Вісті з фронтів. 24.02.2023

Костянтин Машовець

Як і обіцяв, даю огляд по напрямках на Харків, Суми, Чернігів…

1.Російське командування продовжує утримувати у Білгородській обл. рф, в напрямку на Слобожанський операційний район (Харківський напрямок) частину (оперативну групу) свого угрупування військ “Запад” з метою сковування сил та засобів СОУ та створення вдаваної загрози наступу на м. Харків, зокрема:

– Управління оперативної групи “Белгород” (КП район с. Борисовка),
– 1-й та 2-й мсб 245-го мсп 3-ї мсд 20-ї гв.ЗВА (район с. Октябрський та Новостроевка відповідно),
– 3-й мсб 252-го мсп 3-ї мсд 20-ї гв.ЗВА (район с.Борки),
– 4-й мсб 752-го мсп 3-ї мсд 20-ї гв.ЗВА (район с. Красная Яруга),
– 2-й мсб 27-ї омсбр 1-ї гв. ТА ( район с. Плотвянка),
– зведений мсб 1-го мсп 2-ї мсд 1-ї гв. ТА (район м. Шебекино),
– 1007-й мсп ТрВ (район с. Безсоновка) в процесі доукомплектувння,
– 1015-й мсп ТрВ (район с. Борисовка) – доукомплектування ОВТ,
– 1844-й омсб 263-ї омсбр ТрВ (район с. Томаровка) – в процесі розгортання,
– зведена артилерійська група – 1 окремий гаубичний артилерійський дивізіон (огадн) + 4 окремих протитанкових артилерійських дивізіона (оптадн).

Всього до 7.8 – 8 тисяч в\сл:

– 2 мсп (обидва зі складу територіальних військ, обидва в процесі доукоплектування та розгортання),
– 7 мсб (всі, за виключенням одного – кадрові, зі складу військ Західного ВО – 20-ї гв.ЗВА та 1-ї гв.ТА ),
– до 5-и артилерійських підрозділів рівня “дивізіон”.

Таким чином, на даному напрямку противник має можливість найближчим часом виставити до 6-8 БТГр у першому ешелоні, до 3-4 БТГр у другому. Це не ті сили, якими варто починати якусь “глибоку наступальну операцію”.

2. Щодо наших Чернігівської та Сумської областей, на цьому операційному напрямку противником розгорнуто ще дві оперативних групи зі складу УВ “Запад”, відповідно – ОГ “Курск” та ОГ”Брянск”, а саме:

– Управління та командування оперативної групи “Брянск” (КП – район м.Стародуб):
– тб 1-го тп 2-ї мсд 1-ї гв.ТА (район с.Лемешовка),
– 2-й мсб 15-го мсп 2-ї мсд 1-ї гв.ТА (район с.Суземка),
– 4-й мсб, посилений тр 423-го мсп 4-ї тд 1-ї гв.ТА (район с. Андрейковичи),
– 5-й мсб 27-ї омсбр 1-ї гв.ТА (район с. Чуровичи),
– 3-й пдб 51-го пдп 106-ї пдд (район с.Бровничи),
– 352-й мсп (без одного мсб) ТрВ (район с.Красный Стяг),
– габатр 275-го сап 4-ї тд (район с.Алешковичи),
– реабатр 147-го сап 2-ї мсд,
– габатр 288-ї абр 1-ї ТА.

Загальна чисельність о/с – до 4.4-4.8 тис. в/с.

Особливістю цієї ОГ є її склад. За виключенням 352-го мсп ТрВ, це все кадрові підрозділи того ж самого Західного ВО (в основному 1-ї гв. ТА), посилені батальйоном російських пдв, однак з порівнянно невеликою артилерійською складовою (хоча це й не заважає противнику регулярно використовувати її для обстрілів нашого прикордоння). Можливості щодо наступу цієї ОГ ще менші ніж у ОГ “Белгород”.

– Управління та командування оперативної групи “Курск” (КП – район м. Рильск):
– 2-й мсб 80-ї омсбр (м. Курск),
– 1-й мсб 488-го мсп 144-ї мсд (район с. Плехово),
– 3-й мсб 488-го мсп 144-ї мсд (район с. Тёткино)
– 3-й дшб 104-го дшп 76-ї дшд (район с. Дроновка),
– 1-й пдб 217-го пдп 98-ї пдд (район с. Глушково),
– зведений мсб 1487-го мсп ТрВ (район с. Сухая),
– 380-й мсп ТрВ (м.Курск) – в процесі розгортання,
– зведена тактична група (ТГр) артилерії, до дивізіону зі складу – 99-го сап 3-ї мсд та 236-ї абр 20-ї ЗВА.

