Серпом по… бюджету

Володимир Омелян

Уважно ознайомився з баченням Уряду щодо секвестру бюджету України на 2020 рік.

Почитав і послухав масу провладних і опозиційних експертів.

Короткий висновок: у Зеленського як не було, так і немає бачення розвитку держави, як реагувати і що робити під час кризи, яку створив сам Зеленський і поглибила пандемія та її удар по всій світовій економіці.

Уряд механічно обрізав цифри тих секторів, де йому здається, що «забагато», і обнулив те, що йому незрозуміло. Культура – під ніж, освіта – самі вивчаться, аграрники – ці мільярдери без держави виживуть, соціальні об’єкти – почекають, місцеве самоврядування – й так жирують, дороги – для чого їм 65 млрд, обійдуться і 50-ма!
І так у всьому.

Що натомість?
Створюємо стабілізаційний фонд!
Для чого, якщо є резервний фонд саме для таких цілей?!
Вкидаємо туди 120 млрд і в ручному режимі будемо розподіляти. Що розподіляти, кому, куди? Жодної відповіді. Єдине уточнення – спецфонд лише для боротьби з коронавірусом, про допомогу економіці, малому і середньому бізнесу, що вмирає на очах, – вже навіть не йдеться. Бізнес якось нехай виживає сам… або вмирає.

Один старший мудрий прихильник Зеленського на початку 2019 з сумом мені сказав: «Плохо, Володя, що вони нічого не розуміють. Людей треба спершу нагодувати, а потім можна жартувати, шоу і тд».

Вони цього дійсно не розуміють. Що промисловість гине, що мільйони безробітних за два тижні почнуть стукати в двері, що смерті та кількість захворювань не приховаєш навіть відсутністю тестів, що скільки би ти не казав «халва» – в роті солодко не стане. Що тотальний карантин без масок, захисних костюмів для медиків, дезинфікаторів для усіх – не принесе бажаного ефекту.

На жаль, Україна ходить по проклятому колу втрачених можливостей.

Навіть в умовах обвалу економіки, після експертної дискусії можна було визначити точки росту економіки України.
Так, це вже світова криза, але живих 7,5 млрд людей є? Є! Вони можуть не будувати будинки чи не купувати автомобілі, але їсти вони всі точно будуть.
Значить, перша відповідь – аграрна галузь і переробка, а не експорт сировини.
Возити це потрібно з поля в порт чи за кордон?
Значить, інвестиції в транспорт і логістику.
І там не потрібно багато коштів, призначте адекватний менеджмент. У 2015 році Укрпошта була банкрутом, у 2019 – під мільярд прибутку. Більше за Укрзалізницю.
Що там з менеджментом Укрзалізниці чи АМПУ?
Так отож…

Всі працюють з дому? Третя галузь за обсягом експорту в нас ІТ.
Масова інвестиція в освіту за новим зразком і робототехніку, ІТ-інфраструктуру.
Що там, до речі, з 4G по всій країні у 2019?
Гутенберги-дубілети, ви де?!

Сировина: руда, титан, алюміній, кварцовий пісок, ліс, літій… Дозволити експорт лише напівфабрикатів і готової продукції. Не завтра, але через три роки точно. З контролем кожного тижня, чи інвестор виконує власні зобов’язання.
Чому ми не можемо стати європейською фабрикою меблів, промислового і побутового скла, електрокарів, літаків і комплектуючих до них? Якщо вся сировинна база у нас і купа фахових робітників.

Елементарну річ: виробництво масок, захисних костюмів, дезинфікаторів і то не змогли організувати. Бачиш же, тумане вісімнадцятий, попит у світі в рази перевищує пропозицію! Задовольни внутрішній ринок і масовий експорт по всьому світу, навіть в той же Китай!
Собівартість маски 5 центів, продаж в закупці – 3 долари.
Зелені мародери вивезли держрезерв масок, а тепер розводять руками: «а куди ж це зникло, хто ж це вкрав…?».

І так далі, по тексту…

Побачили ми програму Зеленського/Монобільшості/Уряду?
Ні! Немає і не буде!

Додаємо і віднімаємо у стовпчик з помилками, без жодного розуміння, що це не цифри, а час і майбутнє нації.

