Дві основи перемоги

Іван Хомяк

Війна – це змагання логістики та ресурсів. Не важливо, хто на цей момент часу контролює “н/п А”, і не важливо, скільки таких н/п за одиницю часу взято під контроль. Важливо, як змінився баланс ресурсів та логістики супротивників.

До початку повномасштабної фази війни західні і російські аналітики робили свої прогнози саме на основі балансу ресурси + логістика. І дійсно, стандартна формула давала росіянам на перемогу від 3 днів до двох тижнів. Ми не лише на порядки програвали в ресурсах. У нас із логістикою було ще гірше. Адже логістика – це не лише дороги і транспорт. Це ще й система державного управління, кадрове забезпечення, досвід реакції на надзвичайні ситуації, розгортання військ… Отут був істинний дистальний кінець травної системи. Колись ми обов’язково “поговоримо” про це із “найвеличнішими професіоналами Всесвіту”.

Чому ми не виправдали очікувань світу? Тому, що в стандартній формулі не було враховано самоорганізованої активної меншості. Це наш ключовий ресурс. А з часів Майдану і початку війни що цивільна, що військова її частини навчилися організовувати логістику так, як ніхто в цьому секторі Галактики.

Тому не варто впадати у відчай, коли кількість взятих/втрачених за тиждень-місяць-рік населених пунктів не на нашу користь. Головне, щоб баланс логістика + ресурси зростав так, як нам потрібно. Коли ця перевага досягне критичної точки, тоді станеться перелом, який призведе до нашої остаточної перемоги.