Санкції на часі. 20.12.2022

Ростислав Павленко

Міністри енергетики ЄС досягли політичної згоди щодо корекції та обмеження ціни на закупівлю природного газу. Буде ухвалено регуляторні правила Ради ЄС, що встановлять механізм ринкової корекції для захисту громадян та економіки проти надзвичайно високих цін.

«Ці регуляторні правила покликані обмежити випадки надзвичайно високих цін на газ в ЄС, які не відображують світові ринкові ціни, і водночас гарантувати безпеку постачання та стабільність на фінансових ринках», – йдеться у повідомленні на сайті Європейської Ради.

Механізм ринкової корекції буде застосований автоматично, якщо на ринку місячна ціна на біржі оптової закупівлі перевищуватиме 180 євро/мегават упродовж трьох робочих днів. Цей підхід має затвердити Європейська Рада – але зазвичай після погодження профільними міністрами рішення Ради гарантоване.

Таким чином досягнуто суттєвого прогресу ще в одному питанні, про яке багато скептиків говорили «ніколи не станеться». Солідарність європейців виявилася набагато сильнішою за спроби її розхитати, а кожен злочин рашистів зміцнює рішучість цивілізованого світу відправити державу-терориста на дно.

1. Bloomberg назвав падіння російських акцій у 2022 році найгіршим у світі.

Російський фондовий індекс РТС, деномінований у доларах, упав протягом року на 34,9%.

2. Курс долара піднявся вище 68 рублів вперше з 11 травня. Євро коштує на біржі вже 72 рублі.

3. Іноземні виробники процесорів, які випускають пристрої за документацією російських розробників, у 2022 році відмовилися виконувати замовлення, у тому числі відвантажувати вже вироблені чіпи.

Доведеться і далі розбирати імпортні чи вкрадені пральні машини і кавоварки.

4. Китайський виробник електроніки Huawei закриває в рф підрозділ корпоративних продажів систем зберігання даних та телекомунікаційного обладнання.

5. Узбекистан вперше відправив потяг із міддю в Європу за новим маршрутом в обхід росії.

Росія стає непотрібною і зайвою.

І далі ж буде.

Автор