«Європейська Солідарність»: Країна посувається до катастрофи (брифінг, відео)

 

Треба негайно скликати сесію парламенту через розкрадання коронавірусного фонду, а НАБУ має провести розслідування зловживань – Герасимов

«Європейська Солідарність» вимагає терміново зібрати засідання Верховної Ради та заслухати звіт про використання коштів з коронавірусного фонду, а також розпочати кримінальні провадження щодо розкрадання цього фонду. Про це заявив співголова фракції Артур Герасимов на брифінгу. Лікарі з регіонів України, які взяли участь у брифінгу, підтвердили катастрофічну ситуацію з розвитком пандемії.

Герасимов нагадав, що на початку епідемії парламент України виділив Зеленському та його уряду 65 мільярдів гривень на боротьбу з ковідом. «Це було майже півроку тому і, на жаль, замість боротьби з ковідом команда Зеленського зробила цей фонд зручним корупційним інструментом по відмиванню коштів без нагляду», – сказав Герасимов.

Він додав: «Було дуже сумно дивитися на висновки Рахункової палати, міністерства фінансів, інших державних установ відносно використання фонду. Знаєте, скільки закуплено апаратів штучної вентиляції легень з фонду по боротьбі з ковідом? Нуль. Знаєте, скільки закуплено обладнання для облаштування приймальних відділень опорних лікарень? Нуль. Всі говорили про доплати лікарям. Але ви знаєте скільки використано і виплачено цих доплат? 5% від того, що заплановано».

Він також зазначив, що в Україні досі найменша у Європі кількість тестувань. «65 мільярдів гривень, які були виділені парламентом більше ніж півроку тому, вистачило б на те, щоб зробити більше 80 мільйонів тестів. При рівні 80 тисяч тестів на добу, що достатньо з точки розу фахівців для нашої країни, нам би вистачило на більш ніж тисячу днів. Тобто майже на три роки. Але цього немає», – наголосив депутат.

«Ми звертаємося до влади – зупиніться в розкраданні фонду, зупиніться в крадіжках на здоров’ї людей, здоров’ї населення», – сказав Артур Герасимов.

«Також ми звертаємося до Національного антикорупційного бюро з проханням розслідувати – куди діваються гроші з фонду», – підкреслив співголова фракції.

«Європейська Солідарність» вимагає терміново зібрати сесію парламенту. Перше – отримати звіт про використання коштів з фонду по боротьбі з ковідом. Друге – отримати звіт правоохоронців відносно всіх журналістських розслідувань, які показують, як розкрадаються ці кошти, і як неефективно і непрофесійно вони використовуються. Третє – ми хочемо почути від уряду Зеленського дуже чіткий план заходів по захисту лікарів. І четверте – ми хочемо, щоб терміново були прийняті зміни до бюджету та правил використання цього фонду по боротьбі з ковідом для того, щоб лікарі отримали реальний захист. Для того, щоб боротьба з коронавірусом була реальною, а не міфічною – тільки на папері», – наголосив Артур Герасимов.

Він нагадав про вимогу «Європейської Солідарності» забезпечити реальне страхування медиків від коронавіурусу. «Це питання, які обов’язково мають бути винесені на позачергову сесію парламенту», – заявив Артур Герасимов.

Головний лікар житомирського Госпіталя ветеранів війни Павло Журбенко повідомив, що влада від початку епідемії не займається питаннями захисту медиків. «Захистом медичного персоналу держава не турбується і не переймається. Незважаючи на те, що ми є соматичною лікарнею, а не інфекційною, ми також стикаємося з лікуванням хворих на Covid- 19. В квітні-травні ми в Житомирській області приймали і лікували хворих на коронавірус. Наші лікарі і медсестри до сьогоднішнього дня, незважаючи на багаторазові звернення, листи до Кабінету міністрів, особисто до міністра так і не отримали жодної копійки за лікування цих хворих. Це факт», – зауважив Журбенко.

Лікар з Вінниці Валерій Камінський наголосив, що реальна ситуація з коронавірусом набагато гірша, ніж показує офіційна статистика. «Як практикуючий лікар можу сказати, що ті цифри, які сьогодні озвучують, далекі від реальності. За останні пів року люди чітко розуміють, що тестування в більшості випадків лягає на їхні плечі, вони переважно змушені самостійно заплатити за тест, якщо ми говоримо про ПЛР, то це достатньо великі цифри», – сказав він.

Народний депутат Ростислав Павленко наголосив, що необхідно також забезпечити безкоштовне тестування членів ТВК і належне проведення місцевих виборів.

«Особливо критичним є безкоштовне тестування для членів ДВК для того, щоб вибори могли бути проведені. і дуже важливим питанням залишається перспективи для органів місцевого самоврядування. Тому що в контексті децентралізації ми отримали значні кошти. І великою мірою від ефективності мерів, від ефективності місцевої влади залежить – наскільки вирішуються ті речі, які можна вирішити на місцях, починаючи від безпеки громадських місць, починаючи з достатнього забезпечення транспортом і закінчуючи питанням забезпечення шкіл, учнів, вчителів засобами індивідуального захисту», – наголосив Павленко.

