Зе-опитування – антидержавна маніпуляція, або Які до нього ще можуть бути питання?!

Ігор Артюшенко

#5питань

Все, до чого торкається Зеленський, перетворюється на фарс та глум. Навіть демократичний процес виборів перетворюють на карнавал!

Те, що сьогодні анонсував Зеленський у своєму відосику, не може бути референдумом. Це протизаконно. Єдине, що вони можуть зробити, – соцопитування, яке не матиме жодної юридичної ваги. Така собі калька «всероссийского опроса» від ЗЕ.

Глядачам пропонують черговий серіал про симуляцію демократії, в якому українці будуть заручниками.


Володимир Ар’єв

У мене не п‘ять питань, а одне: ті, хто говорили, що як буде привід, то винесуть Зеленського, де ви тепер?!

Цей недопрезидент в порушення всіх законів знову намагається впарити якесь невідоме опитування з невідомим контекстом.
Ця міжнародна ганьба України зараз може просто підірвати країну і посилити розкол, якщо вкине контраверсійну тему.

Ветерани вже йдуть на самоспалення від відчаю, а потерпілий головнокомандувач вперто пляше під дуду фсбшної агентури зі свого найближчого оточення, бо сам є відвертою ватою.

То у мене на 25 жовтня є тільки одне питання: може нарешті Зеленського геть?


Олександр Дедюхін

Дорогой, Зеленский! Ты мне вправду обходишься дорого, поэтому и дорогой.

Ты час назад выпустил очередной непристойный видосик, где пообещал мне и всем украинцам задать 5 вопросов.
Напомни мне, пожалуйста, когда это я тебе позволил мне тыкать?!

Я с тобой в «Квартале» не выступал. Дорожку не нюхал. Не бухал и не крал деньги из коронавирусного фонда. Я никогда не позволяю малознакокомым и неприятным людям мне тыкать. Украина — это и вправду я и такие как я. Украина — это совершенно не ты.

И Я ТЕБЕ НЕ «ТЫ», ПОНЯЛ?!

Может быть, в твоем мире ничтожества и гопничества так и принято, но не в моем мире уважающих себя и собеседника людей.
Не смей.

Ты и вправду думаешь, что единым источником беззакония в Украине служит народ, который можно надурить обещаниями или купить подачками?
Ты глубоко ошибаешься, мелкий интриган.

Не смей обращаться ко мне или к любому достойному украинцу так, как ты только что это сделал в своем видосике.
*тут я делаю три глубоких вдоха и читаю «Отче наш».

Теперь просто предлагаю читателям страницы «А що там у ЄС» вежливо, взвешенно и разумно задать временно исполняющему обязанности президента вопросы (тыкать можно, он, судя по всему, иначе не понимает). Пусть вначале нам ответит, а потом уже рискует задавать сам. Полтора года прошло. Пора отвечать.


Владимир Завгородний

Для вашего удобства я расшифровал последний ролик Зеленского, и дополнил его тем, что следует читать между строк.

* * *

Привіт! Так, так, я звертаюсь саме до тебе. Пам’ятаєш, як ми разом писали мою передвиборчу програму? Щоб втілювати те, що дійсно потрібно саме тобі? І як я потім ніх*я не зробив із тієї програми, а містами зробив навпаки? Бо втілював те, що дійсно потрібно Коломойському, Ахметову, Суркісам.

Це була демо-версія народовладдя. Поки що — народовладдя від Медведчука. А його реальне запровадження стало метою Путіна. І наразі парламент готується закріпити цей важливий механізм на законодавчому рівні. Та погодьтесь, право народу України на власну думку священне. Якщо, звичайно, це та думка, яка нам треба. Йому не потрібне благословення від політиків, тому ми знову покладемо прутня на Конституцію. І ніщо не заважає нам з тобою просто поговорити відверто.

25-го жовтня на виборчій дільниці я, без жодних правових підстав і без попередження, задам тобі п’ять важливих питань. Про те, що ми обговорюємо на вулиці, на кухні, в інтернеті та в чатах далекобійників, які я все ще тримаю під особистим контролем. Про що сперечаємось з друзями, батьками або таксистами. Про те, що раніше нас ніколи не питали.

