Петро Порошенко на Міжнародному безпековому форумі у Галіфаксі, Канада. 20.11.2021 (фото, відео)

Петро Порошенко

У рамках Міжнародної безпекової конференції у Галіфаксі мав зустріч із парламентським державним секретарем з питань внутрішніх справ Бундестагу ФРН, членом Християнсько-соціального союзу Стефаном Майєром.

Під час наших перемовин відзначив, що агресивні дії Російської Федерації в політико-безпековій, торговельній, енергетичній, а сьогодні і в міграційній сфері спрямовані не лише на підкорення України та знищення її державності, але і на підрив єдності та послаблення європейських та євроатлантичних західних структур, посилення впливу Росії на країни Європи.

Найпотужнішим аргументом Євросоюзу у протидії російським гібридним загрозам є посилення економічних та секторальних санкцій, зупинка політично вмотивованого проекту «Північний потік-2», надання Україні високотехнологічної летальної оборонної зброї, а також відкриття перспективи членства в ЄС та НАТО.

А підтримка України на шляху членства в Європейському Союзі та НАТО – це потужний внесок у стабільність, безпеку та процвітання європейського континенту, збільшення геополітичного впливу та потенціалу Євросоюзу у подоланні сучасних викликів.

Звернувся до німецької сторони з проханням сприяти реалізації прав та вирішенню проблемних питань української громади в Німеччині. Для нас зокрема важлива підтримка з боку ХДС/ХСС петиції про визнання Голодомору як злочину проти людяності.

Вдячний Німеччині за допомогу та підтримку України у зміцненні демократичних інститутів, реалізації реформ, зокрема децентралізації, зближенні з Європейським Союзом, включаючи запровадження безвізового режиму, а також протидії триваючій російській агресії.


Порошенко у Галіфаксі закликав західних союзників надати Україні ПДЧ на саміті НАТО у червні 2022 року

 

Надати Україні План дій щодо членства в НАТО на наступному саміті Північного-Атлантичного альянсу у червні 2022 року закликав п‘ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час виступу на Міжнародній безпековій конференції у Галіфаксі.

«Що потрібно Україні від вільного світу? Від США, Канади, від наших партнерів? Найперше, нам треба мати виразне бачення перспективи членства в НАТО. У червні наступного року на наступному саміті НАТО треба ухвалити ПДЧ. Це – і пряник, і батіг. Це дуже велика можливість зміцнити і європейську, і світову безпеку», – наголошує Петро Порошенко.

«Якщо ми отримаємо його, ми підтвердимо нашу перспективу. Коли я брав участь у самітах НАТО, я щоразу усіх лідерів країн-членів питав – чи всі підтримують наше членство в НАТО і чи є хтось проти цього. Ніхто не казав, що проти цього, не були таких рук», – згадує Порошенко.

«Ми – частина вільного світу. Українцям належить це право, хіба ми будемо просити дозволу в Путіна, щоб стати частиною вільного світу?», – ставить Порошенко риторичне запитання.

«18 вересня 2014 року, коли я мав честь виступати у Конгресі США, я сказав, що українські воїни, український народ не лише воюють за свій суверенітет, незалежність, територіальну цілісність. Ми боролися за волю, свободу і демократію. Ми боролися за права людини і світову безпеку», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Спільна інвестиція у систему глобальної безпеки: Порошенко у Галіфаксі закликав зупинити «Північний потік-2»

 

Зупинити «Північний потік-2» означає вибити з рук Путіна енергетичну зброю проти України і Європи. Про це під час виступу на Міжнародній безпековій конференції у Галіфаксі заявив п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він закликав міжнародних партнерів об’єднати зусилля проти енергетичного шантажу Кремля.

«Те, що робиться в Європі, ми сприймаємо як катастрофу. Це – перемога Путіна, і ми не можемо дати йому перемогти. Що ж має бути найпершим заходом? Потрібні санкції проти «Північного потоку – 2». Ми не можемо собі дозволити тут жодних компромісів», – переконаний Порошенко.

«Німеччина призупинила сертифікацію, і це нас обнадіює. Члени Конгресу США, сенатори вже зареєстрували законопроект, і частиною військового бюджету будуть санкції. Я вас дуже прошу і далі так діяти», – звернувся Порошенко до західних політиків.

«Повірте, «Північний потік-2» – це не енергетика. «Північний потік-2» – це не економіка. «Північний потік-2» – це питання безпеки, глобальної світової безпеки. «Північний потік-2» – це фінансування путінської диктатури», – констатує Петро Порошенко.