«Країна, на жаль, посувається до катастрофи. Ми вимагаємо від влади зробити все, щоб дійсно був реальний захист лікарів, реальний захист людей, було реальне тестування людей. І щоб гроші, які виділяються українським парламентом, не кралися владою замість того, щоб використовуватися для захисту людей», – резюмує Герасимов.

Джерело

 

Головний лікар Павло Журбенко: Влада не займається питаннями захисту лікарів від зараження коронавірусом

Лікар з Вінниці Валерій Камінський наголосив, що реальна ситуація з коронавірусом набагато гірша, ніж показує офіційна статистика. «Як практикуючий лікар можу сказати, що ті цифри, які сьогодні озвучують, далекі від реальності. За останні пів року люди чітко розуміють, що тестування в більшості випадків лягає на їхні плечі, вони переважно змушені самостійно заплатити за тест, якщо ми говоримо про ПЛР, то це достатньо великі цифри», – сказав він.

Народний депутат Ростислав Павленко наголосив, що необхідно також забезпечити безкоштовне тестування членів ТВК і належне проведення місцевих виборів.

«Особливо критичним є безкоштовне тестування для членів ДВК для того, щоб вибори могли бути проведені, і дуже важливим питанням залишається перспективи для органів місцевого самоврядування. Тому що в контексті децентралізації ми отримали значні кошти. І великою мірою від ефективності мерів, від ефективності місцевої влади залежить – наскільки вирішуються ті речі, які можна вирішити на місцях, починаючи від безпеки громадських місць, починаючи з достатнього забезпечення транспортом і закінчуючи питанням забезпечення шкіл, учнів, вчителів засобами індивідуального захисту», – наголосив Павленко.

«Країна, на жаль, посувається до катастрофи. Ми вимагаємо від влади зробити все, щоб дійсно був реальний захист лікарів, реальний захист людей, було реальне тестування людей. І щоб гроші, які виділяються українським парламентом, не кралися владою замість того, щоб використовуватися для захисту людей», – резюмує Герасимов.

Джерело

 

Лікар Валерій Камінський: Статистика захворювання на коронавірус дуже занижена, реальна ситуація значно гірша

Українці залишились сам на сам у боротьбі з коронавірусом, вони не можуть дозволити собі дороговартісне тестування і бояться його робити. Це призводить до суттєвого заниження статистики хворих. Про це заявив лікар-уролог з Вінниці Валерій Камінський під час брифінгу в офісі «Європейської Солідарності».

Він наголошує, що у своїй практиці він стикається з тим, що люди при загостренні хронічних захворювань приховують симптоми коронавірусу, інакше вони ризикують не отримати необхідної профільної медичної допомоги.

«Як практикуючий лікар можу сказати, що ті цифри, які сьогодні озвучують, далекі від реальності. За останні пів року люди чітко розуміють, що тестування в більшості випадків лягає на їхні плечі, вони переважно змушені самостійно заплатити за тест, якщо ми говоримо про ПЛР, то це достатньо великі цифри», – сказав він.

«Отримавши позитивний результат, людина як правило окрім поради ізолюватися нічого не отримує. На практиці коли до мене звертається людина з гострою патологією – нирковою колікою, і я згідно протоколів змушений протестувати її, хоча б на імуноглобулін М. Отримавши позитивний результат, я змушений відмовити пацієнту у наданні допомоги, тому що далі він повинен здати ПЛР, і, отримавши позитивний ПЛР, він повертається на лікування до сімейного лікаря. Тобто не отримавши допомогу по вузькій проблемі, він повертається до лікування коронавірусу. Поки я не отримаю два негативних ПЛР-тести, надати допомогу пацієнту я не можу. На запитання його «що мені робити, як лікувати проблему?» відповіді я дати не можу», – пояснює лікар.

«Тому все частіше людина, маючи симптоми, які мають насторожити і звернути увагу, змушена приховувати, щоб не отримати зайвих проблем. Крім того, не бажаючи створювати проблеми собі в житті, людина все частіше намагається уникнути тестування, тому на мою думку, ті цифри, які показують зростання, вони теж занижені, насправді ситуація значно гірша», – додав Камінський.

Крім цього, він зазначив, що через переповненість лікарень в обласних центрах пацієнтів вимушені перевозити до районних лікарень.

«В лікарнях міста Вінниці ліжко-місця практично закінчуються, і дуже часто пацієнт, отримавши діагноз ковід-19, змушений транспортуватися в районні лікарні. Тобто вінничанин, який має високу температуру, симптоми інтоксикації, змушений їхати за 70 кілометрів у районну лікарню і отримати допомогу там. Тому все частіше наші пацієнти залишаються один на один з цією проблемою, і на мою думку ситуація досить складна. Потрібно чіткіше пропрацьовувати алгоритми дій, не тільки по діагностиці коронавірусу, а й надання допомоги іншим пацієнтам, в яких виявлено ковід-19», – підкреслив лікар.

«Стосовно захисту медиків, те, що я бачу на практиці, це теж переважно лягає на плечі самих лікарів, хто що купив, хто маску як часто міняє, це все залишається на розсуд самих лікарів», – сказав Камінський.

«Ситуація критична, потребує кардинальної зміни в підходах до лікування як самої проблеми, так і до лікування пацієнтів, які мають окрім коронавірусу інші супутні патології», – підсумував він.

Джерело

Автор