П’ять важливих питань, щоб дізнатися твою думку. Не політиків з високих кабінетів [робить вигляд, ніби він сам не політик з найвищого кабінету], не “незалежних” експертів з телешоу, не агентів з інших держав [робить вигляд, ніби агентів інших держав немає в офісі президента]. Ні.

Чи не вперше в історії незалежності ми запитаємо: а що думаєш ти? Чому твоя відповідь важлива? Тому що буде так, як вирішиш ти. Якщо, звичайно, ти вирішиш так, як я. А як ні — то я зроблю так, як з петиціями, тобто підітрусь.

Тому що Україна — це ти! А я зараз ніх*я не порушую норм агітації та не агітую за партію “Слуга народу”, це так випадково слова в речення склались.

Неділя, 25 жовтня. Приходь і вирішуй. До речі, які будуть питання? Я тобі не скажу. Бо це сюрприз. Ну, натякну. Перше питання буде: “Війну треба закінчити любою ціною, чи ти, під*р, хочеш щоб вмирали наші сонечки?”

[давить либу]


Роман Донік

Шулера из окружения Зеленского анонсировали опросы в день выборов.

Типа приди и ответь, потому что вопросы важные для тебя.

Банальная попытка мобилизовать разочаровавшийся электорат, который голосовал за “голобородько”.

А через полтора года разочаровался и не пойдет на выборы.


Володимир Омелян

#ПятьЗЕпитаньСсишишТи

1. Чи повинен я звільнити і віддати під суд Єрмака?
2. Чи повинен я віддати держдачі та користуватися велосипедом?
3. Чи маю я позбутися впливу олігархів і створити справедливу країну з однаковими можливостями для усіх?
4. Чи пріоритетами держави має бути медицина, армія, освіта і інфраструктура?
5. Чи маю я домогтися низьких і простих податків для підприємців?

Дешевий трюк з підвищенням популярності партії-банкрута Слуга Народу на місцевих виборах не пройде.
Зеленський несе персональну відповідальність за всю гоп-компанію, яку він привів в офіс президента, в уряд, в парламент і правоохоронні органи.

«Опитування» буде завершено, коли народ прийде в Кончу-Заспу і скаже: «Геть!».

П.С. Тобто відео зі спортзалу більше не чекати?
Доведеться купувати широкоформатний телевізор, лідер все менше вміщається у звичайний…

* * *

Ми чекали від президента відео щодо:

– Що робити зі стрімким ростом пандемії та щоденними десятками смертей від хвороби?
– Що робити з падінням економіки, відсутністю кредиту МВФ, сотнями тисяч безробітних?
– Коли припиниться «дивний мир», під час якого нас вбивають, обстрілюють, випалюють наші землі, а нам заборонено стріляти у відповідь?
– Коли буде припинена дика корупція його оточення, яка коштує десятки мільярдів гривень щомісяця платникам податків?
– Коли будуть призначені президентські та парламентські дострокові вибори, щоб Україною керували гідні фахові люди, а не артисти з подорожуючого цирку?

У відповідь почули про «фішечку» – щодня нам будуть оголошувати по запитанню, яке буде включене в незаконний опитувальник під час місцевих виборів, аби підтримати падаючий рейтинг партії Президента.

#ЦинічніАферисти

* * *

Коли все добре, певній частині частині суспільства може подобатися задеркуватість і хвальковитість лідера.
Це вносить певний драйв у стабільний нудний перебіг життя. Особливо, якщо ця «простота» не має негативного впливу на добробут людей.

Коли все погано, криголам з назвою «Пабєда» вселяє надію широкому загалу: він ж так впевнено говорить – значить, знає, що робити.
До широкого загалу приєднується частина еліти, яка не була раніше активно затребувана: він нічого не знає, але хоче змінити, – ми йому допоможемо, бо знаємо як.

