Світ 15 червня. Результати дня

Iliya Kousa

Розширення присутності США в Сирії, теракт у Сомалі, протести у Венесуелі, скандальний закон в Японії, теракт на сході Китаю, політична криза в Румунії, пожежа в Лондоні, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Щонайменше 18 людей стали жертвами нападу терористів на міжнародний готель у Могадішо в Сомалі. Група бойовиків увірвалася до готелю в центрі столиці та відкрила вогонь по людях. Усіх нападників застрелили військові. За даними Міноборони країни, всі бойовики належали до терористичного угруповання «Аш-Шабаб», пов’язаного з «Аль-Каїдою». Воно діє на території Сомалі з 2006 року. Мета терористів – захоплення влади та встановлення халіфату.

– ООН звинуватила Збройні сили Бурунді в порушенні прав людини та скоєнні злочинів проти цивільного населення. Зокрема, за даними організації, бурундійські військові катують та вбивають людей за наказом уряду. Криза в Бурунді спалахнула в 2015 році. Тоді президент країни П’єр Нкурунзіза заявив, що балотуватиметься на третій термін поспіль всупереч Конституції. Це призвело до збройного протистояння між владою та опозиційно налаштованими силами. В результаті сутичок в столиці загинули близько 700 осіб.

Америка:

– У США створили спеціальну раду, яка розслідуватиме ймовірну причетність Росії до зламу системи президентських виборів у США у 2016 році. Очолив раду спеціальний прокурор Роберт Мюллер III. Він вже запросив зустрічі з кількома високопоставленими чиновниками з Вашингтона. Зокрема, він має провести бесіди з директором Національної розвідки США Деном Коутсом, головою АНБ, адміралом Майклом Роджерсом та колишнім директором АНБ Річардом Леджетом. За даними місцевих ЗМІ, це свідчить про те, що Мюллер намагається з’ясувати, чи був причетний до цієї справи Дональд Трамп. Сам президент США назвав це розслідування «фарсом».

– У США в Нью-Йорку поліція заарештувала 39 членів іспаномовної банди «MS-13». Найбільше затримань відбулося на Лонг Айленді. Поліцейські рейди є частиною так званої «Операції Матадор», яка спрямована на ліквідацію присутності в мегаполісі міжнаціональних банд. Більшість затриманих – громадяни Ель-Сальвадору та Гондурасу. Ще частина – мексиканці. «MS-13» – це одна з найбільших іспаномовних банд, яка з’явилася у 1980-х роках у Лос-Анджелесі.

– У Венесуелі протестувальники підпалили будівлю Верховного суду країни. Це сталося під час чергових сутичок між демонстрантами та поліцією у Каракасі. Учасники антиурядових виступів звинувачують президента Ніколаса Мадуро та підконтрольний йому суд в спробах узурпувати владу та провокуванні економічної кризи. Втім, влада всю вину за це покладає на опозицію, яка контролює парламент. В країні вже місяць тривають антиурядові протести, які завершуються сутичками з правоохоронцями. Жертвами зіткнень вже стали понад 80 осіб. Близько 3,5 тисяч людей затримані.

– За повідомленням американського видання «Washington Post», комп’ютерний вірус «WannaCry» був створений у Північній Кореї на базі американського програмного коду. За їхніми даними, розвідка КНДР фінансувала хакерів, які створили цей вірус, що раніше вдарив по 200 тисячам комп’ютерів по всьому світу. Цю інформацію підтвердила й американська компанія з кібербезпеки «Symantec».

Азія:

– Японський парламент схвалив скандальний «антитерористичний закон». Всупереч протестам опозиції, керівна партія прем’єр-міністра Сіндзо Абе проголосувала його у верхній палаті парламенту. Закон дозволяє владі затримувати цілу групу людей, якщо один з 2-3 осіб в групі є підозрюваним у причетності до тероризму. Прихильники закону кажуть, що він сприятиме посиленню безпеки перед Олімпійськими іграми 2020 року. Втім, противники заявляють, що цим законом уряд обмежив права та свободи громадян.

– У Туреччині суддя ООН засуджений до 7,5 років ув’язнення за звинуваченням у тероризмі. Суд в Анкарі постановив, що суддя Міжнародного остаточного механізму ООН для міжнародних трибуналів Айдин Сефа Акай був членом «терористичної організації фетхулахістів», тобто мав зв’язки з опозиційним проповідником Фетуллахом Гюленом, якого в Туреччині вважають головним організатором військового перевороту 16 липня 2016 року. ООН розкритикувала це рішення суду та назвала його «порушенням міжнародних норм та суддівського імунітету».

– Начальник Генштабу Збройних сил Індонезії Гатот Нурмантайо заявив, що терористи «Ісламської держави» закріпилися в країні та мають свої осередки по всьому архіпелагу. Його заява прозвучала на тлі бойових дій у сусідніх Філіппінах. Там армія намагається вибити бойовиків «ІД» з міста Мараві, яке вони захопили три тижні тому.

– Щонайменше семеро людей загинули внаслідок вибуху в дитячому садку на сході Китаю. Ще понад 60 людей зазнали поранень. Поліція розпочала розслідування вибуху. Про характер його не повідомляють.

