Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 10:00 02.04.2020

В Україні зафіксовано 804 випадки коронавірусної хвороби COVID-19

За даними ЦГЗ, станом на 10:00 2 квітня в Україні 804 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 20 летальних, 13 пацієнтів одужало. За добу було зафіксовано 135 нових випадків.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

▪️Вінницька область — 51 випадок;
▪️Волинська область — 10 випадків;
▪️Дніпропетровська область — 10 випадків;
▪️Донецька область — 7 випадків;
▪️Житомирська область — 6 випадків;
▪️Закарпатська область — 1 випадок;
▪️Запорізька область — 19 випадків;
▪️Івано-Франківська область — 74 випадки;
▪️Кіровоградська область — 7 випадків;
▪️м. Київ — 160 випадків;
▪️Київська область — 64 випадки;
▪️Львівська область — 11 випадків;
▪️Луганська область — 3 випадки;
▪️Одеська область — 14 випадків;
▪️Полтавська область — 5 випадків;
▪️Рівненська область — 19 випадків;
▪️Сумська область — 26 випадків;
▪️Тернопільська область — 106 випадків;
▪️Харківська область — 1 випадок;
▪️Херсонська область — 4 випадки;
▪️Хмельницька область — 6 випадків;
▪️Чернівецька область — 143 випадки;
▪️Черкаська область — 54 випадки;
▪️Чернігівська область — 3 випадки.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 2 квітня 2020 року до Центру надійшло 484 повідомлення про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 3834 повідомлення про підозру на COVID-19.

Джерело

 

Онлайн-брифінг заступника Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка щодо заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції

Джерело

 

Під час карантину потурбуйтеся про здоров’я найрідніших

Залиште обійми та поцілунки на потім.

Пам’ятайте: є ще десятки способів висловити свої почуття.

Спілкуйтеся безпечно!

Джерело

 

Уряд посилить заходи безпеки для боротьби з коронавірусом

Для попередження розповсюдження коронавірусної хвороби Уряд планує запровадити більш жорсткі заходи безпеки на період карантину – до 24 квітня 2020 року.

Відповідні зміни з одноденним доопрацюванням запропоновано до постанови №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» на засіданні Кабінету Міністрів. Постанову буде викладено в новій редакції.

«З метою унеможливлення поширення коронавірусної хвороби пропонується запровадити ефективну комбінацію профілактичних немедикаментозних заходів, серед яких: домашня ізоляція, соціальне дистанціювання осіб віком старших 60 років, обмеження відвідування парків та зон відпочинку та інше», – сказав на засіданні Уряду Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Отже, зважаючи на щоденне зростання кількості хворих на COVID-19 в Україні більше, ніж на 10%, та враховуючи рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і досвід міжнародної практики, Уряд вважає за потрібне запровадити більш жорсткі вимоги щодо карантину.

Зокрема, під час карантину, який триватиме до 24 квітня 2020 р. на всій території України, серед внесених нових змін діятиме заборона на:

– перебування в громадських місцях без вдягнутої маски чи респіратора;

– переміщення групою осіб більш ніж дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводу дітей;

– перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 16 років, без супроводу повнолітніх;

– відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності;

– відвідування спортивних та дитячих майданчиків;

– проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування тощо.

Зазначимо, що деякі обмежувальні заходи вже введені в дію місцевою владою.

Всі інші нововведення будуть опрацьовані з урахуванням пропозицій Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової та профільних міністерств та відомств.

Джерело

 

Офісом Омбудсмана буде здійснюватися постійний моніторинг нормативно-правових актів щодо запобігання поширення Covid-19 на дотримання конституційних прав і свобод людини та громадянина

Відбулась спільна нарада з представниками Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства закордонних справ щодо ситуації, яка виникла під час евакуації громадян України з острова Балі.

Я ініціювала цю зустріч через численні звернення громадян України, які наразі перебувають на обсервації у визначених місцях, щодо їхнього примусового утримання та порушення права на свободу пересування.

Під час обговорення представник МЗС поінформував, які саме заходи вживалися з їх боку для евакуації громадян України, зокрема з острова Балі.

У свою чергу представник МВС надав оперативну інформацію щодо кількості українців, які перебувають на обсервації у готелі «Козацький» та «Пуща Конгрес», а також умов в яких вони перебувають.

Зважаючи на суспільний резонанс довкола обмежень встановлених Урядом, задля запобігання порушення прав і свобод громадян України домовилися про включення мого представника до складу оперативного штабу з подолання поширення коронавірусної інфекції Covid-19 при Міністерстві охорони здоров’я України.

Найближчим часом Офіс Омбудсмана надасть роз’яснення щодо застосування положень Конституції України про свободу пересування в умовах оголошеної надзвичайної ситуації та установленого карантину.