Але коли обіцяний криголам перетворюється на піратське судно «Чорна перлина», капітан якого віддає перевагу виключно грабунку і пиятиці, з рідкими проблисками дивної форми справедливості щодо оточення, – в очах народу ексцентричний лідер-месія перетворюється на банального Джека Горобця, з якого можна пореготати, але ну його під три чорти…

Новообраний прем’єр 90-х Леонід Кучма теж розгублено запитував у парламенту: «скажіть мені, що робити – я зроблю». Але це було на початку його шляху.

Зеленському питати вже нічого.
Його справи за останні півтора року говорять краще за його слова.
Еліта розчарувалася, бізнес не вірить, народу набридло.
Єдине, що рятує його від натовпу – посада Президента, над сакральністю якої він так зловтішався, і яка єдина стоїть тепер між ним і в’язницею…


Елена Подгорная

Видели? Видели? Наше недоразумение очередной видосик записало. Говорит – ты мне программу на выборы написал, теперь я тебя спрашивать буду, каких тебе, блядь, реформ не хватает?
Вопроситель наш.
Со всеми на “ты”… Ну а как ещё с быдлом разговаривать?

И тем не менее у этого недоразумения пока вся власть над страной в руках. И меня вот эти нововведения на выборах поднапрягают. Особенно в свете всего происходящего. Мы же понимаем, что на закон и Конституцию вся эта новоизбранная 3,14добратия просто забила. И даже понятий нет, как при Януковиче.

В связи с чем у меня тоже есть вопросы. Например: под какой закон, Валодя, ты делаешь этот опрос? Закона про референдум у нас нет. И до выборов вы не успеете. Какие этот опрос будет нести юридические последствия для нас?
Мне кажется, что это очередной развод лохов и подготовка какой-то диверсии.

Как будут оформлены эти вопросы? Как бюллетени или анонимные опросники?
И ещё несколько:
– Почему Ахметов не сидит?
– Почему Медведчук ездит в москву и ведёт там всякие переговоры от лица украинцев?
– Где деньги на борьбу с эпидемией?

Задать Ваве ещё вопросов можно на его личной странице в каментах под видео.


Валерій Прозапас

Він так іржав від слів журналіста ВВС про втрату довіри, що наступного ж дня вирішив відновлювати її якимось диким внеконституційним опитуванням в день виборів, та ще й гидко звертаючись до виборця на “ти”.

Це не президент.

Влада хама.

 


Антон Швец

Ви ж вибори організувати не можете. Що люди понаписують у бюлетенях – невідомо. Ламаємо списи – чи то з нулем, чи без.

А щоб людей остаточно заплутати, давайте ПІД ЧАС ВИБОРІВ ще й опитування (wut?) проведемо. Опитування. Це як референдум, але нє.

Ще й з 5 запитаннями.

Плани Єрмака – це щось. Опитування. Від Президента. Під час виборів. Які місцеві та про місцеву владу. Але опитування, тому не референдум. Але під час виборів. Пздц.

* * *

У опитування Зеленського є ще одна проблема окрім проблем з законністю, за чий кошт, хто проводить і таке інше.

В принципі немає ніякої можливості захистити результати цього опитування, якщо його навіть вдасться провести.

Не буде ані окремих бланків, ані окремої процедури, ані окремих скриньок, ані механізму їх пломбування-розпломбування, ані правил підрахунку та передачі результатів, ані прозорого та зрозумілого допуску спостерігачів, нічого взагалі.

Так як процедура «державного опитування» не прописана в законах, ії неможливо проконтролювати, а значить, в результатах Єрмак та Зеленський можуть намалювати, що забажають. Взагалі.

Навіть під час референдуму національного діють правила майже як під час виборів. І є шанс контролю та захисту результатів.

Під час опитування нічого такого не буде.

Незалежно від того, чи буде народ приймати в опитуванні участь, чи буде бойкотувати, чи буде голосувати за, чи буде голосувати проти, чи будуть питання коректними, чи не будуть, ОРГАНІЗАТОРИ «ОПИТУВАННЯ» НАМАЛЮЮТЬ ТОЙ РЕЗУЛЬТАТ, ЯКИЙ БУДЕ ПОТРІБНИЙ.


