Брифінг фракції «ЄС» щодо законопроектів поданих Зеленським та його фракцією «Слуга народу» (фото, відео)

Учасники: Артур Герасимов, співголова фракції “Європейська солідарність” у ВРУ; Вікторія Сюмар, народний депутат, “Європейська солідарність”; Ростислав Павленко, народний депутат, “Європейська солідарність”.

 

Артур Герасимов: Законопроекти «Слуги народу» розвертають Україну в бік російської авторитарної моделі держави

 

Фракція партії «Європейська Солідарність» проаналізувала законопроекти, ініційовані монобільшістю, і вважає, що вони спрямовані на узурпацію влади в Україні.

Про це сказав на брифінгу у Відкритому офісі партії співголова фракції «Європейська Солідарність» Артур Герасимов.

«На жаль, все це не є випадковим. Аналіз довів, що законопроекти, за які фракція «Слуга народу» має намір голосувати наступного тижня, повним ходом і дуже швидко розгортають нас від Європи і ведуть у напрямку російської авторитарної моделі держави. Коли ми звели все це в єдину картину, то побачили, що майже всі ці закони є невід’ємними елементами цього процесу», – сказав він.

Герасимов повідомив, що аналітична група фракції партії «Європейська Солідарність» ретельно проаналізувала всі законопроекти і побачила, що 90% з них з «подвійним дном», а також призводять до повної відсутності контролю за діями влади.

«Законопроект 1008 з гарною назвою нібито закінчення судової реформи, насправді повний, тотальний контроль над судами. Пряме підпорядкування Національної гвардії президенту України. Я вже не кажу про порушення стандартів, але виникає дуже просте питання, а навіщо особисто президенту жандарми. Скасовується реформа генпрокуратури. Хочуть напряму підпорядкувати НАБУ і ДБР», – зазначив Герасимов.

Також, за його словами, дії нової влади можуть призвести до скасування безвізового режиму для українців.

«Це стосується НАБУ і ДБР, реформи прокуратури і взагалі багатьох демократичних норм і системи балансів в Україні, які ми будували за часів президентства Петра Порошенка за європейськими стандартами», – зауважив Герасимов.

Герасимов також наголосив, що спостерігається відкат законодавства щодо підприємництва до часів Януковича, а розслідування справ щодо корупції буде реалізовуватись через анонімні повідомлення.

«Всі пам’ятають як за часів Януковича відкривалася карна справа на підприємстві і після того вона продовжувалася чи не продовжувалася за хабарі. Зараз ця норма скасована, але її хочуть повернути. Крім того, хочуть арештовувати майно третьої особи за те, що особа могла знати про щось, тобто «не знала», а «могла знати». Хто буде визначати, що таке могла знати?

Щодо законопроекту про викривачів корупції, то наша фракція підтримує цю іде. Але коли кажуть, що будуть це робити на базі анонімок, це 1937 рік. Коли кажуть, що не буде жодної відповідальності за брехню – це не припустимо», – додав він.

Джерело

 

Ростислав Павленко: Аналіз законодавчих ініціатив нової влади демонструє значні корупційні ризики і прагнення сконцентрувати владу у власних руках

Фракція «Європейська Солідарність» наголошує, що монобільшість концентрує всю владу у своїх руках, і закликає громадськість та журналістів не допустити їх ухвалення. Про це на прес-конференції заявив депутат фракції «Європейська Солідарність» Ростислав Павленко.

«Ми хочемо привернути увагу і колег народних депутатів, і суспільства, і експертів та журналістів до цих законопроектів. Зараз як ніколи є вірним твердження, що диявол в деталях. Тому закликаємо ретельно вивчати ті проекти, які пропонуються на розгляд, і ставити питання про неприпустимість їх ухвалення. Ми бачимо спробу сконцентрувати владу і закріпити цю концентрацію в межах такого узурпаційного пакету», – підкреслив Ростислав Павленко.

Він зазначив, що задача парламенту не в тому, щоб прийняти якомога більшу кількість законів, а в тому, щоб прийняти якісні закони, які б служили суспільству і стверджували той європейський вибір, за який виходили люди на Майдан, за який продовжують наші захисники гинути на фронті.

За його словами, деякі законопроекти дають розуміння заради чого такі дії робляться.

«Якщо потрібно буде зекономити державні гроші, то ці гроші будуть економитися не на власне владі, не на ліквідації корупційних схем, як це робилося впродовж останніх п’яти років, а, наприклад, на соціальних видатках.

За цією назвою ховається якраз можливість оцінки всіх виплачених субсидій, виплат, стипендій щодо того наскільки вони відповідні на думку нового уряду. При цьому, навіть після того, як ви перестанете отримувати ці виплати, ще три роки ви підпадаєте під такий моніторинг, з тим, що потім ці речі потрібно буде відшкодовувати», – так охарактеризував він зареєстрований законопроект 1231 щодо верифікації та моніторингу державних виплат», – зауважив депутат.

За його словами, у законопроекті 1066 «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» державних службовців фактично позбавляють від захисту трудового законодавства.

