Великбуд – зелені проти зелених (відео)

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

За святкуванням Дня Незалежності й супутніми скандалами непоміченою лишилася феєрична історія, коли депутати «Слуги народу», пов’язані з одними друзями президента Зеленського, пішли війною на бізнес інших друзів «найвпливовішого лідера сучасності». Чому? Бо не поділили прибутки від ВеликБуду, себто «Великого будівництва». Слідкуйте за руками.

Рік тому стало відомо, що «Укравтодор» розпочав використовувати на будівництві доріг металургійні шлаки, отримані як відходи виробництва на комбінаті «АрселорМіттал Кривий Ріг». З кожної праски посполитим називали причину такої заміни, мовляв, все це з метою економії. Щоправда, журналісти програми «Watchdogs.Розслідування» з каналу «Прямий» з’ясували, що економія вийшла виключно у комбінату «АрселорМіттал». Бо зазвичай він за утилізацію шлаку мусив гроші платити, а тут він його віддав на будівництво і позбувся проблеми.

Наскільки взагалі доречно використовувати металургійний шлак у будівництві доріг – лишаю питання відкритим. За рік мені довелося почути думки фахівців у діапазоні від «категорично не можна» до «можна, якщо обережно». Єдине що відомо – експертиз щодо використання шлаку з «АрселорМіттал» для дорожнього будівництва не проводили. А далі почалася магія.

Шлак потрапляв до «Укравтодору» не напряму, а через фірму, яка цей шлак дрібнить. І пов’язана ця фірма з нардепом від «Слуги народу» Юрієм Кисілем. Хто це такий? Це близький товариш президента Зеленського, який придбав у нього будинок, коли Зеленський переїхав до державної резиденції. Депутат Кисіль тоді був головою комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури, тобто він сам лобіював використання шлаку і сам же його продавав. А ще використання шлаків лобіював помічник нардепа Володимир Кияшко – батько Олени Зеленської, тобто тесть чинного президента України.

І нарешті – шапка на йолку. Подрібнений металургійний шлак, взятий у «АрселорМіттал» на шару, підрядники «Укравтодору» купують за ціною… щебеню. Тобто ніякої економії держава не отримала як таке. А вартість доріг проти часів президента Порошенка зросла на 57%.

Зрозуміли? Отак настає кінець епохи бідності! А ми з вами чого досягли в житті?

Історія раптом здобула продовження у серпні цього року. Справа в тому, що дрібнити металургійний шлак фірма пана Кисіля заходилася посеред Кривого Рогу на землях громади міста. Протягом року вдячні криворожці дихали шлаковим пилом і ситуація мало кого цікавила. Коли раптом проти виробництва війною пішли місцеві депутати «Слуги народу». Виявилося, що депутат Кисіль не оформив документи на користування землею, на якій подрібнюють шлак. Відповідно, не платить податки. Ви бачите, яке неподобство?

Але от що цікаво. У всіх дописах про цю кричущу ситуацію згадані депутати стабільно тегали нардепів Олену Криворучкіну та її кума нардепа Юрія Корявченкова, псевдо «Юзик». «І що з того?» – запитаєте ви. А те, що як раз Корявченков найбільше зацікавлений у розвалі шлакової схеми, бо він пов’язаний з продавцями щебеню. Простіше кажучи, пани Кисіль і Кияшко залізли у кишеню Юзику. Про все це у серпні поточного року повідомив… канал «Прямий». Місцеві депутати «Слуги народу» натхненно давали йому інтерв’ю.

Ситуація, коли друг президента Зеленського іде війною на іншого друга президента Зеленського та ще й долучає як медіа-підтримку телеканал Петра Порошенка, вражає уяву. Але саме це сталося щойно. Як казав колись президент Кучма, «Всього на всіх ніколи не вистачає».

Історія згасла так само швидко, як почалася, – певно ОПУ швидко обидві сторони примусила до миру. Тож наразі все чудово. «Укравтодор» прожує купувати шлак по ціні щебеню, криворожани дихають шлаковим пилом, а рейтинг Зеленського стабільно високий.

 

 

 

На фото: звалище шлаку в Металургійному районі Кривого Рогу. Фото © Цензор.НЕТ

Автор