– Щонайменше шестеро людей загинули в результаті теракту в Афганістані в Кабулі. Вибух пролунав в одній з мечетей столиці. Смертник підірвав себе у натовпі вірян під час молитви. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

Європа:

– Практично весь склад румунського уряду подав у відставку, за виключенням прем’єр-міністра. Це сталося після того, як керівна Соціал-демократична партія визнала незадовільною роботу уряду та відправила його у відставку. Втім, прем’єр Сорін Гріндяну відмовився залишати посаду та заявив, що піде, лише після того, як парламент проголосує за новий уряд. Водночас, президент Румунії Клаус Йоханніс закликав партії подолати політичну кризу та сформувати новий склад уряду.

– Євросоюз розпочав формальну процедуру накладення штрафу на Угорщину, Польщу та Чехію за відмову приймати біженців з Близького Сходу та Африки в межах плану ЄС з розподілення біженців від 2015 року. Ця процедура може тривати кілька місяців або років та завершитися накладенням штрафів на ці країни рішенням суду ЄС. У 2015 році Євросоюз погодився розподілити між собою 160 тисяч мігрантів. Втім, з того часу, Польща та Угорщина не взяли до себе жодного біженця, а Чехія – лише 12, що було менше, аніж закладено системою квот.

– 17 людей стали жертвами пожежі у багатоповерхівці в Лондоні у Великій Британії. Пожежа зайнялася у 24-поверховому житловому комплексі «Grenfell Towers» на півночі Кенсінгтона. Понад 70 людей врятували та доправили до лікарень з опіками. Поліція розпочала розслідування інциденту, щоб з’ясувати, що стало причиною пожежі.

– У Росії помер видатний радянський та російський актор Олексій Баталов. Йому було 88 років. За свою кар’єру він знявся у понад 40 фільмах. Дебютував з кінострічки 1944 року «Зоя». Одна з найбільш відомих його ролей – Гоша з фільму «Москва сльозам не вірить».

– Німеччина та Австрія розкритикували посилення Сенатом США санкцій проти РФ. Зокрема, міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель та канцлер Австрії Крістіан Керн закликали підкорегувати законопроект, схвалений у США напередодні. На думку політиків, цей закон може нашкодити енергетиці країн Європи. Мова йде про проект «Північний потік-2», який в законопроекті критикується.

– Президент Сербії Александр Вучич доручив сформувати новий уряд міністру державного управління Ані Брнабич. Таким чином, вона стане першою жінкою-прем’єром в історії країни. Також вона буде першою представницею ЛГБТ-спільноти на посаді глави уряду.

Близький Схід:

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» квартал Баб Ас-Сінджар у західному Мосулі. Під контролем бойовиків лишається лише один квартал Аш-Шафаа та Старе місто Мосула. Зараз в останньому їхньому кварталі тривають бої. Іракські війська контролюють 75% району Аш-Шафаа. Після його захоплення, урядові сили зможуть зібратися для останнього удару по позиціях терористів в історичному центрі міста. Там розташований головний штаб бойовиків сил «ІД» – Велика мечеть «Ан-Нурі». Саме тут в 2014 році лідер терористів Абу Бакр Аль-Багдаді проголосив створення свого «халіфату». З того часу Мосул в Іраку став «столицею» терористів «Ісламської держави». Битва за Мосул триває з жовтня 2016 року.

– На тлі кризи в регіоні Затоки на Близькому Сході Катар та США підписали угоду про постачання 15 американських бойових літаків F15 до Катару вартістю 12 млрд. доларів. Катар вже тиждень перебуває під блокадою з боку низки країн Затоки, які звинувачують емірат в підтримці тероризму. Президент США Дональд Трамп підтримав блокаду. Втім, Державний департамент США був більше обережний із заявами та закликав пом’якшити блокаду.

– ОАЕ заявили, що не вдаватимуться до військових дій у випадку із загостренням кризи навколо Катару. Водночас, Саудівська Аравія повідомила, що готова постачати до Дохи продовольство «у випадку крайньої необхідності».

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» кілька нафтогазових родовищ на сході Сирії під час наступу на позиції джихадистів в межах широкомасштабної операції «Великий світанок». Зокрема, урядові війська взяли під контроль нафтове родовище «Ас-Саура» на заході провінції Ракка та газове родовище «Арак» на сході провінції Хомс неподалік Пальміри. Ці два родовища були найбільшими для бойовиків навколо стародавньої Пальміри. Наступальна операція «Великий світанок» триває вже три тижні. Сирійські війська та їхні союзники розпочали операцію з метою ліквідації терористів «ІД» у східній Сирії та захоплення сирійсько-іракського кордону.

– Сполучені штати розширили свою військову присутність на південному сході Сирії. Зокрема, США розгорнули Високомобільні артилерійські ракетні системи на прикордонному переході «Ат-Танф» поблизу кордону з Іраком та Йорданією. Саме цю частину регіону сирійські війська намагаються захопити в межах своєї широкомасштабної наступальної операції «Великий світанок». Втім, американська авіація вже кілька разів завдавала попереджувальних повітряних ударів по позиціях проурядових військ, застерігаючи їх від спроб захопити цю частину території. Прикордонний перехід контролюється антиурядовим угрупованням «Джейш Усуд Аш-Шаркийя» («Армія східних левів»), яке підтримують США та Йорданія. Ат-Танф є ключовим прикордонним пунктом і транзитною зоною між одразу трьома країнами: Сирією, Іраком та Йорданією. Він слугує головним перевалочним пунктом для антиурядових угруповань на півдні Сирії. У цій частині країни діють дві основні коаліції антиурядових сил: коаліція «Південний фронт» та коаліція «Тахрір Аш-Шям».


На фото: двоє американських військовослужбовців стоять за кулеметом бронемашини на півночі Сирії поблизу міста Манбідж в провінції Алеппо

Автор