Зі свого боку, інформую, що Офісом Омбудсмана буде здійснюватися постійний моніторинг нормативно-правових актів, що будуть ухвалюватися в майбутньому щодо запобігання поширення коронавірусної інфекції Covid-19 на дотримання конституційних прав і свобод людини та громадянина.

Об’єднуємо зусилля та посилюємо співпрацю, адже у нас одна мета – запобігти втратам людських життів, захистити та зберегти життя кожного!

Джерело

 

Втричі збільшено оклади медпрацівникам, що борються з COVID-19

Вже за березень медичні працівники України, зайняті лікуванням пацієнтів з лабораторно підтвердженими випадками COVID-19, отримають доплату в розмірі трьох посадових окладів.

Наказом, який підписав Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, визначено перелік посад медичних працівників, яким з березня 2020 року здійснюється доплата:

– екстрений медичний технік;
– лікар-пульмонолог;
– лікар-інфекціоніст;
– лікар-патологоанатом;
– лікар-епідеміолог;
– лікар-лаборант;
– лікар-анестезіолог;
– лікар-радіолог;
– лікар-бактеріолог;
– лікар-рентгенолог;
– лікар-вірусолог;
– лікар загальної практики – сімейний лікар;
– лікар-терапевт;
– лікар-педіатр;
– лікарі інших спеціальностей, безпосередньо зайняті лікуванням лабораторно підтверджених випадків COVID-19;
– сестра медична;
– молодша медична сестра (всіх найменувань);
– реєстратор медичний;
– сестра-господиня;
– водій.

Доплати здійснюватимуться у період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Джерело

 

Будьте особливо уважними до свого здоров’я в умовах поширення коронавірусної інфекції

Якщо ви підозрюєте, що могли захворіти на COVID-19, залишайтеся вдома та дійте таким чином:

Джерело

 

Медична допомога пацієнтам з інфекційними захворюваннями у комунальних закладах охорони здоров’я надається безкоштовно

Це гарантується Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Також з сьогоднішнього дня, 1 квітня, система охорони здоров’я в Україні працює в іншому режимі.

НСЗУ Національна служба здоров’я України передбачила спеціальний тариф для оплати роботи закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на COVID-19.

“МОЗ України буде контролювати, щоб пацієнти із коронавірусною хворобою, які потрапляють у лікарні, мали повне забезпечення лікарськими засобами, медичними виробами для симптоматичного лікування, а в разі потреби специфічного лікування – і відповідне забезпечення”, – нагадав під час брифінгу 1 квітня заступник Міністра охорони здоров’я, Головний державний санітарний лікар України та керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня Віктор Ляшко.

Джерело

 

Вчора в аеропорт Бориспіль прилетів літак із гуманітарною допомогою з Китаю з медичними наборами, які є критично важливим для боротьби з коронавірусною хворобою COVID-19

В рамках допомоги Україною отримано:

– набори для виявлення РНК-номінального коронавірусу COVID-19,
– медичні одноразові засоби захисту (костюми, хірургічні рукавиці, бахіли),
– медичні захисні окуляри,
– інфрачервоні термометри.

Про гуманітарну допомогу домовилися під час телемосту між двома державами, який відбувся 24 березня в посольстві Китайської Народної Республіки в Україні.

Джерело

 

Що треба знати про експрес-тести на коронавірус?

Розповідає лікар-анестезіолог, експерт МОЗ Сергій Дубров:

“Пам’ятайте, що експрес-тестування інформативне тільки через 5-6 днів після зараження вірусом. Якщо ви відчули, що нездужаєте, або якщо контактували з імовірно хворою людиною, не треба того ж дня звертатися до лікаря і перевірятися на захворювання.

Не варто також панікувати й намагатися без серйозних на те підстав терміново тестувати себе і всіх родичів.

Є чіткі критерії, які визначають необхідність експрес-тестування:

🔺близькі контакти з людиною, у якої медики підтвердили захворення СOVID-19;
🔺наявність клінічних симптомів захворювання”.

Більше рекомендацій та порад провідних медичних фахівців – на сторінці “Лікарі-експерти МОЗ України”. Долучайтеся!

Джерело

 

Тримай дистанцію!

Якщо у вас виникла нагальна потреба відвідати під час карантину якесь громадське місце, будь ласка, тримайте дистанцію з оточуючими не менше за 1,5 метра.

Своєю чергою, закликаємо супермаркети, мережі АЗК, поштові відділення та банки подбати про безпеку відвідувачів та для зручності нанести на підлогу розмітку, яка підкаже безпечну відстань.

📌 Якщо ви хочете роздрукувати наліпки, завантажте макет за посиланням.

Джерело

Автор