Загальна чисельність о/с – близько 4.5 тис. в/с. Головні завдання – ідентичні ОГ “Белгород” та ОГ “Брянск”. А саме – сковування наших військ за допомогою бойової активності у прикордонні, ведення розвідки та оборони визначених ділянок та напрямків.

Бойова активність противника у вище зазначених операційних зонах в основному полягає в обстрілах нашого прикордоння різноманітними засобами ураження (в переважній більшості це міномети та ствольна і реактивна артилерія). Зокрема, протягом минулого тижня:

– на Харківському напрямку – до 15 обстрілів українського прикордоння (без врахування обстрілів власне м. Харків ракетами),
– на Чернігівському напрямку – до 6 обстрілів,
– на Сумському – до 8 обстрілів.

Окрім того, протягом минулого тижня противник на цих напрямках продовжував виявляти певну бойову активність наступними методами:

– У районі с. Бологівка (Харківська обл.) диверсійно-розвідувальна група (ДРГ), ймовірно, зі складу зведеного тактичного загону сил СпП зс рф, який розгорнутий у Білгородській обл. (рф), перейшовши ДКУ, намагалася проникнути у тили тактичної групи СОУ, яка діє на Куп’янському напрямку. Однак, була своєчасна виявлення й внаслідок нанесенного по ній вогневого ураження вимушена відійти на територію рф. Така сама історія трапилась у районі с. Фіголівка.
– В прикордонних районах Курської та Білгородської обл. (рф), зокрема район с. Гуево та с. Вязовое, противник продовжив інженерне обладнання місцевості, в тому числі шляхом спорудження та обладнання довготривалих фортифікаційних споруд.
– Починаючи з 5 лютого противник у прикордонних районах Курської, Брянської та Білгородської областей суттєво підсилив режим контр-розвідувальної діяльності (посилений контрольно-перепускний режим на вказаних територіях, організоване цілодобове патрулювання визначеним нарядом сил “Росгвардии”, розгорнуті додаткові мобільні та стаціонарні блок-пости). Для цього у вказаних районах додатково розгорнуті підрозділи фсвнг рф “Росгвардия” загальною чисельністю до 2.5 тисяч в\сл. Зокрема, в Курській області цей режим, починаючи з 22 лютого, ще більш посилено у зв’язку з “угрозой проникновения украинских ДРГ”, підрозділи ОГ “Курск” та ОГ “Белгород” приведені у підвищені ступені бойової готовності.
– Окрім того, противник продовжив активне використання на вказаних напрямках БПЛА, засобів РТР\РЕБ та оперативно-тактичної авіації, в тому числі шляхом порушення меж повітряного простору України, для ведення розвідки прикордонних районів України.

3. Загальні висновки:
Оперативні групи “Брянск” та “Курск” зі складу УВ противника “Запад” у напрямку на Сіверський ОР мають у своєму розпорядженні наступні сили та засоби – 2 мсп ТрВ та 11 батальйонів (мсб, пдб, дшб, мсб ТрВ), Разом це становить:

– понад 8,5 тис о\с.,
– танків – понад 50,
– ББМ – 250,
– артилерія (калібром понад 100-мм) – до 110,
– РСЗВ – 18.

В свою чергу, ОГ “Белгород”, яка очевидно виявляє більший рівень бойової активності ніж її північні “сусіди”, має у своєму розпорядженні:

– танків – 48,
– ББМ – до 110,
– артилерійських систем (калібром понад 100-мм) – до 94,
– РСЗВ – 12.

Висновок тут може бути достатньо очевидний – на даних напрямках противник навряд чи готовий найближчим часом до значної у обсягах активізації бойових дій наступального характеру.

Однак, це зовсім не означає, що на обмежені тактичні дії він тут також не здатний. Наявність у складі зазначених ОГ противника у переважній більшості кадрових підрозділів, посилених підрозділами повітряно-десантних військ зс рф, а також розгорнутої на цих же напрямках тактичної групи сил СпП зс рф, свідчить про те, що командування військ противника розглядає цей напрямок, як достатньо важливий.

Та й загалом, 1-а гв.ТА (особливо її 2-а мсд та 4-а тд), 20-а гв.ЗВА – це зовсім не “останні” об’єднання військ у російських сухопутних військах і загалом у всій армії. Зважаючи на той факт, що поки у напрямку на Куп’янськ та Лиман у російського командування “что-то не очень выходить”, цілком можливо допустити, що у певний момент у нього може виникнути бажання “рассмотреть варианты с Харьковом или Сумами” .


Завтра, якщо буде час, дам розклади у загальному сенсі (чисельність о\с, ОВТ) , тобто за все угрупування військ противника, яке зараз діє на теренах України.

Починаючи з завтрашнього ранку, вже можна буде писати запитання на передачу (ютуб 5-го каналу).

 

Фото: Костянтин Реуцький

Автор