Війні все одно, що про неї думає режисер

Валерій Прозапас

В інтерв’ю Олега Сенцова для НВ проскочила дуже сумнівна теза, на яку не можна не відреагувати.

“Я бачу лише бажання, невеликі кроки назустріч переговорам, які можуть призвести до звільнення полонених і припинення вогню. Якби ці кроки були зроблені раніше, дівчині [бійцеві 101-шої бригади, загинула 15 жовтня 2019 року] Ярославі снайпер не вистрелив би в голову”. ©

Це явне пересмикування з використанням факту загибелі українського військового.

Виходить, раніше бажання в української влади не було, і кроки назустріч переговорам не робилися?
Тобто, наприклад, Мінські угоди, які зупинили бойню, і на критиці яких робилися ціли політичні кар’єри, не враховуються?
І полонених раніше не звільняли сотнями?
І як розцінювати наші втрати після загибелі дівчини, не дивлячись на “кроки до припинення вогню”?

Для чого так зробив Сенцов? Це свідоме приниження здобутків держави у протистоянні з Кремлем за 5 останніх років, перекладання відповідальності з московського окупанта на “попередників” теперішньої влади чи просто невдала спроба тиску на емоцію?

Олег ніби планував створювати політичний проект, і розпочинати його з таких сумнівних заяв точно не варто, він як творча людина не може не розуміти шкідливість таких двозначних висловлювань.

І ні участь в бойових діях, ні перебування в полоні не виправдовують політичну безвідповідальність, навпаки, цю відповідальність збільшують.


Кирилл Данильченко

Про Сенцова. И не про Сенцова.

Это прошлогодняя статья с ПИМ (на скриншоте ниже – ред.) по поводу французских вертолетов.

За год до того, как бригада быстрого реагирования села на забор.
За год до того, как снайперы 101-ой бригады охраны генерального штаба начали ездить в командировки пережимать снайперов из РФ.
Еще жива Ярослава, которая неудачно выглянула в окошко с планшетом.
Еще не погиб позывной Гера, сорвав ПМН. Нет не ПМН, это был фугас на радиоуправлении.
Еще не было понятно сколько сдадут Ми-8, которые могут ставить мины дистанционно и перебрасывать группы быстрого реагирования.
Еще только начали восстанавливать карандаши к “Смерчам”, чтобы в случае начала маневренной фазы обвалить тылы и выставить мины.
Еще только начали формирование дополнительных групп “Дозор” – спецназа Госпогранслужбы.
Еще не развернули полк НГУ в бригаду в Одессе.

Такие дела. Такие дела. Если бы стороны развели, то это значит, что снайперам станет работать комфортно, и они, почистив серяк от мин, продолжат охоту. Ибо могут. Войне похрен, что вы думаете про нее. И что про нее думает режиссер.

Фото © Александр Медведев / НВ

Автор