У повітрі осінь Майдану

Гліб Бабіч

Щось є у повітрі України восени. Це “щось” виявляє одночасно дефективність влади та народну жагу свободи та справедливості.

Чому ми сьогодні о 17:00 будемо на Майдані?

Ну, по-перше, це День Гідності та Свободи. Тобто того, чого нас регулярно намагаються позбавити і об що явно намагаються витирати ноги сьогодні.

По-друге, влада підійшла до кордону “не можна зовсім” і, хіхікаючи, перевалила його.

У нас чомусь будь-який опір неможливо створити штучно (скільки б не кричали нетерплячі). Тому що ми за всієї своєї особливої та ​​чарівної шарахнутості – європейці. І приховано чекаємо, поки нам не дадуть ЗАКОННИЙ привід до дії. Так і з Яником було. І з виборами 2004 року. І не тільки.

Зараз до явного, але (поки що) недоведеного, крадівництва у великих розмірах і тихого саботажу державності додалося явне. Активний опір встановленню істини – від влади. За всіх сумних ознаках державної зради. Якщо крадіж ми поки що зазвичкою (ще радянською) терпимо, то тут – стояти! Те, що держава, яку очолюють зрадники, приречена на загибель, ми вивчили у 14-му.

І починаємо розминати плечі та м’язи. Не поспішаючи. У розрахунку на те, що інстинкт самозбереження у можновладців спрацює у правильний бік. І вони спробують “з’їхати” малими жертвами своїх інтересів, апетитів та завдань. Ну, ось така у нас безглузда звичка. “З’їхати” зазвичай не працює. Але наші опоненти практично завжди полегшують нашу роботу і самі ставлять себе поза законом.

І ми, як правило, встигаємо і “розім’ятися”, і підготуватися. Тим більше що часу на це нам завжди було потрібно небагато.

Тому сьогодні ми прийдемо позначити незворотність ситуації. Сьогодні, швидше за все, нічого не почнеться, як би часто не міняли памперси у високих владних кабінетах. Якщо, звичайно, страх не змусить їх зробити дурість просто сьогодні.

Але в осінньому повітрі Києва вже з’явився тонкий запах волі. Поки що без домішку парфумів шин, що горять. Але вже цілком з нотками впевненості в тому, на чиїй стороні сила і правда.

Тож сьогодні побачимось на Майдані о 17:00. А там – буде видно.

Може, світобудова подарує трохи розуму тим, хто помилково вважає себе борододержцями Бога, і вони віддадуть перевагу втечі перед конвоюванням. А ні – то ні. Ми вже це проходили. Але були куди добрішими, наївнішими і з меншим бойовим досвідом.

Вважайте це попередньою перекличкою. Або зустріччю побратимів по справедливості.

У повітрі осінь майдану.

Багатьом настав час замислитися. А ми пішли перевіряти теплий одяг і термоси. Про всяк випадок.

До зустрічі.

Автор