Чому більшість наших «сучасних» лікарень неможливо реформувати

Дмитро Левінський

А зараз я вам розповім, чому більшість наших “сучасних” лікарень неможливо реформувати по американському/європейському зразку суто з технічної точки зору.

Головна причина – планування. Особливо це стосується “висоток” по типу нашої лікарні – 9 та більше поверхів.
Справа в тому, що рідко де є, а де є, то рідко в робочому стані резервні ліфти. І тих ліфтів, що є, не вистачає на розподілення на “чисті” та “брудні” зони, бо більшість ліфтів виходять на одну площадку.

Теж саме і з відділеннями – з тієї ж самої причини неможливо поділити відділення на чисті та брудні (окрім тих, що мають шлюзові системи, як в операційних блоках).

Мали б бути пости санітарної обробки у приймальних відділеннях, де нові пацієнти перевдягалися б у лікарняний одяг та мали б змогу помитися. Але маємо те, що маємо. Немає ніякого лікарняного одягу для пацієнтів, тим більш одноразового.

Про засоби захисту персоналу вже писав. В більшості лікарень є хиба що в приймальних відділеннях.

І знов таки, шлюзових постів санітарної обробки для персоналу також немає. Не кажучи вже про те, що відвести або відвезти хворого на рентген або КТ можливо лише через загальний коридор адміністративного поверху.

Одним словом, реформуй, не реформуй, все одне отримай х.. халепу.
А тим часом гроші з ковід-фонду йдуть у держкино, а гроші з фонду онко закатують в асфальт.

* * *

Ну й гарних новин вам.

За 5 днів у нашій лікарні вже більше 200 пацієнтів з ковід. З теоретичних 350 ліжок. Чотири з дев’яти ліжкових поверхів (12 поверхів всього).

Ще два дні, і доведеться або більше ніж 2-3 людини в палату класти, або віддавати під ковід й “хірургічні” поверхи.
З засобів захисту у відділеннях – тільки маски та рукавички.
Кисень – по 5 точок на поверх.

Автор