Післявоєнний статус Криму

Ірина Геращенко

Вже сьогодні маємо серйозно працювати над пакетом законів про перехідне правосуддя. Ті, хто співпрацював з окупаційним режимом, мають понести відповідальність, критерії можливої амністії також варто почати дискутувати, бо це надто чутлива і важка тема.

Висловила свою позицію щодо перехідного правосуддя на конференції з взаємодії ВР та Представництва Президента України в АР Крим для реалізації політики деокупації та реінтеграції Криму. Підняла питання звільнення політвʼязнів Кремля з Кримського півострову, на сьогодні це майже 200 осіб, більшість з них – кримські татари і патріотичні українці. Москва неохоче включає їх у списки на обмін.

Під час дискусії неодноразово було згадано заяву позаштатного радника ОП щодо майбутнього статусу Криму, яка викликала скандал і обурення серед кримських татар. Представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева поінформувала, що рішення щодо ліквідації автономії Криму після деокупації наразі не приймалися. Питання про безвідповідальні заяви позаштатних представників ОП піднімалися й на комітетських слуханнях з євроатлантичної інтеграції.

Дивно, коли влада, яка має демонструвати політику єдиного голосу, особливо в чутливих питаннях територіальної цілісності України. Важко уявити, який би галас тривав, аби подібні сентенції дозволяла собі опозиція, без серйозної суспільної і парламентської дискусії, яка має передувати подібним заявам.

В рамках Кримської платформи зміна статусу Криму також на цьому етапі не обговорювалася, тому дії представників ОП – це безвідповідальний хайп, аби залишатися в медійному полі.

Дякую організаторам конференції за професійну дискусію щодо деокупації Криму. Хотілося б більшої залученісті до неї уряду і профільних міністерств.

Ну, й мій «фаворит» конференції – Коля Т, який заявив, що Україна нічого не робила для Криму до окупації. Ми це вже десь чули, правда? Про те, що «Донбас кормит всю Украину» і т. д.

Для Колі і ко. До окупації Крим динамічно розвивався як туристично привабливий регіон України. Зараз це військова база.

Україна на себе взяла всі видатки по поверненню кримських татар з депортації. Кримські татари працювали на держслужбі, відбудовували будинки, відкривали маленькі бізнеси. Зараз проти кримськотатарського народу розвʼязано репресії.

Крим – такий самий регіон України, як і всі інші, попри автономний статус. Як і в інших регіонах люди там вчасно отримували зарплати і пенсії, мали свободу слова і право голосу.

Й повертатиметься Крим додому на українських законах і правилах. Втомили інфантильні заяви, що хтось щось не робив. Може, Коля і ко і не робили, але це не має нічого спільного з українським Кримом.

 

Ілюстрація: Український інститут національної пам’яті

Автор