Світ 10 квітня. Результати дня

Iliya Kousa

Роковини Смоленської катастрофи, протест в Єгипті, вибори у Південній Кореї, вибори у Франції, зустріч G7 в Італії, контрнаступ сирійських військ у Хамі та багато іншого.

Африка:

– Сотні людей вийшли на протест у Каїрі в Єгипті, вимагаючи відставки начальника служби безпеки країни, генерала Хусама Халіфи. Його звинувачують у службовій недбалості та халатності у зв’язку з серією терактів у християнських церквах у Вербну неділю, внаслідок чого загинули 46 людей та понад 120 зазнали поранень.

– Сполучені Штати повідомили, що планують продати Нігерії військове озброєння на суму в 600 мільйонів доларів для посилення їхньої боротьби проти терористів «Боко Харам», які є відділенням «Ісламської держави» в Африці.

Америка:

– За повідомленням американських ЗМІ, заступниця радника президента США з питань національної безпеки Кетрін МакФарленд піде зі своєї посади. Їй запропонували стати послом США у Сінгапурі. МакФарленд пробула на посаді всього 3 місяці. Вона є членом команди колишнього радника президента з питань національної безпеки Майкла Флінна, який звільнився через скандал навколо його зв’язків з Росією. Напередодні, президент США Дональд Трамп вивів свого головного політтехнолога Стівена Беннона зі складу Ради з національної безпеки. За даними ЗМІ, новий радник з питань національної безпеки Герберт МакМастер зараз намагається змінити склад команди та прибрати людей Флінна.

– У Вашингтоні в США пройшла церемонія приведення до присяги Ніла Горсача, який став 113-м суддею Верховного суду США. На урочистостях були присутні президента Дональд Трамп та віце-президент Майкл Пенс. Горсач був номінований на посаду главою держави. За його призначення розгорнулася боротьба в Сенаті між демократами та республіканцями. Перші звинувачували його в тому, що він не є незалежним від Трампа.

Азія:

– За даними соціологічних служб у Південній Кореї, у другий тур дострокових президентських виборів виходять два ліберальні кандидати – кандидат від Народної партії Ан Чхоль Су та кандидат від опозиційної партії «Тобуро» Мун Чже Ін. Дострокові вибори президента Південної Кореї оголосили у зв’язку з імпічментом, який оголосили екс-президенту Пак Кин Хе, яка опинилася у центрі корупційного скандалу.

– Понад 60 бойовиків терористичного руху «Талібан» знищені в межах спецоперації сил безпеки в Афганістані. Урядові війська провели рейди проти терористів у провінціях Хост, Гільменд, Нангархар і Кунар.

Європа:

– В Угорщині в Будапешті пройшла багатотисячна демонстрація проти закриття владою Центрально-Європейського університету, який фінансується американським філантропом Джорджем Соросом. Запропонований урядом прем’єра Віктора Орбана закон зобов’язує всі іноземні ВНЗ мати зареєстровані навчальні площадки. Втім, Університет Сороса такої не має. Чимало людей в Угорщині бачать у цьому законі наміри влади обмежити вплив Сороса, якого Орбан бачить як ского суперника та опозиціонера.

– Голова Національного банку України Валерія Гонтарева подала у відставку. Вона піде з посади з 10 травня. Після цього, президент має призначити нову кандидатуру.

– В Італії у місті Лукка розпочався саміт країн-членів «Великої сімки». Це клуб найбільших та найвпливовіших держав світу, який об’єднує США, Велику Британію, Францію, Німеччину, Італію, Японію та Канаду. На сьогоднішньому засіданні, сторони обговорили ситуацію в Сирії, конфлікти в Україні, Лівії та Ємені, а також ядерну програму КНДР.

– За останніми соціологічними опитуваннями, перше місце в першому турів президентських виборів у Франції дістанеться лідеру ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен (24%). На друге місце виходить незалежний кандидат Еммануель Макрон (23%). За ними йдуть кандидат від правої партії «Республіканці» Франсуа Фійон (18%) та кандидат від соціалістів Жан-Люк Меланшон (18%).

– У Польщі комісія з розслідування Смоленської катастрофи 2010 року повідомила, що президентський літак Леха Качиньського почав розпадатися внаслідок вибуху ще за 900 метрів до посадкової смуги під Смоленськом. Крім того, комісія вважає, що російські диспетчери навмисно неправильно вели літак, що й призвело до трагедії. 10 квітня 2010 року літак президента Польщі впав під Смоленськом. Загинули сам глава держави, його дружина та члени уряду. Загалом, жертвами катастрофи стали 96 осіб.

Близький Схід:

– Сирійська армія та її союзники розпочали масштабний контрнаступ проти терористів коаліції «Тахрір Аш-Шям» на півночі провінції Хама. Урядові війська відбили в бойовиків містечко Маардіс та з боями увійшли до селища Аль-Іскендерійя. Їхнє завдання – повернення під контроль міст Суран, Таїбат Аль-Імам, Хелфая, а також захопити нові населені пункти – Кяфр-Зіта, Аль-Латамна і Морк. Якщо вони це зроблять, то зможуть опинитися прямо біля адміністративного кордону з провінцією Ідліб.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» квартали Ас-Сакак, Ярмук-1 та Аль-Матахін у західному Мосулі. Понад 55 бойовиків були знищені у боях.


На фото: уламки польського президентського літака Ту-154 під Смоленськом у Росії

Автор