І, чуваки, без кредиту МВФ у вас нічого не вийде. І дефолт лише пришвидшить ваш кінець.
Тому голосуйте і йдіть всі разом лікуватися.
І в карантин.
Років на 50.
Може, хоч абетку прочитаєте за той час…

Краще з мудрим загубити, ніж з дурним знайти.


Валерій Прозапас

А пам’ятаєте, як під час “тотального зубожіння, мародерства та заробляння на війні” українці отримали 10 мільйонів біометричних паспортів і побили всі туристичні рекорди?

Тепер на третій тиждень карантину уряд пропонує скоротити взагалі все – від науки та кіно до видатків місцевих громад та педагогічних надбавок.

Питання тоді, на фіга такий уряд взагалі потрібен, Держказначейство і без нього впорається з перерахуваннями на захищені статті, а без деяких міністрів типу оборони та охорони здоров’я так і взагалі буде тупо краще.

Щось підозріло багато на тих мікробів списати хочуть.


Татьяна Худякова

Вчера у нас Кабмин общался с парламентскими фракциями.
На повестке дня предполагалось два вопроса: где взять бабла на борьбу с коронавирусом, когда в бюджете и без него минуса, и как уговорить депутатов принять «антиКоломойские» законы, чтоб МВФ дал Украине бабла на борьбу с коронавирусом и всей той фигней, которую успели напороть зелёные в экономике.

Кабмин такой пришел и сказал, что они тут подумали и решили «перераспределить стредства». Это такая фраза, которой прое*авшие всё «крепкие хозяйственники» прикрывают процесс закрывания дыр в днище корабля жопами матросов.

Для «борьбы с коронавирусом», по плану Кабмина, дефицит госбюджета увеличивается почти в 4 раза, нах марширует образование, ОТГ гордой поступью идёт туда же, сельхозпроизводители не отстают, им тоже по пути.
Дороги – минус 8 млрд. грн.
Театры, украинское кино, спорт и вот это вот всё – не толпимся на пороге! Проходимте нах, пожалуйста, у нас тут вирус!
На местные выборы денег тоже нет, но вы держитесь.

Фракции, конечно, оху…удивились они, в общем, и сказали, что без согласования с ВР они на это пойтить не могут. А некоторые, особо наглые и умеющие немножечко читать, заметили «что ряд предложений никак не касается мер по противодействию эпидемии».
Мы ж тут с вами думали, что они с вирусом борятся аж вот так, акакже. Но по ходу просто бабла нет вообще, а вирус многострадальный и не такое стерпит.

Это ж просто как щель в полу, куда можно закинуть сколько угодно средств без какого-либо осязаемого выхлопа. Причем как фактических, реальных денег, так и сказок про них.

– Гдебаблобля? – спросит голодный нарид через пару месяцев?
– Ну как же? Всё на боротьбу с вирусом ушло! – ответят зелёные профессионалы.
– Так люди ж всё также мрут! – немножечко не врубится в концепцию борьбы нарид.
– А если б не боролись – мёрли б в два-три раза больше! – окончательно зааргументирует в асфальт любые вопросы власть и пойдёт себе пару мерсов прикупить. Для нервов.

Кстати, только по официальным данным в НЕОПЛАЧИВАЕМЫЕ отпуска ушло больше 3-х миллионов человек, около 70-ти% легально трудоустроенных граждан. Самозанятые на рынках, в общепите, на стройках и тыды, где через месяц начнут нюхать бибу вместе со своими детьми и котами.
И если пенсам хоть три копейки на хлебушек дадут, то молодым и работоспособным нет. И в Польшу на клубнику не поедешь. А подкожного жира в виде накоплений на черный день у подавляющего большинства нет или очень мало.
Варианта останется только два – тихо сдохнуть с голода или полная анархия, голодные бунты и весёленькие времена, когда на улицах начнут тупо убивать за пакет со жратвой.

И тут мы вернёмся ко второму пункту повестки дня на вчерашнем заседании Кабмина с фракциями. О том, что проголосовать «антиКоломойские» законы НАДО, потому что МВФ – это ЕДИНСТВЕННЫЙ разумный вариант, когда прое*ал уже совсем всё.
Но голосов разума для принятия необходимых законов нет, и поэтому «вопрос этот вообще не поднимался». Я спецом рыла носом интернет, но кроме этой фразы никакой инфы не нашла. Исправьте меня, если я плохо искала.