Андрій Смолій

Зеленський за 12 днів до виборів оголосив про якийсь «референдум». Про це щойно стало відомо з його «ролика».

Зеленський заявив про якесь опитування і «5 питань», що будуть задаватися на виході з дільниць. Майже на 100% це будуть питання, що стосуються Донбасу та інших дуже чутливих тем, які мали б, як мінімум, виноситися на референдум, а в кращому випадку взагалі не виноситись до завершення війни.

Проте владі зелених кварталівців це байдуже, і вони в епідемію коронавірусу ще й хочуть зупиняти людей на виході з дільниць і проводити якісь опитування. Яка легітимність цього фарсу? За чиї гроші це буде проводитись? Яке це відношення має до виборів? Чому реальний референдум підміняється опитуваннями на виході, та до яких наслідків це може призвести?

Коротше, Зеленський, втрачаючи повну легітимність після виборів, вирішив прикритися «5 питаннями» задля невідомо яких дій влади після цього. Це не просто знищення інституцій влади, це вже в жодну голову не вкладається. Дуже ймовірно, мова йде про остаточну капітуляцію та «легітимізацію» прийнятих рішень по Донбасу…


Зоя Ярош

Президент України сьогодні оголосив, що 25 жовтня буде проведено «опитування» громадян, разом із місцевими виборами. Ані питання, ані навіть їх направлення не відомі наразі.

Слід зазначити, що така форма волевиявлення, як опитування, чинним законодавством не передбачена.

Разом з тим, за ст. 69 Конституції України народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії.
{Офіційне тлумачення положень статті 69 див. в Рішенні Конституційного Суду № 6-рп/2008 від 16.04.2008}

Цитата з вказаного рішення:

«Конституційне закріплення влади народу зумовлює необхідність запровадження певних механізмів її реалізації. Як встановлено в частині другій статті 5 Конституції України, народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Це засадниче положення конкретизується приписом статті 69 Конституції України про те, що народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії. Референдум – один із способів реалізації влади шляхом голосування виборчого корпусу або його визначеної частини.
Референдум, як і інші форми безпосередньої демократії, не повинен застосовуватися сам по собі або тільки у зв’язку з конституційною фіксацією принципу народного суверенітету. Безпосередня демократія і представницька демократія є важливими об’єктами конституційного регулювання і мають бути легальними способами та засобами реалізації влади. Тому сфера їх застосування та інші параметри встановлюються Конституцією та законами України.
Правове регулювання порядку здійснення безпосередньої демократії, зокрема референдуму, спрямоване на те, щоб поєднати ці форми із способами та засобами, які характеризують представницьку демократію, взаємодоповнити їх, але не зробити конфліктними з можливою підміною парламенту референдумом (чи навпаки)».

Закон про референдум наразі в Україні відсутній, був прийнятий лише в першому читанні. Також не вдалось протягти надання ЦВК повноважень щодо проведення опитувань.

Що зробив Президент України? Він маніпулює і застосовує відомий прийом «як не в двері, так у вікно»

Цей прийом відкрив Роберт Чалдіні, який несподівано сам став об’єктом маніпулювання, причому з боку малолітнього «професіонала поступливості». Маленький хлопчик, який зустрівся вченому, допоміг йому розлучитися з декількома доларами, усучивши натомість непотрібний тому шоколад. Прийом впливу, використаний юним маніпулятором, Чалдіні і його колеги назвали технікою «не в двері, так у вікно» та проводили дослідження на різних групах людей протягом кількох років.

Техніка «не в двері, так у вікно» здійснюється наступним чином: спочатку людину просять виконати якесь надзвичайне, обтяжливе для нього прохання, і після того, як він відмовиться його задовольнити, його просять про більш скромному послугу. Як правило, друге, знижене прохання особа виконати погоджується.

