Завершене очищення території Калинівки та прилеглих населених пунктів від боєприпасів (фото)

28 листопада відбулася робоча поїздка Голови ДСНС України Миколи Чечоткіна до міста Калинівка Вінницької області. Спільно з Головою Вінницької ОДА Валерієм Коровієм Микола Чечоткін оглянув ділянки розмінування і очищення територій від боєприпасів та стан виконання відновлювальних робіт. По завершенню огляду вони підписали акт виконаних робіт з очищення території Калинівки та прилеглих населених пунктів від боєприпасів.

Голова Служби зауважив, що з перших хвилин виникнення надзвичайної ситуації на арсеналі Міністерства оборони у Вінницькій області рятувальники та піротехніки ДСНС терміново розпочали вживати невідкладних заходів для мінімізації негативних наслідків. Крім того, Президентом України було скликано воєнний кабінет Ради національної безпеки і оборони, а Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом одразу ж після отримання оперативної інформації на місці був розгорнутий штаб, де були задіяні всі служби для ліквідації надзвичайної ситуації.

“На сьогодні роботи з очищення території від боєприпасі виконані в повному обсязі і з впевненістю можна сказати, що небезпека з територій, які були забруднені вибухонебезпечними предметами  знята. Хочу ще раз подякувати всьому особовому складу Служби за неоціненний вклад, який вніс кожен рятувальник, пожежний та піротехнік у боротьбі з надзвичайною ситуацією. Завдяки вам в найкоротші терміни стало можливим повернення спокою та нормальних умов життєдіяльності для населення Вінниччини”, – сказав Микола Чечоткін.

У подальшому ДСНС відповідно до своїх повноважень забезпечить постійний моніторинг за станом очищеної території та оперативне реагування у разі виявлення вибухонебезпечних предметів. Також рятувальники спільно із місцевими органами влади проводитимуть інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення (особливо з дітьми шкільного віку) щодо правил поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів.

В рамках заходу відбулося також і нагородження рятувальників, які брали участь у роботах з розмінування території, забрудненої боєприпасами. Зокрема, від Голови Служби десятеро піротехніків отримали відомчі нагороди та почесні грамоти ДСНС.

Довідково: Площа зони забруднення вибухонебезпечними предметами складала близько 30,4 тис. гектарів, у тому числі: 11 населених пунктів – 9,552 тис. га; площа сільськогосподарських угідь та інших земель − 20,848 тис. га. Виконання робіт з очищення території від боєприпасів здійснювалось Зведеним піротехнічним загоном ДСНС чисельністю 135 осіб та 50 од. техніки. За час робіт піротехніками ДСНС вилучено близько 3 тис. 500 вибухонебезпечних предметів.

Джерело