Так что будет весело. Не преключайтесь. Ты ошибёшься всякий раз, когда начнешь думать, что все круги 3,14деца ты уже прошел и удивить тебя особо нечем.


Роман Кулик

Учора говорили про катастрофічні плани уряду на урізання культури в рамках секвестру під соусом Covid-19, що призведе до швидкої смерті всієї галузі. Сьогодні ж виплили ще “кращі” пропозиції Кабміну – скоротити видатки Міносвіти і науки на 5 мільярдів.

Причому це угробить “нову українську школу”, грантове фінансування науковців через Національний фонд досліджень та ще низку програм, що зажене в ще глибшу стагнацію, або доб’є заодно і науку.

Здавалось би, на час пандемії треба навпаки максимально забезпечувати ресурсами структури та компетентних фахівців, які зможуть допомогти розгрібати наслідки пандемії. Але в уряду інші плани. Причому про це зараз пише колишній міністр Новосад, а не якийсь умовний давній опозиціонер Зеленського. Парад ідіотських рішень продовжується.


Антон Сененко

Ну, майже все…

Як казав мій перший науковий керівник – Тисяча матюків.

Всі надбання у реформуванні науки, освіти та культури, з такими зусиллями вистраждані за останні 6 років – під загрозою знищення.
Знищення у найпростіший і найпримітивніший спосіб.

Під виглядом секвестру бюджету зрізаються шалені кошти з надзвичайно важливих позицій.
Мені важко коментувати освіту, але в ній фактично секвестр повністю ліквідує Нову українську школу.
Це катастрофа.

А от науку залюбки прокоментую.

1. Ми роками чекали запуску прозорого грантового фінансування науки – через Національний фонд досліджень.
Конкурсу, куди міг податися будь-який вчений зі своїми ідеями, де найкращі науковці, в т.ч. закордонні “сидять” в журі і віддають фінансування найкращим.

Зробити це так, як це прийнято робити в усьому світі, в розвинених країнах.
Дати інструмент підтримки найкращих, аби вони отримували більше і досліджували найактуальніші наукові проблеми.

Ба більше.
У боротьбі з коронавірусом не допоможе збільшення фінансування МВС, не допоможуть автозаки та дубінки.
Допоможуть лише оснащені лабораторії, реактиви, клітинні культури та високооплачувані фахівці з мікроскопами, піпетками, пробірками тощо.
Саме ці 500 мільйонів абсолютно спокійно можна скерувати на програми підтримки медико… біо… вірусо… чи щосьтамлогічного напрямку в рамках НФД, розвивати спроможність робити тести на коронавірус, вакцини, ліки тощо.

Ні.
Окрім того, що досі недофінансована розробка тестів, Уряд має намір знищити і НФД.

Це, по суті, фатальний удар для усієї реформи науки, тому що науки без грошей не буває, а розвиненої держави без науки – тим більш.

2. Пропонується зрізати програму МОН “Підтримка пріоритетних напрямів наукових досліджень”. Для людей в темі, зауважу, що це не шифр 1230, а шифр 1390.

Для пересічних громадян – це, фактично, базове фінансування науки в університетах.
Лишити хоча б на медичні… біо… і всякологічні дослідження?
Ага, зараз.

Скільки розмов точилося про те, щоб розвивати цей напрям, а закінчується все отак прозаїчно.

Схоже, фініта ля комеді.
Зараз придворні медіа та лідери думок почнуть розповідати, що країна в небезпеці, коронавірус наступає, але Ви вже бачите, що скорочення цих витрат – навпаки, алогічні.
Вони забирають у країни шанс на нормальні медико-біологічні дослідження.

Інформація звідси.

Але і це не все: вони тупо рубають видатки бюджетної програми “Загальнодержавні заклади та заходи у сфері медичної освіти”.

Це знущання?
То почніть із закриття лікарень ще, умнікі.
Невже Вам не стало очевидно, що Україна мусить мати свою якісну медичну освіту, бо Вам, шановні, тікати нікуди?

