Арсен Аваков ініціюватиме зняття охорони судових установ силами МВС

Міністр внутрішніх справ закликав ініціювати позачергове засідання Кабміну, аби вирішити питання про припинення функцій охорони судових установ з боку Нацполіції і Нацгвардії.

«В умовах фактичного саботажу суддів і судової адміністрації, буду вносити проект постанови Кабміну про припинення функцій охорони судових установ з боку Нацполіції і Нацгвардії. Нехай тепер охороняють себе самі, якщо у перехідний період вважають вогнепальне поранення поліцейського дрібним правопорушенням», – сказав Арсен Аваков.

Міністр закликав Вищу раду правосуддя відреагувати на дії судді, який не вважає поранення поліцейського злочином.

«Я вимагаю від Вищої ради правосуддя негайної реакції на такі дії судді. А також від прокуратури і Апеляційного суду – негайно винести справедливе рішення за фактом нанесення вогнепального поранення поліцейському», – сказав Арсен Аваков.

Міністр внутрішніх справ зазначив, що він вже звернувся до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням скликати позачергове засідання Кабміну, адже в таких умовах поліцейські та гвардійці не можуть виконувати непритаманну для них функцію охорони судів.

«Відповідно до ст. 160 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», охорона судів повинна здійснюватися спеціальною службою судової охорони. Створення цієї служби котрий рік саботується працівниками Державної судової адміністрації. Виділені державним бюджетом кошти незрозуміло як витрачаються», – сказав він.

Нагадаємо, внаслідок сутичок біля Солом’янського районного суду був поранений поліцейський. Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Пізніше перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий заявив, що події під Солом’янським судом ще раз довели – ситуація є неприпустимою, тому правоохоронці повинні бути готові до всіх викликів та непередбачуваних ситуацій. А активісти, з якими б лозунгами вони не виступали, не повинні виходити за межі законодавства.

Джерело

Автор