Зрозуміло, що цю мету і переслідують «професіонали поступливості». Чалдіні вважає, що поступливість, демонстрована після зменшення прохання, пояснюється тим, що людина сприймає її як поступку і тому робить крок назустріч прохачеві, щоб не виглядати в його та й у власних очах черствим і невдячним. Інакше кажучи, на поступку він відповідає взаємністю і теж поступається. Ще однією причиною поступливості в даному випадку, на думку Чалдіні, є «принцип контрасту». Значно зменшене прохання виглядає зовсім дріб’язково на тлі первісного, завищеного.

Отже, дія прийомів «не в двері, так у вікно» пояснюється трьома причинами:

1) впливом норм соціальної взаємності;
2) принципом контрасту сприйняття;
3) помилкою людей щодо вибірковості, поваги і симпатії на їхню адресу з боку агента впливу.

Бридко, коли порушення закону і маніпулювання здійснюється на державному рівні.


Юрій Бірюков

Пять вопросов, значит. Пять. Он хочет, значит, знать мнение украинцев по пяти вопросам. Которые он сразу не скажет, он их будет озвучивать в пятисерийном сериале.

Есть подозрение, что эти вопросы будут следующие:

1. Не хотели бы вы принять участие в эксперименте и попробовать прожить на 1500 грн пенсии хотя бы месяц?
2. Куда делись наши карпатские леса?
3. Почему не наказаны приспешники Януковича?
4. Добровольцы и патриоты оказались в тюрьмах, потому что для вас они угроза?
5. Помните ли вы такое слово, как люстрация?

Он эти вопросы задавал больше года назад. Ну, вы помните, на стадионе.

Это ЕГО вопросы. Очень хочется узнать ЕГО ответы на эти вопросы.

Или какие-то еще есть к нему вопросы? Пишите в комментах!


Гліб Бабіч

П’ять питань так п’ять питань!
(все чемно, як на суді, ашо?)

1. Ви говорили, що для вас важливе життя КОЖНОЇ людини. Чому ви витратили на сторонні цілі фонд боротьби з KOVID-19 і поставили під загрозу життя ВСІХ?
2. Наскільки Вам комфортно працювати під контролем голови Офісу Президента, підозрюваного в державній зраді? Наскільки складно для Вас (технічно і морально) покривати державну зраду?
3. Ваш бізнес в росії успішно розвивається. Ваші компанії навіть отримували фінансову підтримку від держави-агресора. Наскільки сильно це вплинуло на ваше лобіювання інтересів росії?
4. За рік ви значно знизили обороноздатність, мотивацію військових, забезпечення Армії, існування оборонних програм. Ви послабили фронт і дозволили противнику зміцнитися, наростити сили і зосередити ініціативу в своїх руках. За вашого сприяння зірвана найбільша операція розвідки за всю історію войні з росією.
Чи будуть Ваші адвокати приводити факт підписання угоди з Британією з приводу будівництва флоту (підготовленого задовго до вас) як пом’якшувальні обставини на Вашому суді?
Які ще пом’якшувальні обставини вони можуть використовувати, щоб Ви мали шанс уникнути довічного ув’язнення?
5. Чому Ви так бездарно брешете? Ви ж – блазень?


Светлана Самборска

Думаю, что смысл движухи с “плебисцитом” в день выборов пока исключительно пиарный:

1. Сбить волну после вчерашнего провального интервью (удалось).
2. Сменить предвыборную повестку с “козел, ковидный фонд распилил, а теперь даже в больницы людей не кладут, и кислорода нет” на другую, вернее, на калейдоскоп повесток, меняющихся по мере озвучивания вопросов.

А тема законности такого “плебисцита” для них вообще не стоит. Не приходит в голову такая мысль ни Зеленскому, ни его функционерам. И не придет.

А вот мысль протащить путинские хотелки под видом воли народа придет обязательно.


Тамара Горіха Зерня

Звичайно, перше що я зробила – передзвонила колезі, який все життя займається виборами. Вірніше, спочатку відставила горнятко з кавою і заварила собі заспокійливий трав’яний збір №5, а потім подзвонила.

І у нас відбувся найдивніший діалог за весь час двадцятирічного знайомства. Я не пригадую нічого подібного з моменту кучмівського референдуму.