А от тепер у мене є питання.

Скільки грошей зрізають в рамках секвестру з генпрокуратури, що шиє справи за незрозумілими доказами, а тепер намагається ще й пошити собі мундири та повернути звання?
Чи продав Президент свої літаки, як обіцяв?
Чи відмовився від зарплатні?
Чи почали офшорні кінобізнесові компанії патріотично сплачувати податки в Україні?
Чи передав голова Офісу президента свій новесенький мерседес для антикоронавірусного фронту?
Чи скорочено держапарат та взагалі фінансування ОП?
Чи витрушені гроші з олігархів та корупціонерів, які вже мають сидіти, чи кулуарні домовленості за спиною народу такого не передбачають?

Протиріччя всюди.

Побачимо, що буде на голосуванні у Верховній раді.
Чи вистачить гідності окремим депутатам монобільшості піти проти такого ганебного стану речей.

І, вибачте, я не можу цього не ввернути, бо маю на це повне право.
Під час останніх виборчих кампаній прихильники нової влади повторювали, що гірше бути не може.

То шо ви, люди, скажете тепер?


Елена Подгорная

Сегодня на заседании кабмин предложил парламенту внести изменения в госбюджет. Пытаясь таким образом сделать вид, что хоть что-то работают и не совсем уж зря получают зарплату. В то время, когда зарплата в стране стала роскошью, доступной далеко не всем.

Что предлагают? А вот:

1) Уменьшить доходную часть госбюджета на 115 миллиардов гривен. И в то же время –
2) Увеличить расходную часть на 96 миллиардов гривен. С математикой у всех нормально, да? Что у нас получается в этом случае? Правильно.
3) Дефицит госбюджета увеличивается на 202 миллиарда гривен, а это в 4 раза. Чёрная дыра увеличивается в размере и становится ближе.
4) Рядом с этой чёрной дырой предложено создать стабилизационный фонд в размере 124 миллиардов гривен. Из чего его создать – не уточнили. Распределять фонд и управлять им кабмин будет самостоятельно, на своё усмотрение, руками. Оно и правильно – вдруг кто из министров заболеет, а тут хоба – кубышка. И после всего этого 3,14деца будет откуда выписать себе любимым премии.
5) А как покрыть дефицит? – спросите вы. А очень просто! – ответит вам кабмин. Мы увеличим внутренние заимствования на 147 миллиардов гривен. Откуда? Хз. Если никто не даст, то допечатаем. И внешние тоже увеличим. На 131 миллиард гривен. Ну а вдруг МВФ передумает. Не передумает? Смотрите выше.
6) Программы развития образования принесём в жертву. Нахрена нам образование? Мы вон уже крепостных поделили между лучшими людьми страны. А крепостным образование без надобности. Так что прощаемся с Новой украинской школой.
Так же поступаем с фондами регионального развития. В жопу идут ГФРР, субвенции ОТГ на инфраструктуру, соцэконом пакеты и прочие плюшки. Лишаем поддержки производителей сельхозпродукции. Сами выгребут.
7) Помните, что на строительство и ремонт дорог у нас завели отдельный фонд? Забудьте. Решено туда залезть и уменьшить финансирование дорожных работ более чем на 8 миллиардов гривен. А куда вам ездить? Карантин. Дома сидите.
8) Что там, кино снимали? Своё, нужное, украинское? Отменить. Российскими сериалами перетопчетесь. Вон и слугу народа ещё не все посмотрели. Сватов доснимем. Поддержка национальному кинематографу, театрам не нужна. Пока. Потом преЗедент между своими порешает. Украинский институт книги? А что это?
9) Расходы на спорт – нынче лишняя роскошь. Кто хочет спортом заниматься, тот в парке побегает.
10) А ещё решили не давать финансирование на местные выборы, которые ожидались по осени. Так что, вполне возможно, мы обойдёмся без них.

Вот такие меры решили принять в кабмине для решения проблем в экономике, которые связаны с эпидемией Зе-вируса. Потому что Зе-норк-диб-вид 19 у нас первичен и пришёл в страну значительно раньше Ковида. Соответственно и шкоды больше натворил. Теперь пытается стрелки перевести, но хрен там. У нас все ходы записаны.

Автор