«Північний потік-2» підриває українську безпеку. Не просто зникають 3 млрд доларів платежу за транзит, а це – бюджет усього нашого війська. Але це також розв’язує руки Путіну, щоб він міг напасти на Україну. Тому що наша газотранспортна система – це наш щит, бо Путін не хоче підривати своєї власної економічної вигоди. Але якщо зафункціонує «Північний потік-2» – це вже буде йому непотрібно. Цей щит упаде», – застерігає п’ятий Президент.

«Зупинка «Північного потоку-2» – це інвестиція у глобальну безпекову систему», – наголосив Порошенко.

Джерело

 

Щоб відновити довіру після «вагнергейту», українській владі варто запросити західних союзників до розслідування – Порошенко у Галіфаксі

 

Скандал навколо зірваної спецоперації із затримання бойовиків російської ПВК «Вагнер» поглиблює недовіру західних партнерів до української влади. І ця тональність відчувається у спілкуванні – розповів журналістам у кулуарах Міжнародного безпекового форуму в Галіфаксі п’ятий Президент Петро Порошенко. Він зазначив, що для відновлення довіри владі варто залучити до об’єктивного розслідування представників держав-союзників України.

«У Галіфаксі вперше після пандемії офлайн зібралися більше трьох сотень впливових людей світу, які мають на меті посилити демократію, свободу, захист прав людини і глобальну безпеку. І, безумовно, було б потрібне більше представництво України», – зауважив Порошенко.

«Інтерес до України великий. Ми отримали величезну кількість запитів про зустрічі. Починаючи від конгресової делегації, яка тут дуже потужно представлена. І сенатори, причому з обох партій, і республіканці, і демократи, і конгресмени. У нас була дуже жвава дискусія з нашими американськими союзниками і партнерами. Ми маємо дуже потужну підтримку з боку канадійців», – наголосив Порошенко.

«Як не дивно, вони дуже добре обізнані в розслідуванні Bellingcat по справі «вагнерівців». На жаль, сьогодні ця тема вже присутня в Галіфаксі. Це має ефект ерозії довіри до України з боку партнерів. Бо з 14-го року ми з величезними зусиллями завойовували довіру до української розвідки, до українських Збройних сил, до українського вищого політичного керівництва. Для того, щоб нам без обмежень надавали всю необхідну інформацію», – нагадав п’ятий Президент.

«Я переконаний, що українській владі, українській державі зараз треба проявити декілька ініціатив для того, щоб цю довіру відновити. Серед цих ініціатив окремі партнери не виключали, що може бути і проведення спільного розслідування за участі наших іноземних партнерів факту витоку цілком таємної інформації про організацію спеціальної операції по затриманню 33 «вагнерівців», які мають безпосереднє відношення до можливих процесів проти країни-агресора Росії в різних судах. Починаючи від МН17 і закінчуючи збиттям нашого літака з десантниками. Починаючи від злочинів, які творилися на окупованій території України і завершуючи злочинами у Сирії і Лівії», – говорить Порошенко.

«Для того, щоб зупинити процес втрати довіри Україною, сьогодні треба, щоб українське керівництво, українська держава запросила до процесу розслідування представників наших партнерів. Для того, щоб показати, що їй нема чого ховати», – вважає Петро Порошенко.

«На сьогоднішній день ми бачимо декілька висновків.

Перше: українські розвідники провели блискучу операцію, довівши, що вони є одними з кращих у світі. Друге: українські розвідники зараз потребують захисту. Бо намагаючись прикрити свою як мінімум злочинну бездіяльність, найкращих, цвіт української розвідки звільнили з розвідки і погрожують кримінальним переслідуванням», – обурюється Порошенко.

«Погрожують ті, хто несе повну відповідальність за зрив цієї операції, намагаючись прикрити або власну зраду, або власний хаос і некомпетентність. Нехай вони самі обирають, по якій статті вони будуть за це відповідати», – зауважує лідер «ЄС».

«Отже я закликаю: українських розвідників зараз треба захистити. Українські розвідники мають бути відновлені на посадах. Їм має бути надана охорона. Вони важливі не лише в проведенні розвідки, а й у свідченнях по відновленню довіри і по захисту української національної безпеки. Це, якщо хочете, мої вимоги до діючої влади. Альтернативи цьому шляху немає. Бо ситуація буде ще гірша. На жаль не тільки для влади, але і для України. Ми цього допустити точно не можемо», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Автор