– Ти ж пам’ятаєш частину четверту статті 248 Виборчого кодексу?
– Ееее. Звичайно, ні.
– Ну як же, ми ж це писали. «Виборець може перебувати у приміщенні для голосування лише протягом часу, необхідного для голосування». Тобто йому не можуть ставити на дільниці жодні питання, будь-яке опитування прирівнюється до агітації.
– У значенні «ставити питання»? Ти думаєш, що члени комісії або якісь сторонні люди задаватимуть питання УСНО?
– Ну а як іще? Члени комісії точно ні, це прямо заборонено, стаття…
– Чекай. Такого просто не може бути. Я думала, вони додаткові бюлетені додрукують, хотіла поцікавитися, скільки це коштуватиме.
[Демонічний сміх у слухавці. Я, трошки подумавши, доливаю у трав’яний збір №5 коньяку.]
– Це абсолютно виключено. Не існує правового механізму «додрукувати» щось до бюлетенів на місцевих виборах чи профінансувати це з бюджету. Жодна виборча комісія не прийме це і не покладе на стіл. Якщо подібне потрапить у виборчі урни, воно піде у макулатуру як сміття.

Ми помовчали, кожен про своє.
– Знаєш, а може він проведе телефонне опитування? – з тужливою надією запитав мій візаві. – Ну типу запише відео, де запропонує їм голосувати по телефону?
– Ага. І дасть свій номер мобільного, хай дзвонять йому напряму…

UPD. Там Лещенко уже припустив, що опитування проводитимуть волонтери (!) у ліві урни (!!) за межами виборчої дільниці.

UPD2. Вова, не вір їм. Вони тобі кажуть, що «все піар, крім некрологу». Неправда! Некролог – теж піар. Ти навіть не уявляєш, як ми тебе класно розпіаримо у самому кінці.

#5питань


Проведення опитувань в день голосування суперечить Виборчому кодексу

Комітет виборців України

Комітет виборців України занепокоєний ініціативою Президента України Володимира Зеленського щодо проведення всенародного опитування в день голосування на чергових місцевих виборах 25 жовтня.

Процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом України.

КВУ нагадує, що на початку вересня схожі ініціативи вже розглядалися у Верховній Раді, однак не були прийняті. Так, законопроект №4043 “Про внесення змін до Закону України “Про Центральну виборчу комісію” щодо опитувань громадської думки” пропонував надати ЦВК повноваження забезпечувати організацію підготовки і проведення опитування громадської думки у разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про проведення такого опитування. Проведення таких опитувань пропонувалося дозволити в день голосування на загальнодержавних або місцевих виборах. Цей законопроект не був прийнятий парламентом і був широко розкритикований профільними експертами.

Станом на сьогодні є незрозумілим, які саме юридичні механізми можуть бути використані для проведення таких опитувань: хто проводитиме опитування, як визначатимуться питання, як відбуватиметься процедура голосування, опитування проводитиметься в приміщеннях виборчих дільниць чи за їх межами, які юридичні наслідки матимуть результати опитування.

У разі залучення до проведення опитування членів дільничних виборчих комісій – це суперечитиме чинному законодавству. Виборчий кодекс України чітко передбачає набір процедур, які використовуються під час проведення голосування на місцевих виборах та визначає повноваження членів виборчих комісій. Враховуючи той факт, що до дня голосування залишається 12 днів, будь-яке додаткове навантаження на членів комісій потенційно може заблокувати виборчий процес.

Крім того, варто врахувати, що загалом проведення подібних опитувань вимагає серйозної підготовки, в тому числі, щодо роз’яснювальної роботи серед громадян. Виборці повинні мати достатньо часу для того, щоб зробити усвідомлений вибір щодо того чи іншого питання, а прихильники та опоненти різних варіантів відповідей повинні мати можливості для проведення агітаційної роботи серед громадян. У теперішніх умовах дотримання цих базових правил є неможливим і може розглядатися як маніпулятивна технологія та спроба впливу на результати голосування.

 

Постер © Andriy Yermolenko

Автор