Зміни до Земельного кодексу не приведуть до розпродажу української землі

Ростислав Павленко
«Європейська Солідарність» наполягла на змінах, якими заборонено продаж державної та комунальної землі, захищено фермера і відкладено відкриття землі на час, достатній, щоб він був цивілізованим.

Виступаючи після зустрічі представників парламентських фракцій 29 березня перед журналістами, п’ятий Президент Петро Порошенко озвучив ультиматум владі. У нинішній ситуації продаж державної і комунальної землі має бути жорстко заборонений, шлях до купівлі землі для представників російського агресора і для злочинних грошей має бути перекритий, а інтереси українців, які працюють на землі, повинні бути захищені.

Інакше замість ринку землі буде «земельний базар», афера з розпродажу близько 11 мільйонів гектарів національного надбання – землі, яка належить Українському народу і перебуває у власності держави і місцевого самоврядування. Курити за безцінь, щоб потім перепродати – такого ставлення до землі допустити не можна.

Економічна криза і реальні перспективи дефолту покращили слух владі. Тим більше, що Коломойський і близькі до нього депутати в «Слузі народу» і поза нею не збиралися голосувати за рішення, необхідні для відновлення співпраці з міжнародними фінансовими інституціями. Коломойський у численних інтерв’ю вимагав віддати йому «Приват» або виплатити за нього 2 мільярди доларів, і закликав до дефолту і взяття грошей у Росії. Зрозуміло, що, перебуваючи під судами на Заході, він не бажає відновлення співпраці України з цивілізованим світом. Але Україна заплатила за незалежність надто високу ціну, щоб поринати у нову Руїну і віддаватися «русскому міру». Жодні примхи олігарха не мають вести до цього сценарію.

Разом з Коломойським країну в цю прірву штовхали ОПЗЖ. Фракція, яка не голосувала навіть за покращення харчування української армії, яка після шести років російської збройної агресії закликає зняти з Росії санкції та відновити торгівлю з нею, передбачено зацікавлена у хаосі в Україні. Так російським господарям буде легше її підкорити – як не раз траплялося в історії.

В цій кампанії, на жаль, опинилася і «Батьківщина» Тимошенко. Про близькість її інтересів і взаємну підтримку і з Коломойським, і з Медведчуком не раз говорили експерти і оглядачі; і цю близькість до недругів України вона, на жаль, демонструє і у тяжкий для країни час.

Щоб відволікти увагу виборців від такої негідної поведінки, ця коаліція «За дефолт» взялася спекулювати на страхах і недовірі людей.

Вони роблять вигляд, що в змінах до Земельного кодексу і пов’язаному законодавстві нічого не змінилось, і розповідають людям жахи, сіють страх і ненависть. Натомість насправді проект змінився докорінно.

Влада вимушено погодилась з вимогами Порошенка – і всі шкідливі чи потенційно небезпечні положення з земельного проекту були зняті.

По-перше, цей закон уже не є «законом про розпродаж землі». Продаж близько 11 млн га державної і комунальної землі чітко і недвозначно заборонено.

По-друге, неправдою є те, що у людей начебто забиратимуть землю. Навпаки, право власності людей на їхні земельні паї захищено законом. Вони можуть продати землю, якщо захочуть. А як не захочуть – можуть самі обробляти чи здавати в оренду».

По-третє, землю не зможуть «скупити агрохолдінги». До 2024 року купувати сільськогосподарську землю зможуть лише фізичні особи – громадяни України, і лише до 100 га в одні руки. Тобто, ринок почне працювати не «під скупку», а під інтереси малого землевласника. Так, як це було в сусідніх з Україною державах – членах ЄС. І правила та звичаї складуться такі, які захищатимуть інтереси селянина, а не скупщика-перекупщика земель.

По-четверте, іноземцям купувати землю заборонено до результатів референдуму. Але навіть після референдуму, якщо громадяни України погодяться надати іноземцям таке право, купувати землю не зможуть громадяни Росії, а також суб’єкти з місць, де не можна визначити походження коштів чи вони викликають підозру.

Зрештою, неправда, що землю продаватимуть під час кризу. Закон набирає чинності лише з 1 липня 2021 року. До того часу має бути прийнято:

– механізм для підтримки фермерів;
– процедуру ретельної перевірки коштів, які платяться за землю – щоб не зайшли російські чи злочинні кошти;
– завершено земельний кадастр – інформацію про кожну ділянку; щоби будь-який громадянин чітко знав і те, скільки реально землі доступно до продажу, і всі характеристики кожної ділянки.

Запуск земельного ринку у такий спосіб означатиме реальний бар’єр для розпродажу землі і допоможе зняти страхи, які існують в суспільстві.

Автор