Венедіктова: Вибухи на складах боєприпасів у Калинівці – версія про диверсію підтвердилася

Причиною пожежі й вибухів боєприпасів на 48-му арсеналі в Калинівці Вінницької області у 2017 році стала диверсія, це підтверджується доказами і висновками експертиз.

Про це в понеділок, 27 вересня, повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

“Чотири роки тому прогриміли вибухи боєприпасів на складах і майданчиках відкритого зберігання 48-го арсеналу у Калинівці Вінницької області. Збитки – понад 5,9 млрд грн внаслідок знищення боєприпасів, а також завдана шкода – пошкоджені об’єкти військової частини, будівлі місцевих мешканців. Версія вчинення вибуху… шляхом проникнення сторонньої особи на територію частини і встановлення підривного пристрою підтверджується здобутими доказами і висновками вже одержаних і долучених до матеріалів провадження судових експертиз, протоколами проведених негласних слідчих (розшукових) дій, допитів свідків й оглядів”, – написала Венедіктова у фейсбуці.

За її словами, з урахуванням особливого періоду в державі й ведення бойових дій на окупованих територіях України, особлива увага приділяється збиранню доказів вчинення підпалів і вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами Росії або угрупованнями «ДНР» і «ЛНР».

“З цією метою прокурори і слідчі також використовують передбачені кримінальним процесуальним законом заходи міжнародного співробітництва. Наразі очікується відповідь від компетентних органів Чеської Республіки щодо вибухів на складах із боєприпасами, що мали місце в жовтні й грудні 2014 року в населеному пункті Врбетице”, – написала генпрокурор.

Вона додала, що також продовжується розслідування причин пожеж і вибухів боєприпасів упродовж 2015-2018 років на інших військових складах зберігання боєприпасів, зокрема, складі ракетно-артилерійського озброєння сектору «А» у місті Сватове, 65-му арсеналі у Балаклії і шостому арсеналі в Ічні.

«Серед слідчих версій в усіх цих провадженнях, крім основних – вчинення диверсій та терористичного акту, послідовно перевіряються також причетність до скоєння злочину військових службових осіб з метою приховання фактів нестачі; недбале ставлення військових службових осіб до виконання службових обов’язків; настання пожеж та вибухів боєприпасів через самозаймання або інші природні фактори», – заявила генпрокурор.

* * *

Як відомо, 26 вересня 2017 року о 21:45 на складах боєприпасів під Калинівкою, неподалік від Вінниці, стався потужний вибух, який спричинив пожежу й масову детонацію на 48-му армійському арсеналі.
Унаслідок розльоту снарядів та уламків навколо було зруйновано 13, пошкоджено 1437 будинків, три заклади охорони здоров’я, вісім закладів освіти, вісім адмінбудівель.
Під час засідання військового кабінету міністр оборони Степан Полторак заявляв, що на Калинівському арсеналі зберігалося 83 тисяч тонн боєприпасів (зокрема ракети до РСЗВ “Град”, “Смерч”, “Ураган”, гаубичні й танкові снаряди, мінометні міни калібру 82 і 120 мм тощо), з них 68 тисяч тонн – готові до застосування, решта – компоненти та брухт.
За даними деяких ЗМІ, пожежею було знищено приблизно 32 тисячі тонн снарядів вартістю до 800 млн. доларів.

Джерело

 

Автор