Ваш парламент, ваші суди, ваша прокуратура. Ваша відповідальність

Юрій Гудименко

Пане Зеленський. Дивіться, яка фігня.

Тиждень, здається, тому я стояв під Апеляційним судом Києва, коли там розглядали одну зі справ Суркісів проти державного ПриватБанку. Ту справу ми програли – і ми як партія, і ми як держава. Суркіси отримають майже 7 мільярдів гривень платників податків.

У понеділок буде аналогічний суд по іншій справі, але також Суркісів проти держави і ПриватБанку. Ціна питання буде ще вищою – 27 мільярдів гривень. Мільярд доларів. Один.

Цю справу ми також можемо програти. І ми як партія, і ми як Україна. І Ви як президент.

І знаєте, чому?

Тому що Ви вважаєте націю тупим стадом, а вона ним не є.

Тому що люди бачать, що Ви підвищуєте голос на секретаря Бориспільської міської ради, але мовчите про Ігоря Коломойського. Бачать, що Ваша сторінка вітає з днем народження Ірину Білик, але цнотливо не коментує програні Україною мільярди, які заберуть Суркіси. Бачать, що Ви хизуєтесь у фільмах незрозуміло чим, але у бюджеті все менше і менше грошей (і це розпочалося до пандемії). Бачать, що олігархи на волі і відчувають себе пречудово, а посадили музиканта, лікарку і медсестру.

І не тільки бачать. Ви ж не думаєте, що Україна зараз програє якісь уявні кошти? 7 мільярдів вже, 27 – на підльоті, ще пара десятків (у разі де-факто прецедентного рішення Верховного суду) попереду. Це не просто цифри. Не просто символи на екрані. Це діра. Діра, у яку впадуть пенсії та субсидії, зарплати та премії, виплати на народження дітей та фінансування лікарень. І ще у цю діру впаде Ваш рейтинг. На жаль, на відміну від цін на нафту, він не може впасти нижче нуля. Але спробує це зробити.

Колись, пане Зеленський, Ви сказали, що варто Вам поговорити з Антимонопольним комітетом, і той замість «проти» проголосує «за». Це, звичайно, поза законом (хоча це Вас ніколи не зупиняло). Але Ви залюбки прийшли на прес-конференцію, де затриманих без жодних доказів людей називали злочинцями і кидали за ґрати. І жодного разу не відкрили рота, коли справа йшла про суди, які нахабно, злочинно віддають мільярди Вашому колишньому (і трохи нинішньому) роботодавцю і його партнерам. Ви навіть не висловили позицію, яку можете висловити без звинувачень у тиску на суддів. Ви просто засунули собі язика у екран «1+1» і думаєте, що if I ignore it, maybe it will go away.

Ні.

Так не буде. Бо це Ваша відповідальність. Ваш парламент, Ваша більшість, Ваші суди і Ваша прокуратура. Всі бачили, як «незалежні» суди в один день прийняли однакові рішення, і «беркути» вийшли на волю. Тоді Ви не подумали (це мабуть ваше хобі – не думати), що тепер всі розповіді про «незалежний від Вас» суд не вартують лайна без хліба.

Це Ваше. Ваша відповідальність. І ми, і я особисто, зробимо все для того, щоб якомога більше українців про це дізналося. Це Ви програли суд. Це Ви віддали олігархам мільярди. Це Ви винні у бюджетній дірі. Це Ваша відповідальність. Це Ваша провина. Це все Ваше.

Беріть. Насолоджуйтесь.

З новим роком.

Автор