Санкції на часі. 01.05.2022

Ростислав Павленко

От уже і травень, 67 день повномасштабної війни. Плани московитів із захоплення України продовжують іти слідом за їхнім кораблем.

Боротьба триває, і багато кривавих битв ще попереду. Але їх буде тим менше, чим інтенсивніше рашистська економіка отримує ударів – і чим швидше іде на дно.

1. Євросоюз, який наступного тижня анонсує шостий пакет санкцій проти РФ, таки планує відрізати Сбєрбанк від системи SWIFT, а запропоноване нафтове ембарго почне повноцінно працювати з кінця року. Інші пропозиції, які будуть обговорені в рамках нового пакету санкцій, включають обмеження на консультаційні та хмарні послуги, а також на купівлю нерухомості. Джерела вказують на те, що деякі члени ЄС наполягають на посиленні вже існуючих обмежень на морську торгівлю та порти. Також посилюватимуться індивідуальні санкції проти рашистських злочинців. А попереду – наступні пакети санкцій.

2. Євросоюз може запровадити також заборону на імпорт урану з росії. Цю ініціативу, відповідно до ЗМІ, вже підтримала Німеччина. Крім того, у ЄС обговорюють можливість припинення співпраці з “Росатомом”.

3. Німеччина не буде переходити на оплату російського газу рублями і продовжить оплату в євро і доларах, як це передбачено контрактами. Німці роблять все можливе, щоб якнайшвидше стати незалежними від росії.

4. Обходити санкції стає дедалі важче. Іноземні онлайн-магазини блокують платежі з карток, емітованих в рф на системі UnionPay. Їх випущено близько 500 тисяч, що в 10 разів більше, ніж на початок березня.

5. Зрештою, в Україні заарештовано 51 білоруський вагон-цистерну, що перевозили близько 3 000 тон дизпалива для російської армії, які напередодні російського вторгнення перетнули кордон на Чернігівщині.

Далі обов’язково буде.

Автор