Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 09:00 13.04.2020

В Україні зафіксовано 3102 випадки коронавірусної хвороби COVID-19

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 13 квітня в Україні 3102 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 93 летальні, 97 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 325 нових випадків.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

Вінницька область — 194 випадки;
Волинська область — 78 випадків;
Дніпропетровська область — 60 випадків;
Донецька область — 11 випадків;
Житомирська область — 94 випадки;
Закарпатська область — 92 випадки;
Запорізька область — 85 випадків;
Івано-Франківська область — 300 випадків;
Кіровоградська область — 142 випадки;
м. Київ — 495 випадків;
Київська область — 216 випадків;
Львівська область — 124 випадки;
Луганська область — 3 випадки;
Миколаївська область — 5 випадків;
Одеська область — 69 випадків;
Полтавська область — 25 випадків;
Рівненська область — 125 випадків;
Сумська область — 74 випадки;
Тернопільська область — 273 випадки;
Харківська область — 11 випадків;
Херсонська область — 31 випадок;
Хмельницька область — 22 випадки;
Чернівецька область — 462 випадки;
Черкаська область — 102 випадки;
Чернігівська область — 9 випадків.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 13 квітня 2020 року до Центру надійшло 704 повідомлення про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 11136 повідомлень про підозру на COVID-19.

Джерело

 

Онлайн-брифінг Міністра охорони здоров’я України Максима Степанова щодо заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції

Джерело

 

Результати брифінгу Міністра охорони здоров’я Максима Степанова за 13 квітня

За минулу добу в Україні:

зафіксовано 12 нових випадків захворювання на COVID-19 серед дітей;

зафіксовано 85 нових випадків захворювання на коронавірус серед медичних працівників;

госпіталізовано в заклади охорони здоров’я 77 осіб, з них 1 дитина та 7 медичних працівників;

переведено на апарати штучної вентиляції легень 3 особи;

одужало 8 осіб (з них 4 медичні працівники та 1 дитина);

померло 10 осіб.

Більшість померлих мали супутні захворювання: цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, новоутворення, захворювання нирок і легень.

Загалом з початку епідемії COVID-19 зафіксовано 201 підтверджений випадок захворювання на коронавірусну хворобу серед дітей та 530 підтверджених випадків серед медичних працівників.

На найближчому засіданні Уряду буде внесено зміни до постанови щодо остаточного врегулювання питань з надбавками до заробітної плати медичних працівників.

МОЗ України перебуває у постійному контакті з лікарями, які зараз перебувають з гуманітарною місією в Італії та які підтверджують правильність усіх протоколів, які Україна використовує в лікуванні коронавірусної хвороби.

Джерело

 

Динаміка захворювання на COVID-19 в Україні по областях

Станом на 12 квітня найбільш стрімке поширення коронавірусної хвороби зафіксовано у Чернівецькій області (432 випадки) та місті Києві (416 випадків). Ці регіони є лідерами з кількості випадків COVID-19 з самого початку епідемії. На третьому місці – Івано-Франківська область (291 випадок).

Найменшу кількість випадків зафіксовано в Миколаївській (2), Луганській (3) та Чернігівській (9) областях. Найдовше зараження були відсутні саме у Миколаївській області.

Джерело

 

Залишайтеся вдома на Великдень та дотримуйтесь режиму карантину навіть під час свят!

Наближаються Великодні свята, на які мільйони українців традиційно ходять до церкви, а потім збираються за великим столом у колі рідних.

Але через пандемію коронавірусу в світі навіть традиції вперше за десятки років змінюються. Віряни залишаються вдома та долучаються до богослужінь онлайн. Все для того, аби зберегти життя та здоров’я.

Убережіть себе від інфікування та не наражайте на небезпеку оточуючих.

Зі святами! Миру та добробуту вашим родинам!

Будьте здорові!

Джерело

 

Чим сезонна алергія відрізняється від COVID-19

Із початком цвітіння в багатьох людей проявляється алергія на пилок рослин (поліноз). Її симптоми — нежить, свербіж очей, гортані тощо — легко переплутати з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), зокрема COVID-19.

Ключові відмінності сезонної алергії — для неї не характерне підвищення температури і симптоми знімаються протиалергійними засобами.

Якщо у людини поліноз, вона має уникати контактів зі специфічними алергенами і проконсультуватися з лікарем щодо протигістамінних ліків та імунотерапії. Пандемія COVID-19 на це не впливає.

Водночас пам’ятаймо, що нова коронавірусна інфекція небезпечна передусім для літніх людей та осіб із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної системи, діабетом, онкологічними недугами та ін. Тому дуже важливо дотримуватися правил профілактики, щоб не поширювати вірус.

Прикривайте рот і ніс під час кашлю або чхання одноразовими серветками. Після використання їх треба викинути у сміттєвий контейнер з кришкою. У разі відсутності серветок чхайте і кашляйте у згин ліктя.

Мийте чи обробляйте спиртовмісним дезінфектором руки до та після туалету, після вулиці, перед приготуванням їжі, після доторків до поверхонь загального користування: дверних ручок, вимикачів, кнопок у ліфтах тощо.

Мити руки потрібно теплою водою з милом 20–40 с. Якщо немає можливості вимити руки, обробіть їх дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%.

Після миття руки ліпше витерти одноразовим рушником або серветками, які потім треба викинути у сміттєвий контейнер.
Не виходьте надвір без нагальної потреби, а якщо вийшли, уникайте громадських місць і дотримуйтеся відстані щодо інших людей не менше 1,5–2 м.

Поставтеся до карантину відповідально. Тривале перебування вдома — нелегкий час. Тож сплануйте свій щоденний розпорядок. Додайте до нього фізичні вправи і навчання, а домашній відпочинок (читання, фільми, серіали) можна урізноманітнити онлайн-переглядом опер, театральних вистав, віртуальними екскурсіями. Багато музеїв та інших організацій на час карантину відкрили безкоштовний доступ до своїх ресурсів.

Оберіть надійного постачальника продуктів, предметів особистої гігієни тощо, який доставлятиме ваше замовлення додому. Це допоможе рідше виходити у продуктові магазини чи аптеки.

Увага! У разі появи перших симптомів ГРВІ негайно зверніться до сімейного лікаря. Якщо ви не знаєте, до кого звернутися, телефонуйте на гарячу лінію Центру громадського здоров’я України для консультації щодо нової коронавірусної інфекції: 0-800-505-840.

Діагноз «коронавірусна інфекція» може бути підтверджений лише лабораторними методами діагностики.

Джерело

Автор