«Тобто, якщо хтось був готовий сказати «ні» корумпованому керівнику, то тепер таку людину буде просто звільнено. Нівелюється поняття конкурсів на державній службі. Але натомість збільшується від двох до п’яти кількість заступників в міністерствах. Хоча нам розповідають про необхідність скорочення, ми бачимо можливість розширення штатів», – сказав Ростислав Павленко та додав, що це буде не підконтрольне розширення і відбуватиметься воно в політичних інтересах влади.

Джерело

 

Вікторія Сюмар: Реформування силового блоку, ініційоване президентом, суперечить стратегії України на вступ до НАТО

Провладна партія та Володимир Зеленський підпорядкують президенту, фактично, в одноосібне керівництво всі силові структури, і ліквідовують систему стримувань і противаг, – на цьому під час брифінгу щодо аналізу законів запропонованих новою владою наголосила народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар

«Якщо раніше генеральний прокурор, прокурори призначалися через кваліфікаційну комісію, відбувалися переатестації, то зараз генеральний прокурор отримує на два роки право звільняти і призначати будь-якого прокурора без будь-яких комісій», – зауважила вона.

Вікторія Сюмар зазначила, що зміни до Конституції призведуть до втрати антикорупційними органами НАБУ і НАЗК своєї незалежності.

«Зміни до Конституції, які вже були проголосовані, які ще зараз подаються дають можливість перезаснувати НАБУ. Робиться це для того, аби мати підконтрольне НАБУ, а не незалежне, як ми це намагалися створити.

При цьому президент отримує право на рівні Конституції призначати і звільняти директора НАБУ. Якщо закон передбачав обов’язковість конкурсної процедури в цьому питанні, то у запропонованих змінах до Конституції конкурсної процедури немає», – підкреслила парламентар.

Народний депутат також зосередила увагу на тому, що директорат НАЗК засновували, фактично, як колегіальний орган, який складався з 5 осіб. Де могли бути голосування 3 на 5. Зараз залишається голова агентства, який досліджує декларації, сам собі підбирає заступників, тобто, фактично, колегіальний орган перетворюється в центральний орган виконавчої влади з одноосібним керівництвом.

«Звичайно одній особі легше подзвонити, щоб тих «чортів» взяти під контроль, аніж мати справу з колегіальним органом», – зауважила  Вікторія Сюмар.

Також вона наголосила що підпорядкування президенту національної гвардії прямо суперечить стратегії національні безпеки і оборони, яка схвалена в Україні і узгоджена з нашими партнерами, зокрема, з НАТО.

«Але це не зупиняє сьогодні тих, хто хоче підпорядкувати силові структури в одні руки, надаючи їм фактично репресивні повноваження», – підкреслила народний депутат.

Джерело

 

Вікторія Сюмар: Збільшення повноважень президента у сфері господарської діяльності відкриває прямі шляхи до корупції

Аналіз вже прийнятих новою владою змін до Конституції і запропонованих законопроектів демонструє факт відкриття новою владою прямих шляхів до корупції, через намагання надати значно більше повноважень президенту в сфері господарської діяльності президенту, – на цьому під час брифінгу щодо аналізу законів запропонованих новою владою наголосила народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар.

«У Конституцію вноситься норма, яка суперечить самому принципу повноважень президента. Коли він має право створювати регуляторні органи в фермі господарської діяльності. Якщо раніше його повноваження обмежувалися сферою безпеки і оборони і зовнішньої політики, то зараз він ще може створювати регуляторні органи», – підкреслила парламентар.

Вона наголосила, що в сфері підприємницької діяльності монобільшість планує передати регуляторні функції до Кабміну, який на сьогодні демонструє тотальну закритість.

«Якщо сьогодні ми маємо чіткий перелік ліцензійної діяльності, і всі добре розуміють правила гри на цьому ринку, то тепер пропонується, що такий перелік буде змінюватися рішенням Кабінету міністрів, які зараз відбуваються у закритому режимі. Я думаю, що це буде великою несподіванкою для підприємців», – додала Вікторія Сюмар.

Народний депутат також зауважила, що нової влади і на одну із базових реформ, а саме, адміністративних послуг. Також передбачається аудит попередньо наданих пільг і субсидій незахищеним верствам населення.

Орім того, аналіз законодавчих змін щодо парламентської діяльності показує, що в планах нової влади  повністю обмежити парламентаризм, як систему стримувань і противаг в держаній владі.

«Народних депутатів перетворюють на «підставки» під зелені кнопки. Позбавляти депутата мандату пропонується рішенням керівного органу партії. Це прямо суперечить Конституції. Голова Верховної Ради сам буде визначати план і стратегію законотворчої діяльності. Це так само є суттєвим обмеженням, адже раніше таке планування відбувалося за участі всіх фракцій і комітетів. Суттєво обмежуються право законодавчої ініціативи. І це також прямо суперечить Конституції України», – підкреслила вона.

Резюмуючи Вікторія Сюмар зауважила: «наступні два тижні будуть сесійними. І є велика загроза того, що при такому цілодобовому штампуванні законів ми можемо прокинутися зовсім  в іншій державі. Є вірогідність того, що вже найближчим часом Україна може стати схожа на сусідню Росію».

Джерело