Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 23:00 27.03.2020

В Україні зафіксовано 310 випадків коронавірусної хвороби COVID-19

За даними ЦГЗ, станом на 23:00 27 березня в Україні 310 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. За добу виявлено 92 нові випадки.

Джерело

 

Допоможіть сусідам, які повернулися з-за кордону, залишатись удома

Відвідайте замість них магазин чи аптеку та залиште пакунок під дверима, дотримуючись рекомендацій МОЗ. Будьте доброзичливими та уважними до них!

Самоізоляція протягом 14 днів є обов’язковою для всіх громадян, котрі повернулися з-за кордону. Це допоможе знизити ризик поширення коронавірусної інфекції.

Якщо ви бачите, що людина під час самоізоляції системно порушує санітарно-гігієнічні норми та наражає тим самим на небезпеку оточуючих, повідомте про це правоохоронні органи.

Нагадуємо, штраф за порушення режиму самоізоляції складає від 17000 до 34000 гривень.

Це турбота про ваше здоров’я і здоров’я ваших дітей, батьків та оточуючих.

Джерело

 

Станом на сьогодні більше 50% українців, які інфікувалися коронавірусом і в яких розвинулися симптоми захворювання COVID-19, – це люди віком від 18 до 49 років

Про це сьогодні під час брифінгу повідомив заступник Міністра охорони здоров’я, Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

“Це свідчить про те, що старша вікова група населення України більше прислухається до рекомендацій МОЗ України щодо запобіжних заходів від інфікування на COVID-19, дотримується карантину та обмежує свою мобільність. Водночас люди віком від 18 до 49 років ще зневажливо ставляться до загрозливої ситуації”, – зазначив Ляшко.

Джерело

 

Медичні маски варто використовувати, якщо не уникнути тісного контакту з людиною із симптомами респіраторного захворювання

Щоб убезпечити себе, передусім тримайте дистанцію з оточуючими не менше 1,5 метра, мийте руки з милом та залишайтеся вдома!

Детальніше — у нашому спільному з FILM.UA Group відео з лікарем-педіатром, експертом МОЗ України Наталією Кундіною.

Джерело

 

В Україні буде створено мобільні медичні бригади

Всім обласним штабам з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації в Україні доручено створити при центральних районних лікарнях мобільні бригади.

Бригади будуть виїжджати на виклик сімейного лікаря, екстреної медичної допомоги та інших медичних працівників до пацієнтів з підозрою на COVID-19 для забору зразків на проведення досліджень у лабораторії. Це зменшить мобільність людей, які мають симптоми гострого вірусного захворювання та потребують здачі відповідних аналізів. Про таке доручення сьогодні під час брифінгу повідомив заступник Міністра охорони здоров’я України, Головний державний санітарний лікар України та керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня Віктор Ляшко.

Бригади будуть складатися з водія і медичних працівників. Найближчим часом МОЗ України повідомить медичним працівникам контакти для виклику бригади та алгоритм дій. Але наголошуємо, що бригада здійснює забір зразків тільки на підставі звернення сімейного лікаря чи медичних працівників екстреної медичної допомоги. Якщо людина має ознаки гострого вірусного захворювання, вона повинна звернутися в першу чергу до свого сімейного лікаря, який знає всі алгоритми.

Джерело

 

Жоден заклад охорони здоров’я України, у тому числі приватний, не має права приховувати результати при виявленні у пацієнта коронавірусної хвороби

Випадки неповідомлення про підтвердження коронавірусної інфекції будуть розслідуватися відповідними органами, а у самих закладів охорони здоров’я відкликатимуть ліцензії.

▶️ “Чинне законодавство України передбачає, що заклади охорони здоров’я та діагностичні лабораторії у разі виявлення інфекційної хвороби, в тому числі коронавірусної, зобов’язані подати екстрене повідомлення до Центру громадського здоров’я, який веде статистику, облік і одразу проводить епідеміологічне розслідування”, – повідомив під час брифінгу 27 березня заступник Міністра охорони здоров’я України, Головний санітарний лікар України та керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня Віктор Ляшко.
За його словами, якщо будуть повторюватися випадки, коли про виявлення COVID-19 не повідомляється, у закладів охорони здоров’я відкликатимуть ліцензії, а керівників цих установ, які могли приховати результати досліджень, буде покарано.

▶️ “Це питання національної безпеки, оскільки інформування про підтверджений результат передбачає проведення епідеміологічного розслідування, проведення роботи з контактними особами інфікованого, їхня самоізоляція та ефективне проведення інших профілактичних протиепідемічних заходів”, – резюмував Ляшко.

Джерело

Автор