Бебі-боксова афера Шмигаля. Частина четверта

Anton Senenko

Бебі-бокси. Серія остання. Резюме.

Для тих, кому ліньки читати: окрема грошова компенсація за пакунок малюка – це найгірша ідея, яку тільки могла реалізувати держава з метою нібито полегшити життя родини з немовлям.

Докладно:
В попередніх дописах я розповідав, якими зусиллями нам врешті вдалося отримати 5000 гривень компенсації на спеціальну картку ПриватБанку в рахунок скасованого пакунку малюка, котрий ми мали отримати ще в пологовому будинку.

Зрештою, пакунок малюка повернули, але нам довелося в повній мірі відчути, як це, коли дилетанти беруться “покращувати” те, що вже і так нормально працювало.

В кінці допису я розповім, в чому головна проблема програми і в чому головна маніпуляція в інформаційному полі від її авторів, але поки поговоримо про нюанси.

Що в сухому залишку?
Отже, по пакунку малюка все просто – ти просто мав його одразу при народженні дитини в пологовому, отримуючи купу потрібних і якісних речей. Навіть тих, про які й гадки не мав, що вони потрібні (як-то лактаційні прокладки, наприклад).

Що тут?

1. Кілька візитів в управління соціального захисту з відстоюванням черг разом з дітьми війни та людьми з інвалідністю просто неба (нам ще пощастило, бо пару тижнів управління просто не працювало через спалах ковіду серед співробітників). Ризик підчепити корону чи просто соплі від мокрих ніг. Мама після пологів і дитина-немовля, яку ні на кого фізично лишити.

2. Паперова довідка з пологового, ксерокопії документів, пару разів переписані заяви, бо форма змінювалася. Жодного електронного документообігу (хоча автори обіцяють).

3. Втрата часу – отримали гроші на другий місяць , а не відразу при народженні.

Кому цікаво читати з усіма подробицями – йдіть до кінця публікації, там посилання на три попередні частини бебі-боксового огляду.

Чи картка “Пакунок малюка” зручна в користуванні?

Окрім значно меншої суми (5000 гривень) порівняно з вартістю наповнення бебі-бокса (тисяч 7-8) є кілька тез:

1. Мінус. Картку можна отоварити виключно у магазинах, які підтримують цю програму. Тобто не можна прийти в умовний Сільпо або сільпо (той, що в селі) і придбати підгузки, якщо потрібно терміново. Те ж саме не можна зробити в будь-якому інтернет-магазині.

2. Плюс. В переліку магазинів є 2303 торгові точки (на момент написання посту).
Є чудова мережа магазинів Ярослав, лінія магазинів Eva, аптеки Віталюкс, Аптекарь, мережа Watsons, Prostor, Епіцентр, Ашан. Доступні 39 інтернет-магазинів типу Chicco, Babyshop і, увага, Розетка. Та ще купа магазинів і сайтів поменше чи тих, які я не знаю.

Чому це плюс – автори ініціативи дійсно не зробили “бізнес для своїх” і, на перший погляд, до участі в програмі долучилися усі мережі, які тільки забажали.

3. Мінус. Жителі малих сіл та містечок суттєво обмежені в розмаїтті торговельних точок, адже можна помітити, що майже всі ті тисячі магазинів – то м. Київ і мегаполіси. Про покриття інтернетом годі й говорити. Тобто картка малюка не вирішує проблеми тих, кому найбільш важко в перші дні з немовлям.

4. Мінус. Навіть у столиці це таки не дуже зручно, оскільки в перші рази ти змушений ретельно вивчати сайт програми і обирати заклади, потім вивчати асортимент і розуміти, на що саме кошти з картки можна витратити.
В подальшому ти натурально ламаєш голову – шукати потрібну річ у обмеженому переліку магазинів чи таки витратити кошти зі звичайної зарплатної картки там, де зручно і де звик (от я звик до магазинів Антошка, які мене неодноразово “рятували”, бо той, що на Лесі, працює цілодобово тут і зараз). Тому конкретно ми, зрештою, почали витрачати кошти з картки на безпрограшну і просту річ – підгузки.

5. Плюс. Ціни на товари, які можна придбати за картку малюка, не вищі за аналогічні в торговельних точках, де картку не можна витрачати.

Тепер поговорімо про головну проблему картки “Пакунок малюка”.

Згадаємо, нащо був створений пакунок малюка?

Допомогти молодим батькам у перші та найважчі дні появи дитини. Особливо коли це первісток. Якщо навіть батькам здається, що вони готові до пологів, всього передбачити не можна, а наповнення пакунку малюка було ідеально збалансованим.

Яким чином в цьому допомагає картка малюка, яку отримуєш за місяць-другий після народження дитини, витративши натурально купу часу на відвідини управління соцзахисту (а якщо ти з села?), – загадка.

Тобто це просто додаткові гроші, які ще й не всюди можна витратити. Тому від початку за своєю суттю картка була провальною ідеєю і жодним чином не була здатна замінити матеріальні речі у пакунку. Тому що пакунок малюка береже нерви і час – найголовніший ресурс батьків в перші дні життя дитини.
Картка цього не робить взагалі.

Той, хто каже зворотнє, – брехун, який нею не користувався.

В чому ж головна маніпуляція авторів програми в інформаційному полі?

Вони кажуть, що дуже класно або коли батьки самі вирішують, на що і де витрачати кошти з картки малюка, а не отримують готовий пакунок без права вибору, або ж дуже добре, коли можна обрати або картку, або пакунок.

Ні та ні.
Якби вони дійсно хотіли лишити притомну альтернативу натуральній допомозі, то… вона вже є. Називається Допомогою при народженні дитини. Оформлення займає кілька хвилин завдяки сервісу “Є малятко”. Гроші надходять дуже швидко, і витрачати їх можна де і як завгодно. Тобто якби автори програми дійсно хотіли допомогти батькам, просто приплюсували б ці 5000 до допомоги на народження.
І не потрібно ходити ні у які соцзахисти і носити всраті паперові довідки.

А так – створили проблему зі скасуванням пакунків малюка, а потім героїчно винайшли криві милиці з окремою карткою, отримати кошти на яку дуже непросто.

Звісно, можна зауважити, що сакральний сенс в обмеженості місць витрачання картки саме в тому, аби батьки не витратили ці гроші на горілку, однак це смішний аргумент.

По-перше, у нас презумпція невинуватості, та вирішувати за батьків, куди їм витрачати кошти, якось дивно. Ні, пакунок малюка, що наче не надає вибору, такої хиби не має, адже, як я вже писав, в нього геть інша мета – зекономити час і нерви.
По-друге, чому тоді допомогу при народженні можна витрачати де заманеться, а це, на секундочку, в рази більші кошти? Тобто допомогу не проп’ють, а картку малюка відразу проспиртують?

* * *

Загалом, я радий що ця епохальна пригода в моєму житті завершена. Мені настільки остогидла ця історія, що я лишень на другий тиждень після появи коштів на картці зібрався з силами закрити цей гештальт.

Радію за нинішніх молодих батьків, яким повернули Пакунки малюка.
Співчуваю тим, хто потрапив під отримання картки, але ще не отримав грошей.
Сподіваюсь, що державні діячі двічі міркуватимуть, перш ніж скасовувати те, що прекрасно працює.

Майте гарну ніч.

 

Автор