Поради, які допоможуть

Микола Ільїнов

Ситуація з блекаутом дуже схожа на ту, в якій мені прийшлося жити в квітні цього року, коли разом з іншими приїхав в Ірпінь на відновлення пошкодженого будинку. Тому поділюся трохи своїми порадами, які, можливо, вам допоможуть.

Нас тоді одразу попередили, що орієнтовно місяць не буде в місті електроенергії, газу, водопостачання, а якщо до цього додати ще й пошкоджені будинки, непрацюючі магазини, не до кінця розміновану територію, то картинка виглядала навіть гірше, ніж зараз, та і погода була не набагато тепліша. Вночі на вулиці було трохи вище нуля, а якщо додати до цього, що більшість квартир була без вікон, то жити в такому будинку ще те «задоволення».

Про проживання

Сьогодні Ви чуєте поради, що коли в квартирі не буде опалення, то переходьте всі в одну кімнату. Чесно кажучи, я взагалі направився ночувати до сусіда, бо в квартирі на 1-му поверсі, де немає жодного вікна, в місті, де ще ловили мародерів та по околицях диверсантів, ночувати було взагалі стрьомно.

Отже, напросився до сусіда на 6-й поверх, якого навіть ніколи не бачив, так, декілька разів спілкувалися в вайбері. Так сталося, що в нього родина була в Польщі, моя у Львові. Отже, разом було веселіше, подружилися, зараз постійно спілкуємося. Тому і вам раджу – об’єднуйтесь! 😊

Про холод

Чесно кажучи, холод – це не так страшно, як я собі уявляв. Волога – ось проблема, це значно гірше холоду, тому постійно робіть провітрювання в квартирі. Я це роблю десь 10 разів на день по 2-3 хвилини, особливо коли готується їжа. Саме волога приводить до цвілі та захворювань.

А холодно було, бо в квартирі, де ми спали, теж більшість вікон були розбиті, замість них натягнули плівку, щоб тільки дощ не заливав. Тому одягав термобілизну, штани, теплі шкарпетки, светр, дві ковдри, шапочку – спав як зайчик! 😊 Одна порада: та термобілизна, в якій ви ходити днем, і та, в який будете спати, – це повинні бути різні термобілизни, бо вона накопичує вологу тіла, а значить, їй треба дати час просихати.

Про воду

Ви багато читали рекомендацій, скільки треба мати запасів води. Брали ми багато, але організм така штука, яка пристосовується до всього. Реально нам вистачало 5 літрів питної води на два-три дні на двох, щоб випити з ранку по склянці та протягом дня пити чай та каву. На вечерю, зазвичай, їли гарячу їжу типу суп, борщ, який готували на вулиці на відкритому вогні. Було в нас таке місце, де збиралися ввечері десь 20-30 людей зі всього ЖК (7 будинків), щоб поїсти разом та обговорити поточні проблеми.

Загалом, коли знаєш, що кожен похід в туалет потребує води, то вже не так хочеться пити та їсти 😊. Хоча буквально через декілька днів сусіди навозили дуже багато води, набирали в місцевих криницях та прямо в баклагах виставляли в під’їздах, щоб брав кожен, кому треба. Розуміючи ще на початку лютого, що почнеться війна, я попросив сусідів не викидати пусті баклаги з-під води, а виставляти в під’їзді, а з нашим двірником домовилися, що він буде їх збирати, наповнювати водою та ставити в підвалі, тому баклаг у нас було багато. Отже, якщо не вистачає місця в квартирі, накопичуйте та зберігайте воду в під’їздах, нічого страшного тут немає.

А ще я зрозумів, що не люблю мити руки та обличчя, якщо немає проточної води, тому я користувався вологими серветками: для рук антибактеріальними, для обличчя більш «лагідними».

До речі, не забувайте про тварин. Своїй собаці ми після кожної прогулянки миємо лапи, а коли немає води, то витираємо вологими серветками. Тому наберіть багато вологих серветок.

А ще, кожного ранку я мив підлогу 😊. Навіщо, запитаєте? В квартирі немає вікон, стіни побиті уламками, а я кожного ранку мию підлогу. Просто мені було жалко змивати унітаз чистою водою, тому я спочатку мив підлогу, а потім змивав 😊. Змивав невеликою кількістю води, додаючи кожного разу декілька крапель «доместоса».

Загалом, до 10 літрів технічної води мені вистачало на особисті потреби на добу, це навіть якщо й голову помити.

Про зарядку телефону

У випадках відключення світла зв’язок та інтернет теж майже не працює, тому не морочте собі голову і не намагайтеся щось там зловити, ставте телефон в режим «у літаку», і він не буде з’їдати батарею, а з рідними, колегами, друзями домовтеся, що будете виходить на зв’язок 2-3 рази на добу у визначений час у тих місцях, де він буде (можливо, це будуть ті ж пункти обігріву). Таким чином телефон в мене розряджався втричі повільніше, і одного повербанку на 10 000 мАh мені вистачало десь днів на п’ять.

Про їжу

Мабуть, я за все життя не з’їв стільки консерв, хлібців та мівіни, скільки за квітень-травень 2022. Мені завжди консерви асоціювалися з блювотним «завтраком туриста» з СРСР, тому я їх ніколи не їв, але визнаю, зараз якість консерв на дуже високому рівні, тому зовсім не було відчуття якогось неповноцінного харчування. До речі, вдома ми кип’ятили воду на туристичному газовому пальнику, зазвичай, щоб зробити чай, каву, заварити мівіну. Мівіна – це енергозберігаюча вермішель 😊 , залив і все, не те що всі ці «баріли» з твердих сортів пшениці, які треба по 10 хвилин варити.

Про холодильник

Як і зараз, в квітні була така погода, що холодильник був нам не потрібний, все було на балконі. Але й тут дам вам декілька порад, якщо користуєтесь холодильником. Холодильник тримайте повністю завантаженим продуктами, чим більше продуктів, тим довше він тримає холод. Якщо немає достатньої кількості продуктів, просто наберіть в пластикові пляшки воду та покладіть в холодильник, після відключення електроенергії вони будуть повільно віддавати холод, та холодильник витримає температуру між відключеннями електроенергії.

Теж стосується і морозильної камери. В мене вона завантажена на 60% продуктами, а на 40% термоблоками, які використовують в сумках-холодильниках, а також пластиковими пляшками на 1-1,5 літри, які наповнені водою.

Також довго тримають холод такі продукти як сало та вершкове масло, тому в мене постійно не менше 5 пачок масла «Рошен» є в морозильнику, як і декілька банок сгущенки «Рошен» в основній частині холодильника. Так і поєдную корисне зі смачним 😊.

Якщо так сталося, що холодильник розтанув, продукти зіпсувалися та полежали в ньому пару тижнів, то тут в мене теж є лайфхак, який я успішно використовував в Ірпені в квітні, де 99% всіх квартир мали такі холодильники. Як тільки з’являється електрика, я включаю холодильник в режимі суперзаморозки та через декілька годин приходжу, досить легко виймаю декількома замороженими шматками все, що воняло та було «кіся-міся», та викидаю, а потім пустий холодильник обробляю дезінфектором для рук, який у багатьох залишився ще з ковідних часів.

Ось такі прості поради, які можуть бути корисними і вам!
Тримаймося! Слава Україні! Слава ЗСУ!