «середнього класу». Але саме ці групи завжди і скрізь витягують економічний розвиток. А на росії можливостей для цього дедалі менше.

І далі ж буде.

Автор