23.02.2018. За Порошенка було краще

Джейн Доу Джонс

23 лютого 2018 року «Укрзалізниця» підписала з американською компанією «General Electric» угоду про спільне виробництво рухомого складу на $1 млрд. Сторони домовились, що виробництво локомотивів стартує на початку 2018-го в США, а перші поставки були заплановані на осінь того ж року.

Рухомий склад «Укрзалізниці» за десятки років дійсно став доволі вже «втомленим». Керівники цієї держкорпорації, яка стала державою у державі, роками думали про що завгодно, тільки не про модернізацію. Хтось створював на хлібному підґрунті політичні партії, хтось вихвалявся «елітними вагонами», на яких можна було з’їздити з Києва до Житомира всього за якихось пару-трійку тисяч доларів… А тим часом держкорпорація несла «планові збитки».

Власне, ситуація почала мінятись на краще після 2015 року – як і в більшості державних підприємств. Раптом виявилося, що структури, які роками висмоктували з бюджету мільярди і підгодовували своїх керівників (а також профільних чиновників Кабміну, які регулярно мали свою частку з оборудок), можуть бути цілком прибутковими. Та ж «Укрзалізниця» за підсумками 2018 року отримала чистий дохід у 83,4 мільярди гривень, а у 2019-му вже понад 90 мільярдів. Нічого дивного, що в таких реаліях мова зайшла про нові локомотиви.

Змінилася влада, і… Так, ви все правильно зрозуміли. У 2020 році чистий збиток держкорпорації становив майже 12 мільярдів. А на початку цього року підприємство придбало меблі для своїх вагонів за рекордними цінами. Так полиця (за документами) коштувала 37 тисяч гривень, крісло провідника – 40 тисяч, а така незамінна річ як тримач для пляшки – 13 тисяч. Як бачимо, корупція у держкорпорації повернулася на круги своя. Тепер замість прибутків – збитки, а замість рухомого складу – матраци за 150 доларів. А щодо закупки нових електротягів, держава Україна восени минулого року звернулася до США з проханням… видати кредит у $10 млрд. на придбання нових локомотивів «General Electric». Як ви можете здогадатись, ніхто на подібне жалюгідне прохання не погодився. Ми ж багаті – можемо попри збитки обставляти вагони на рівні п’ятизіркового готелю, то навіщо ж нам кредити?

 

Автор