Про «ВеликБуд» і мародерство

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Продовжую ділитися власними враженнями від ВеликБуду, тобто від гучного проекту президента на велику – Великого Будівництва. Щойно здолав за кермом 435 км від Запоріжжя до своїх родичів у селі біля Умані (не доїжджаючи). Маршрут: Запоріжжя – П’ятихатки – Олександрія – Нова Прага – Кропивницький – згадане село.

Враження такі. ВеликБуд мені на всьому просторі зустрівся аж цілих ТРИ рази. За результатами підтвердилися висновки зроблені раніше.

Перший. Дивним чином об’єкти ВеликБуду зустрічаються виключно на трасах.

З трьох випадків один був на трасі Дніпро – Кривий Ріг, там купа техніки і кладуть асфальт. Машини пускають по одній смузі. Це єдиний такий об’єкт на всьому шляху. Всі попередні активні об’єкти ВеликБуду мені так само траплялися на трасах: Київ-Харків і Харків-Сімферополь. Чому так?

Я бачу тому три пояснення. Перше – корупційне, перебудова державних трас – це як раз той процес, де можна завести кілька крупних фірм-монополістів (що має місце) і пиляти бюджет. Але свічку не тримав. Друге – піарне, будівництво трас – це як раз той процес, який бачить більшість водіїв, після чого мусять замислюватися на кшталт: «Будують же! Не крадуть, виходить?» І третє пояснення. Ремонт державних трас був запланований на 2020 рік за програмою будівництва доріг, створеною за президента Порошенка разом із Дорожнім фондом. А це ще раз підтверджує, що весь ВеликБуд розпочатий був не за зеленої влади, а за президента Порошенка.

Висновок другий. Зелена влада – збіговисько політичних мародерів.

Коли ви виїжджаєте з П’ятихатківського району Дніпропетровської області (дороги нема – лише скупчення ям різного формату) в Олександрійський район Кіровоградської області (рівненька дорога), вас зустріне плакат про те, що дорога біля Олександрії споруджена в межах програми президента Зеленського. Але лихо в тому, що будівництво цієї дороги я спостерігав у 2018 (!) році. Тобто сталося те саме, що розповідав екс-міністр Омелян про Львівщину. Беруть вже готову дорогу, добудовують десяток км – і готова «перемога». Те саме сталося і з третім побаченим мною проявом ВеликБуду – кладуть асфальт біля Смоліне на Кіровоградщині. Але по новенькій дорозі там я їздив ще торік!

Чому так, я припускати не буду. І так все очевидно. Я краще розповім прибічникам ЗЕ, де ВеликБуд просто конче потрібен. Він потрібен до, в і після райцентру П’ятихатки (Дніпропетровщина, вже згадував, ви яму розміром з Фольксваген-Гольф колись бачили?), на об’їзній біля Кропивницького (через Созонівку і Підгайці дорога фурами розбита вщент), а ще до, в і після села Велика Виска (Кіровоградщина – після фур там хвилі Чорного моря відлиті в асфальті).

Це – місця просто кричущі. Насправді, ВеликБуд потрібен ще в 10-15 місцях. Переконаний, він там потрібен набагато більше ніж на трасах, які й так перебували у більш-менш задовільному стані. Але правда така – поза трасами ніяких ознак ВеликБуду я не побачив. Лише шляхи, збудовані за Порошенка… І ті, що за Порошенка відремонтувати не встигли.

І так. Найкращою дорогою на всьому моєму шляху була траса Дніпро-Запоріжжя. Збудована за Порошенка.