Давайте заборонимо транзит через рф усього

Антон Швець

Стосовно розкритої FT схеми з постачання підсанкційних товарів у рф за допомогою фіктивного транзиту. І до чого тут Курченко.

Схема не є новиною, хоча б для українців, тому що ми самі були обʼєктом реалізації такої самої схеми.

В чому суть схеми?

З ЄС (FT вказує на Литву, але Литва – це не єдиний приклад) транзитом через росію йде постачання санкційних товарів до Казахстану, Вірменії, Киргизстану тощо. Але фактично товари до вказаних країн не потрапляють, а десь зникають. Ну зрозуміло де, в рф вони і зникають. З урахуванням того, що вказані обсяги неможливо постачати вантажною авіацією, постачання йде за допомогою наземного транспорту. Його тупо розвантажують в рф.

Вказана схема не була якимось секретом, і європейські країни про ситуацію повідомляли і раніше. Справа в тому, що ЄС вказував на підвищений обсяг підсанкційних товарів, які почали постачати, наприклад, у Казахстан. Однак ніякі розслідування за допомогою митних декларацій не показували суттєвого збільшення постачання підсанкційних товарів до рф із Казахстану. Були випадки, і навіть достатньо масові, але вони не могли покрити вказаний ЄС обсяг. Тобто окремі схеми є, і їх бачили, і саме за ці схеми Держдеп паяв Казахстан. І саме тому Казахстан зараз увів проблемний для рф митний контроль. Але обсяги, обсяги.

Окей, у випадку Казахстану можна було б сказати, що товари до рф із Казахстану потрапляли на ішаках, поряд з героїном, в обхід митних постів. Бо Казахстан має спільний кордон з рф. Але Киргизстан, наприклад, кордонів з рф не має. Як і Вірменія. І обидві країни не мають прямого виходу до моря. У випадку, якщо кінцеве постачання до рф йде на ішаках, використовувати Вірменію та Киргизстан не дуже раціонально, бо кількість ішаків подвоюється та потроюється.

Вочевидь присутність у ланці постачання Киргизстану та Вірменії вказує на те, що справа не у спільному кордоні та відсутності проблем з нелегальними поставками. А в режимах у цих країнах, які питань незручних не ставлять, куди пропадають транзитні товари. Бо інакше все б їхало через Казахстан і Грузію або через країни з виходом до моря. Як і їде насправді через Гонконг та ОАЄ.

Але якщо справа не у виході до моря та у ішаках, тоді як товари потрапляли до рф?

Відповідь українця вже була відома. Бо така сама схема з фіктивним транзитом була реалізована і в нашій країни. Курченко гнав транзитом через Україну роснєфтьовські нафтопродукти. Але транзит був фіктивним. Між кордоном рф та портом Одеси нафтопродукти, які повинні були нерозмитненими проїхати транзитом, по факту розподілялися між заправками в Україні. І хтось барижив бензином мимо акцизів і зборів. Ця схема була реалізована для отримання величезних грошей. І на проблеми транзиту через рф ЄС вказали вже дуже давно.

Тепер таку саму схему реалізували вже у рф, але не для грошей, а для сталого постачання підсанкційних товарів у рф. Ну і хтось наварив. Для типу легального прикриття у рф прийняли законодавчу рамку стосовно “паралельного імпорту”, тобто фактичної легалізації контрабанди. Не здивуюсь, якщо дізнаюсь, що Курч і реалізував.

Звісно, що у країнах відправниках всі розуміли, куди йдуть відправлені товари. Бо номенклатура як би зрозуміла, не треба бути Пуаро, щоб зрозуміти, куди воно все їде. І все одно їхало.

Саме тому я є послідовним противником створення у ЄС будь-яких списків “чорних” або навіть “білих” компаній, яким відповідно заборонено або дозволено постачати. Це не спрацює. Спрацює підвищення експортного контролю для товарів подвійного призначення та підсанкційних товарів. Та заборона транзиту через рф. Бо навіть у випадку створення “білих” списків ніхто не завадить логістично везти товари до “білих” фірм через рф, і там вони “пропадуть”.

Загалом, як я і казав, спрацює тільки повна заборона на постачання до рф усього взагалі. Також спрацює не повністю, хоча це і гарний хід. Але окей, давайте для початку заборонимо транзит через рф усього. Якщо ЄС потрібні якісь проміжні результати, щоби впевнитися, що все інше не працює, – давайте так.

Автор